Decontul PDL

• publicat la: 12 iunie 2012
Decontul PDL

Infrangerea PDL este cu mult mai severa decat se asteptau, cel putin oficial, liderii partidului.

Daca in cazul primariilor din resedintele de judet, democrat liberalii au mai pastrat cateva redute importante, 9 in total, in frunte cu Clujul, la consiliile judetene au ramas cu numai doi presedinti, iar votul politic i-a plasat la un scor, aproximativ 14%, sub cel din sondajele de opinie. In plus, PDL a fost evacuat din toate centrele de putere ale Capitalei, inclusiv din primaria sectorului 3, cel mai important fief democrat liberal. Cuvantul potrivit este un dezastru.

Ce a decontat PDL? Cel mai putin masurile de austeritate, pe care mare parte dintre romani, mai ales cei din mediul privat, le-au inteles. Ca dovada, Emil Boc, seful guvernului care a luat aceste masuri a obtinut o importanta victorie la Cluj. Dar Emil Boc personal nu a fost niciodata asociat cu acte de coruptie si clientelism. Aceasta e morala. PDL a decontat masiv clientelismul, coruptia, autismul politic, incompetenta, politizarea, promovarea pe orice criterii cu exceptia celor pofesionale. A decontat mentalitatea de stapan arogant si absolut, impresia eternizarii la putere.

Dar a decontat si o campanie electorala foarte proasta. De la desemnarea unor candidati nefrecventabili, precum Silviu Prigoana, la suficienta altora care se credeau deja invingatori, precum Liviu Negoita, la incercarea de inselatorie ieftina cu bidineaua verde peste portocaliul consacrat, la lipsa de idei si aplomb, toate au fost decizii si atitudini total gresite, care au demobilizat chiar electoratul antiUSL. O dovada avem la Bucuresti, unde Silviu Prigonaa s-a clasat sub votul politic obtinut de PDL in consiliul general. In plus, la nivel national PDL a obtinut un procent inferior celor anuntate de sondajele de opinie, deci partidul nu a reusit sa-si mobilizeze nici macar electoratul traditional.

Pentru PDL, urmeaza o perioada teribila. Sunt inevitabile scandaluri, invinovatiri, maziliri, poate chiar sciziuni.. Intrebarea este ce rezultat vor avea ele?

Nu cred ca simpla revenire in forta a garzii vechi ar fi o autentica solutie pentru relansarea partidului. Vasile Blaga lider national, Adriean Videanu lider pe Bucuresti, nu sunt cavalerii pe cai albi care sa salveze din turn domnita democrat liberala. Sunt si ei tot niste balauri, dar mai abili, mai inteligenti, mai experimentati. Sub domnia lor, domnita va schimba un turn cu altul.

Capul Elenei Udrea, rotogolindu-se pe treptele politice din Aleea Modrogan va da cu siguranta multa satisfactie si in partid, si electoratului. Si pe buna dreptate, cat timp ea este principala vinovata pentru dezastrul PDL, cel putin in Bucuresti. Dar satisfactia aceasta este total insuficienta, este o anestezie. La fel ca mazilirea oricarui alt lider, ca se numeste Anastase, Oltean sau mai stiu eu cum. Singurul tratament eficient, singura solutie autentica ar fi o reforma autentica si profunda, o reinventare si redefinire la toate nivelurile. PDL are nevoie de o alta mentalitate, de lideri noi, neasociati cu puterea ultimilor ani.

Se vorbeste insistent despre Mihai Razvan Ungureanu. Nu stiu, nu cred, dar in orice caz simpla plasare a lui MRU mot peste un partid nereformat nu va pacali pe nimeni. O grefa de succes presupune un organ curatat de infectii si tumori, dar si o acceptare din partea organismului. Altfel nu merge, iar pentru PDL asanarea nici macar nu a inceput.

Simpla intoarcere a clatitei alterate nu o va face nici mai frumoasa, nici mai gustoasa, nici mai sanatoasa. Daca nu va proceda la o reforma radicala, cu oameni noi, cu idei noi, cu principii corecte si dincolo de orice negociere, PDL nu va aduce inapoi electoratul pierdut de PDL si nici nu va mobiliza mare masa de nehotarati fara de care tavalugul USL va matura totul in cale si la parlamentarele din toamna.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu