Răspunsul arogant al Ungariei pentru români: Nu ne cerem scuze!

• publicat la: 5 iunie 2012
Răspunsul arogant al Ungariei pentru români: Nu ne cerem scuze!

Se îngroaşă gluma: Ungaria a anunţat că nu există nicio şansă să-şi ceară scuze României. Acesta este mesajul şocant venit de la Budapesta, premierul ungar anunţând că nu se va delimita de jignirile aduse României de preşedintele Parlamentului în timpul scandalului funeraliilor poetului maghiar Iojef Nyro. Contrele româno-maghiare sunt însă reciproc avantajoase, dincolo de declaraţiile politice dure, toate părţile implicate avţnd de cţştigat din punct de vedere electoral, constată EVENIMENTUL ZILEI.

Kover Lazslo i-a jignit pe români în ţara lor, acuzând Guvernul român de comportament „neprietenos, necivilizat şi barbar”, a acuzat premeirul României, Victor Ponta, aminteşte ANTENA3. La rândul său, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că dacă Guvernul ungar nu îşi cere scuze pentru declaraţiile lui Kover, acesta ar putea fi declarat persona non grata în Român. Cu toate acestea, preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, este aşteptat astăzi în România, pentru a susţine candidaţii PCM din judeţul Mureş, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ.

Preşedinţii Camerei şi Senatului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, i-au scris, cerând-i, în zadar însă, după cum remarcă JURNALUL NAŢIONAL, să-şi amâne vizita până după alegerile locale. Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de MEDIAFAX, a potestat faţă de prezenţa lui Kover Laszlo în România. Kelemen a declarat că maghiarii din România sunt suficient de maturi ca să ştie cu cine să voteze la alegerile locale, fără niciun „ajutor“ din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei. Vineri, aminteşte GÂNDUL, Ponta a refuzat să se întâlnească cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii grupului „Prietenii coeziunii”, la Bucureşti.

De fapt, Orban a fost singurul prim-ministru care nu s-a văzut cu Ponta. În schimb, a fost primit de preşedintele României, Traian Băsescu. Pe de altă parte, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, a depus, ieri, o coroană de flori la bustul grofului Miko Imre, în cadrul comemorării a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, declarând că data de 4 iunie este „ziua tragică a naţiunii maghiare“. Tratatul, aminteşte ROMÂNIA LIBERĂ,  semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după Primul Război Mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România.

Acestea sunt cele mai recente episode dintr-un balet româno-maghiar în care, sub aparenţa unui conflict, toate taberele punctează electoral, constată EVENIMENTUL ZILEi. Partea maghiară îşi arată susţinerea faţă de PCM – concurenţii direcţi ai UDMR – aceştia demonstrează alegătorilor că au sprijin în ţara vecină, iar partea română, indiferent de culoarea politică, încearcă să obţină puncte în ochii electoratului român din Ardeal.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu