Cum le-a furat TVR sportul românilor

• publicat la: 14 iunie 2012
Cum le-a furat TVR sportul românilor

Televiziunea Română şi-a lăsat telespectatorii fără o parte din cele mai importante competiţii sportive, pentru că le-a cedat postului Dolce Sport. „Adevărul“ vă prezintă culisele acestei afaceri.

Pentru prima dată în 20 de ani, Televiziunea Naţională îi privează pe români de cele mai importante întreceri sportive. Asta pentru că TVR a decis să sublicenţieze către o televiziune, cu o acoperire redusă, ce aparţine unui operator de cablu privat, transmiterea unor competiţii importante. Astfel, plătitorii de taxă TV, din care se finanţează serviciul public al Televiziunii Române, nu vor mai putea vedea meciuri importante de la Campionatul European de Fotbal din 2012, de la Jocurile Olimpice din Londra sau de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

De la finu’ pentru naşu’

Povestea mariajului dintre TVR şi Dolce începe în 2010. La finalul lunii iunie, în fruntea televiziunii din Pangrati ajungea Alexandru Lăzescu. La două luni, Cosmin Cernat îşi încheia pribegia la Kanal D, unde ajunsese odată cu drepturile difuzării Ligii I, câştigate de turci cu scandal, în 2007, şi se întorcea la TVR. Acolo, a găsit-o pe Daniela Enăchescu, naşa sa şi soţia lui Vlad Enăchescu, pe poziţia de producător al UEFA Champions League şi al Jocurilor Olimpice din Londra.

Tot în august 2010, Vlad Enăchescu, naşul lui Cernat, trecea de la Telesport la conducerea nou-lansatei Dolce Sport. Apoi, pe 22 noiembrie 2010, Cernat devenea şef peste Departamentul Sport al TVR, în urma câştigării concursului pentru acel post. Prompt, a doua zi, Enăchescu trimitea o ofertă de 9 milioane de euro, „în atenţia lui Dan Radu, consilier al preşedintelui Alexandru Lăzescu”. „Oferta neangajantă” venea pentru drepturi de retransmisie a 12 competiţii sportive (printre care Campionatul European de Fotbal, Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial de Fotbal din 2016), plătite în funcţie de importanţă.

„Folosind experienţa contractului trecut, intenţionăm să transmitem în direct cele mai importante şi interesante evenimente din cadrul Jocurilor Olimpice. Pentru competiţiile la care sunt calificaţi sportivi români, precum şi pentru toate celelalte evenimente transmise în direct de TVR, va avea loc o transmisiune simultană pe unul dintre canalele TVR şi unul dintre canalele Dolce”, scria în oferta Dolce Sport, intrată în posesia „Adevărul”. Condiţiile erau similare pentru majoritatea competiţilor, doar preţurile erau diferite.

Pentru Jocurile Olimpice de la Londra, Dolce oferea 1,75 milioane de euro, pentru Campionatul Mondial din Brazilia – 1,75 milioane de euro şi pentru transmisii din Champions League 2011/2012 – 3 milioane de euro. Dolce Sport voia şi Cupa Confederaţiilor din Brazilia cu 250.000 de euro, în parteneriat cu TVR sau cu 500.000 de euro, dacă ar fi avut exclusivitate.

Pentru transmisiuni de la campionatele de handbal feminin din 2012, Dolce Sport oferea 100.000 de euro.  Exclusivitatea la patinaj artistic costa 100.000 de euro, iar Campionatul European de Atletism din 2012 costa doar 10.000 de euro. Deci, naşul Enăchescu a venit cu o propunere de colaborare cu Departamentul de sport al TVR, condus de finul Cernat. De altfel, prietenia dintre Vlad Enăchescu şi Cosmin Cernat este una mai veche. Acum cinci ani, pe vremea când drepturile pentru Liga I erau la Telesport, cele mai importante meciuri erau împărţite anual între principalele televiziuni.

Când Kanal D a intrat pe piaţă, în 2007, a luat de sub nasul TVR (care nu plătise, în mod suspect, banii la timp) cele două opţiuni (prima şi a treia) din Liga I, pe care Televiziunea Naţională le deţinea. Tot atunci, turcii de la Dogan Media au luat şi câţiva oameni din departamentul de sport al televiziunii publice, în frunte cu Cernat. În acea perioadă, Vlad Enăchescu ocupa poziţia de şef al departamentului de sport la TVR.

Lăzescu, „salvatorul”

Aşadar, după ce TVR a „scăpat de meciurile din Liga I, cinci ani mai târziu a venit rândul competiţiilor sportive de anvergură. Într-o zi de decembrie din 2011, preşedintele Televiziunii Române, Alexandru Lăzescu, intra triumfal în sala unde se afla Consiliul de Administraţie al TVR şi oferea o soluţie pentru salvarea televiziunii: 1,5 milioane de euro şi meciuri din „Liga lui Mitică”, contra cedării Europeanului de Fotbal către Dolce Sport.

Cu toate că Lăzescu a refuzat să prezinte contractul Consiliului de Administraţie, majoritatea membrilor acestuia l-au votat. La câteva luni după semnarea contractului cu Dolce Sport, mai precis la 1 aprilie 2012, Daniela Enăchescu (soţia lui Vlad Enăchescu) promova drept Coordonator Emisiuni şi Transmisiuni Sportive, un post-cheie în TVR.

Conducerea postului public de televiziune spune că sublicenţierea este o măsură binevenită. Totodată, cei din TVR susţin că românii pot vedea meciurile transmise pe Dolce Sport, în reluare pe TVR şi pe site-ul postului, care însă funcţionează cu sincope majore.

Surse din piaţa media susţin că, pentru difuzarea Campionatului European de Fotbal, TVR ar fi plătit 9 milioane de euro. Cam cât oferea Dolce pentru European, Mondial, Jocuri Olimpice şi alte opt competiţii importante.

„Adevărul” a adresat postului public mai multe întrebări privind contractul dintre TVR şi Dolce, dar nu a primit niciun răspuns. Când am reuşit să-l contactăm pe Alexandru Lăzescu, acesta ne-a trimis la Cosmin Cernat. Am insistat, dar fostul şef al TVR ne-a spus că se află într-o întâlnire şi „nu este politicos” s-o întrerupă.

A rămas să ne auzim după câteva ore, dar nu a mai fost de găsit. Cosmin Cernat a spus că, deocamdată, nu comentează. Reprezentanţii Romtelecom au răspuns că „preţul plătit pentru preluarea meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal 2012 a fost unul corect, în concordanţă cu condiţiile şi practica de pe piaţă şi ţinând cont de reglementările în vigoare ale UEFA, EBU şi ale altor foruri”. La întrebările privind detaliile achiziţiilor nu ne-au oferit răspuns, pe motivul confidenţialităţii.

Băsescu vrea o televiziune publică nouă

Traian Băsescu a vorbit, ieri, la Cotroceni despre problemele Televiziunii Române. Preşedintele a spus că în postul public sunt afaceri de familie şi afaceri inter-trusturi şi că ar fi necesar ca TVR să fie „desfiinţată şi reînfiinţată”. Totodată, a afirmat că şi-ar dori să vadă Campionatul European, Campionatul Mondial şi Jocurile Olimpice integral la TVR.

9 milioane de euro valora oferta iniţială trimisă de Dolce către TVR.

Coincidenţe suspecte

– 29 iunie 2010 – Alexandru Lăzescu devine preşedinte-director general al TVR
– 30 august 2010 – Cosmin Cernat ajunge la TVR ca şef de proiect pe Champions League şi pe meciurile echipei naţionale
– 13 august 2010 – se lansează Dolce Sport, cu Vlad Enăchescu director
– 22 noiembrie 2010 – Cernat devine director al Departamentului Sport din TVR
– 23 noiembrie 2010 – Vlad Enăchescu trimite TVR oferta de sublicenţiere a mai multor competiţii sportive
– 1 aprilie 2012 – Daniela Enăchescu devine Coordonator Emisiuni şi Transmisiuni Sportive

Cătălin Tolontan redactor-şef GSP

Marea şi unica discuţie care cred că trebuie purtată pentru a rezolva problemele Televiziunii şi Radioului Public din România este legată de suma enormă pe care aceştia o consumă în fiecare an.

Potrivit rapoartelor de activitate pe 2011, ele au cheltuit împreună aproape 280 de milioane de euro, asta fără a socoti datoriile acumulate de TVR. În condiţiile acestea, să nu dai competiţiile integral, deşi ai luat banii de la abonaţi pentru acest lucru, şi să cheltuieşti, cu datorii cu tot, peste 30 de milioane de euro şi să faci din asta o rutină este de neînţeles în condiţiile în care, de exemplu, statul român a încasat într-o lună din impozitul pe profit al companiilor din România, în medie, mai puţin de 300 de milioane de euro.

De altfel, cazurile europene sunt clare. Atât în Germania, cât şi în Austria, televiziunile de stat au fost obligate să declare toate condiţiile financiare ale acestor contracte de sublicenţiere pentru competiţiile sportive tocmai pentru că primesc bani şi din abonamente şi direct din buget. Mai devreme sau mai târziu, TVR va trebui să facă acelaşi lucru, chiar dacă acum invocă un contract confidenţial.

sursa adevarul

Lasati un comentariu