Agăţatul de scaun

• publicat la: 27 iulie 2012
Agăţatul de scaun

July 26, 2012

Traian Băsescu a spus la tv şi mitinguri că nu se agaţă de scaun. Impresia pe care o lasă este exact pe dos – că e-n stare de orice să se întoarcă la Cotroceni. Manevrele la care a recurs pentru a se salva sunt toate în acelaşi sens. Incurajează lumea să vina la vot să exprime încrederea în el, în preşedintele lor. Apoi când sondajele arată că stă rău, că peste 50% vor fi prezenţi pe 29 iulie, şi două treimi vor vota în favoarea demiterii, schimbă placa şi brusc PDL declară prin purtătorii de mesaj că se gândesc să boicoteze referendumul, citez “pentru a nu valida lovitura de stat”. Roboţi harnici, au învăţat un textulet şi îl repeta în toate ocaziile mecanic, nici nu contează că nu îi crede nimeni. Se aud ei pe ei şi asta ajunge.

Puţină psihanaliză ar arăta că Traian Băsescu se vede înconjurat de duşmani gata să îl înlăture de la şefia clanului său. Vede conflictul politic de acum ca un caft în port, iar mijloacele sunt pe măsura. Îl mai vede şi ca pe un ccmplot îndreptat împotriva augustei sale persoane. Fireşte anunţă că după demascarea complotiştilor şi înfrângerea lor, vor urma represalii, vinovaţii vor fi pedepsiţi pentru tentativa de a-i lua sceptrul prea iubit şi a-l da jos de pe tron. Bănuiam că nu a citit basme în copilaria lui oropsită, nici istorie, dar dacă mă refer la imaginarul lui Băsescu observ că a citit broşurile din colecţia “15 lei”, unde se povestesc pentru preadolescenţi despre Lucreţia Borgia, Cezar, etc. Aşa se face că se vede într-o postură eroică aparându-şi fişa postului de prezident.

Ei bine, nu vrea să se lase dus de la Cotroceni, şi fireşte oricine încearcă să îl scoată din palat încearcă o lovitură de stat. Asta înseamnă că e grav să îi spui că ar trebui să se retragă, fiind dovedit ca incapabil să conducă o ţară europeană la începutul secolului XXl. Omul se zbate nu doar pentru scaun ci şi pentru locul lui în istoria românilor, dar şi pentru viitorul lui imediat, care are legatură cu DNA. În plus, dacă e suspendat, nu se va bucura de privilegiile foştilor şefi de stat, locuintă de protocol, ca vila lac 3, pensie de ex-preşedinte, garda etc. E de înteles de ce se agaţă de scaun cu înverşunare. Face orice să se întoarcă la Cotroceni.

La câte am asistat în aceste trei săptămâni înfirma zvonurile că l-ar fi părăsit puterile, că stă cu pilule şi whisky. Că un actor batrân care în clipa când pune piciorul pe scenă învie , Traian Băsescu a înviat când s-a declanşat campania. Îl excită, bătăliile politice sunt viaţa lui. Caftul generalizat, atacurile şi contraatacurile îl fac să renască. Educaţia sa militară se vede. Hrusciov, un înaintaş, care îl inspiră adesea, spunea fiind la pensie că “poţi să renunţi la orice, la femeie, la băutură, dar nu la putere.” Această învăţătură o aplică acum Traian Băsescu. Orice, numai să nu pierzi puterea.

http://www.stelian-tanase.ro/lifestyle/referendum-suspendare-basescu-vot-boicot-conflict/

Lasati un comentariu