Băncile elveţiene nu mai au unde să depoziteze aurul şi valuta clienţilor

• publicat la: 26 iunie 2012
Băncile elveţiene nu mai au unde să depoziteze aurul şi valuta clienţilor

Investitorii îngrijoraţi să-şi protejeze averile de incertitudinile economiei mondiale au început să-şi depoziteze obiectele de valoare, aurul şi valuta în băncile elveţiene, ceea ce a condus la creşterea cererii pentru casetele de valori din bănci, transmite Reuters. Unele bănci din Elveţia, ţară renumită pentru stabilitatea sa financiară, au anunţat că nu mai au locuri de depozitare.

‘Am înregistrat o creştere a cererii pentru casetele de valori. Creşterea nu poate fi cuantificată exact, însă în multe sucursale casetele de valori sunt închiriate în întregime’, a declarat Albert Steck, purtător de cuvânt la Migros Bank. De asemenea, Zuercher Kantonalbank (ZKB) a anunţat şi ea că cererile pentru casete de valori au crescut în acest an, pe măsură ce criza din zona euro s-a agravat.

La rândul său compania de asigurări Baloise a informat că mai mulţi clienţi au cerut majorarea acoperirii pentru conţinutul casetelor de valori. ‘Este foarte probabil ca la anumite bănci, casetele de valori sunt mai pline decât erau în urmă cu câţiva ani’, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Baloise, Jeanine Hoppe.

O altă dovadă a creşterii anxietăţii este reapariţia unui fenomen înregistrat atunci când a izbucnit criza financiară din 2008, anume creşterea apetitului pentru bancontele mari în franci elveţieni. ‘Se înregistrează o cerere mare pentru bancnotele de 1.000 de franci, ceea ce sugerează că această cerere suplimentară a fost în principal pentru stocarea banilor’, a declarat un purtător de cuvânt de la Banca Naţională a Elveţiei.

În condiţiile în care băncile centrale din întreaga lume inundă pieţele financiare cu lichiditate, unii se tem de apariţia unei spirale inflaţioniste. În aceste condiţii persoanele înstărite vor să-şi păstreze valorile atunci când preţurile cresc. O opţiune este aurul, la fel ca şi obiectele de artă şi proprietăţile imobiliare.

Un alt posibil interes pentru casetele de valori din băncile elveţiene este că aceste casete nu sunt incluse în acordurile fiscale negociate în prezent de Elveţia cu Germania, Austria şi Marea Britanie pentru că conţinutul casetelor de valori nu este considerat ca activ bancar.

sursa cotidianul

Lasati un comentariu