Sâmbra Oilor.Program

• publicat la: 4 mai 2012
Sâmbra Oilor.Program

Sâmbra Oilor este renumita manifestare folclorică care se organizează pe DN 19  Satu Mare – Sighetul Marmaţiei, la 61 km de Satu Mare. Acolo există un platou şi han cu acelaşi nume. Cu această ocazie se organizează un festival de folclor în care fiecare îşi pune în valoare portul şi cântecul din zona pe care o reprezintă.
În prima duminică din luna mai sate întregi pornesc spre Dealul Huta unde, de veacuri, în fiecare primăvară se adună oşenii pentru a sărbătorii Sâmbra Oilor, un străvechi obicei al ciobanilor, ce marchează plecarea turmelor către munte. În această zi se poartă cele mai frumoase şi mai scumpe costume populare, asemănătoare cu îmbrăcămintea dacilor de pe Columna lui Traian, iar pe umeri se iau cei mai frumoşi desagi.
Tradiţionalul măsuriş – mulsul oilor la strungă în cofe de lemn este cel mai important. Măsurarea se face cu „măsura”. În funcţie de cantitatea de lapte obţinută de fiecare gospodar se fixează retribuţia în produse, taxele şi plata ciobanilor. După măsuriş se ocoleşte staulul şi se „împuşcă” deasupra oilor pentru a se alunga piezele rele.
Odată însâmbrarea terminată, serbarea continuă cu ospăţul.
…În matca Sâmbrei s-a născut şi s-a desăvârşit un armonios cod etic. Pătrunşi de sentimentul respectării şi permanentizării lui, sâmbraşii socot că sunt vrednici să se cinstească.
Ca urmare, desagii sunt coborâţi de pe rude şi clincere unde şi-au aşteptat intrarea în scenă şi goliţi cu solemnitate pe ştergările aliniate în tăcută rivalitate – curcubee descinse din seninul înalt pe verdele crud al pajiştei. Masa e încărcată pe ales, uiaga “împistrită plină ochi cu “mărgele de Turţ”, porneşte din mână-n mână cu deplină “conştiinţă” a valorii:

Doamne bună-i pălinca
Când o beu cu uiaga.
Păhăruţu-i cât un cui
Când îl pui la gură nu-i.

Treptat ospăţul se încinge, limbile se dezleagă întru lauda bucatelor şi a comesenilor, voia bună se revarsă nestânjenită. Din umbra fagului ori căţărat pe o cracă stufoasă, ceteraşul smulge puzderie de ţâpurituri şi îmbie irezistibil la “gioc”. La început se pornesc cei mai “cocoşei”, pe care codanele îi avertizează şuguit:

Ori mă joacă, ori mă lasă
O-mi dă pa să mărg acasă.
Ori mă joacă jocului
O-mi dă pace focului.

Si veselia continuă în crescendo până pe înserat, după care sâmbraşii se retrag în pâlcuri, dar fără grabă, oprindu-se şi cinstindu-se mereu. Despărţirea se face anevoie, sunt atâtea lucruri de spus la acel ceas de neîntrecută voie bună. Au rămas la stână doar ciobanii – “tomniţi” până la căderea zăpezii. Munca lor a început de fapt, de mâine au de dat “producţie”.
S-a încheiat o sâmbră, una din cele câteva dintr-un an al unui sat, una din cele câteva zeci de mii ale istoriei oşeneşti. Ca şi nunta, sâmbra îndeplineşte funcţia de comprimat folcloric al praxisului şi afectivităţii oşeneşti. Şi tot ca ea, sâmbra conservă pentru sine şi pentru oşenime o inepuizabilă zestre de vitalitate.

E în dreptul şi puterea celui care păşeşte pe sub arcadele de lumină şi verdeaţă ale Oaşului, prin nordice ori sudice porţi spre oşenime, să ambiţioneze şi un itinerar afectiv pe măsura frumuseţii şi generozităţii acestei vetre, acestor oameni, acestei “Ţări”.

CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA ŞI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE SATU MARE organizeaza  duminica 6 mai FESTIVALUL FOLCLORIC SÂMBRA OILOR.

DESCHIDERE OFICIALĂ,   ora 11,00

1.Deschidere Ansamblurile folclorice OAŞUL din Negreşti Oaş, ŢARA OAŞULUI din Bixad, SÂNZÂIENELE din Negreşti Oaş şi MĂGURA din Târşolţ.

2.Ansamblul folcloric Oaşul din Negreşti Oaş

Maria Tripon

3. Ansamblul folcloric Măgura din Târşolţ,

Maria Petca Poptean

4. Nicolae Muresan

5.Ansamblul folcloric Ţara Oaşului din Bixad,

Petre şi Petrică Zele

6. Ansamblul folcloric Sânzâienele din Negreşti Oaş

7. Ansamblul folcloric Oşencuţa din Călineşti Oaş

8. Petrica Muresan

9. Formaţia de dansuri şi grupul de ţâpuritoare din Batarci

10. Formaţia de dansuri şi grupul de ţâpuritoare din Turţ

11. Formaţia de dansuri şi grupul de ţâpuritoare din Gherţa Mare

12. Ansamblul folcloric Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană din Satu Mare solişti:

Leontina Dorca, Maria Carmen Sas, Dana Maria Huja, Alina Şichet Pop,

Malvina Madar Iederan, Teodora Păcurar, Maia Verdeaţă, Alexandra

Florescu, Ionuţ Chilinţan, Ionică Hainal, Cristian Totpati

13. Nicu Pop din Vama

12. Formaţia de dansuri maghiare din Agris

13. Formaţia de dansuri germane Forumul Democrat German din Satu Mare

14. Formaţia de dansuri tiganesti din Orasu Nou

15. Ansamblul folcloric Ciobănaşul din Drăguşeni

Lasati un comentariu