Patapievici la ora decontului final. ICR merge la Senat

• publicat la: 15 iunie 2012
Patapievici la ora decontului final. ICR merge la Senat

Guvernul a modificat Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român (ICR), permiţând inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea instituţiei în maximum două săptămâni, până la sfârşitul lunii iunie, relatează Mediafax.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată în ultima şedinţă, Guvernul a decis că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, care va trece astfel sub control parlamentar, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativă a Institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Ordonanţa Guvernului stabileşte că funcţia de vicepreşedinte al Institutului este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fără însă nicio referire din acest punct de vedere la preşedintele instituţiei.

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.

Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.

Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului a fost justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era „mult prea politizată”.

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat.

,,Institutul pentru Studii Avansate – Wissenschaftskolleg zu Berlin a retras titlul de „doctor” lui Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Român. Nemtii si-au dat seama ca titlul lui Patapievici este un fals ordinar. Horia Roman Patapievici, membru al GDS si actual presedinte al ICR, si Sorin Antohi, membru fondator al GDS, informator al Securitatii, reclamat de laureata Nobel Herta Muller si rentier ICR, au beneficiat prin frauda de o bursa post-doctorala “Andrew W. Mellon Fellow”, în ciuda faptul ca nu aveau/au doctoratul !

sursa  www.debanat.ro/2012/03/

Potrivit www.ziaristionline , “Printre primii parlamentari care au sesizat Cancelaria Primului Ministru, Curtea de Conturi, Senatul si Camera Deputatilor asupra ilegalitatilor lui Patapievici la ICR se afla graficianul Eugen Mihaescu, membru de Onoare al Academiei Romane, fost senator si ambasador al Romaniei la UNESCO. In urma unui articol, bazat pe faptele prezentate de senator si publicat de ziarul ZIUA sub titlul “Feuda lui Patapievici”, Valeriu Stoica, avocatul de casa al GDS, al carui membru este (inca) seful ICR, l-a dat in judecata pe senator, cat si pe semnatarul articolului, cu pseudonimul de Luca Iliescu.

Demersul celor doi capusari ai statului, Patapievici si Stoica, era scos din tenebrele totalitarismului fiind un veritabil atac la adresa libertatii presei si, in fond, a adevarului. Evident, “marele maestru” Stoica si “micul gigant” Patapievici au pierdut procesul. Cum la cinci ani de la acest prim demers al Senatului, reprezentat de Eugen Mihaescu, in sfarsit ICR-ul trece in subordinea Parlamentului, distinsul artist ne-a remis cateva dintre concluziile procesului, pe care le publicam mai jos impreuna cu mesajul sau si articolul care a declansat revolta “intelectualilor rozalii”, cu tente pronuntate de rosu bolsevic”.

Draga Redactie,

Va transmit documentele referitoare la procesul pe care mi l-a intentat in anul 2007 HR Patapievici in urma interventiilor mele in Senatul Romaniei, in care am cerut o monitorizare a activitatii Institutului Cultural Roman pe care il conducea. Justitia i-a respins actiunea ca nefondata, dar asta m-a costat doi ani de hartuire prin tribunale si inca sase luni pentru ca Patapievici nu stie sa piarda si nu accepta sa platesca infrangerile. Eu am inceput “procesul” demolarii acestui impostor si dusman al poporului roman. Sper ca astazi altcineva sa-l termine!

Eugen Mihaescu

Feuda lui Patapievici

Institutul Cultural Roman (ICR) toaca zeci de milioane de euro din bani publici fara a da socoteala cuiva si fara a obtine vreun rezultat notabil pe plan international.

ICR – un for care ar fi trebuit sa inalte cultura română la nivel european si international – a devenit feuda fizicianului Horia Roman Patapievici, care nu dă socoteală nimănui pentru zecile de milioane de euro din banul public cheltuite preferential. Desi stă sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si, la o prima vedere, ar avea o dubla subordonare – fata de Ministerul Culturii si Ministerul Afacerilor Externe – in practica, ICR nu este subordonat nimanui, iar banii contribuabililor se scurg pe afaceri si favoritisme de gasca, din zona Dilema – GDS si a Fundatiei Noua Europa. La sesizarea vicepresedintelui Comisiei pentru Politica Externa a Senatului, europarlamentarul Eugen Mihaescu, Curtea de Conturi a declansat o investigatie privind modul in care sunt cheltuiti banii ICR de catre presedintele institutului, Horia Roman Patapievici, dupa ce si Cancelaria Primului Ministru, MAE si MCC s-au spalat pe maini, evitand sa-si asume vreo responsabilitate.

ICR, cuib al corupţiei si al conflictelor de interese

Directorul ICR, Horia Roman Patapievici, fiul unui inalt slujbas comunist in Ministerul Finantelor, responsabil de CAER, fost membru al Partidului Comunist Austriac si traducător al Armatei Rosii, pozează intr-un modest slujbaş al statului, dacă e să te iei după Declaratia sa de avere dispusa pe site-ul Institutului.

Aici citim ca detractorul lui Eminescu si al poporului român are in posesie doar un amărât de Matiz. In realitate insă, il poti vedea oricând la volanul unui Volvo luxos ultimul tip, cu care se si laudă prin ziare, asemenea amicului său Gabriel Liiceanu, indrăgostit de cele două limuzine ale sale – un BMW botezat Siegfried si un Alfa Romeo alintat Marcello.

Desi toate slujbele sale si situatia financiara reala ale lui Patapievici nu sunt dispuse in Declaratia sa de avere, conform legii, Eugen Mihaescu atrage atentia ca Horia-Roman Patapievici, pe langa faptul ca este membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), al Colegiului Noua Europa (NEC) si al Societatii Academice Romane (SAR), directorul fizician, stipendiat regulat si in urma “Conferintelor Microsoft”, mai “are urmatoarele ocupatii remunerate: director al revistei “Idei in dialog”, moderator al emisiunii saptamanale “Inapoi la argument” (TVR Cultural) si comentator cu rubrica saptamanala la “Evenimentul Zilei”.

In plus, el isi redacteaza teza de doctorat. Presedintia Institutului Cultural Român, care ii asigura cel mai scazut nivel de venit fata de celelalte, apare ca o ocupatie anexa fata de cele pe care le-am enumerat”. “Dl. Mircea Mihaies, vicepresedintele Institutului, locuieste la Timisoara, unde este profesor universitar. In plus, dl. Mihaies este redactor-sef la revista “Orizont” si cronicar politic la “Evenimentul Zilei” si “Romania Literara”. Dl. Mihaies, desi primeste salariul intreg de vicepresedinte al ICR, nu vine la sediul acestei institutii decat o data pe saptamana, in restul timpului multumindu-se sa comunice prin telefon (decontat din bugetul ICR) sau e-mail”, mai arata Eugen Mihaescu.

Cei doi nu sunt singurii multilaterali dezvoltati din conducerea ICR. Membrul desemnat de presedintele Traian Băsescu in Consiliul de Conducere este Teodor Baconschi, fiul poetului comunist proletcultist A.E. Baconsky, si el venit din fosta URSS. Domnia sa este membru al Colegiului Noua Europa, ambasador in Franta, “editorialist” la “Cotidianul” si publicist la “Dilema” lui Plesu. Cand se mai ocupa de ICR, cand este atat de prins cu reamenajarea apartamentului sau regal de la Paris pentru care plateste 12.000 de euro pe luna din banii contribuabilior desi putea sa stea pe gratis in Palatul Ambasadei? Un al caz de multi-functii este cel legat de persoana desemnata de primul-ministru in Conducerea ICR: Andrei Plesu. Domnia sa este director si ziarist la Dilema Veche, Dilematica si mai nou, la o noua revista de politica externa, in plus presedinte al Fundatiei Noua Europa si rector al Colegiului Noua Europa si, sa nu uitam, membru al GDS. Nicolae Manolescu, aflat si el in Conducerea ICR, este cel mai dotat in functii: el este ambasador la Paris pentru UNESCO (cu o chirie din bani publici de 10.000 de euro), presedinte al Uniunii Scriitorilor si PEN Club, director la “România literara”, editorialist sportiv la “Evenimentul zilei” si “Cotidianul” si navetist Paris-Bucuresti, unde si-a pastrat si pozitia de la Universitate. Nelipsita din astfel de coterii – Alina Mungiu Pippidi a fost propusa si numita de directorul ICR care este, insa, si subalternul ei la SAR, unde Mungiu este presedinte.Evident ca, in astfel de circumstante, domina coruptia, exprimata prin conflict de interese si trafic de influenta.

sursa ziaristionline

comentarii

de Camelian Propinatiu la 16 iunie 2012 - 11:47

Intelectualii basescieni au pierdut functiile lor fara a fi cainati de popor pentru ca, la putere, n-au facut nimic pentru intelectualitate: nici salarizarea profesorului cât sa poata citi nedispretuit, nici modernizarea bibliotecilor colectând de la marii capitalisti români si neromâni 2-3 miliarde euro, achizitionându-se carte occidentala universitara serioasa, materiale multimedia recente si soft didactic, restul cheltuielilor privind digitizarea intregii prese vechi, incepând cu cea din intervalul 1916-1956.

Lasati un comentariu