BAC-ul unui rebel de nota 10. Planurile olimpicului de la Vianu al cărui protest a ajuns viral pe internet

• publicat la: 14 iulie 2012
BAC-ul unui rebel de nota 10. Planurile olimpicului de la Vianu al cărui protest a ajuns viral pe internet

Alexandru Boţu este unul dintre cei 67 de elevi de clasa a XII-a care a luat media 10 şi unul dintre cei trei liceeni din Bucureşti care a înregistrat o serie maximă la Fizică, Matematică şi Română. Din octombrie va fi student la Cambridge, Marea Britanie, la Inginerie, şi nu are în plan să revină în ţară după studii.

Sau nu în România aşa cum e ea acum astăzi, povesteşte: “Am motive puternice să fiu pesimist. E o impresie formată de-a lungul ultimilor ani. Mentalitatea generală românească nu mă face să mă gândesc că România ar putea progresa. E prea mult dispreţ pentru valoare şi pentru mediul academic”, spune absolventul Colegiului de Informatică “Tudor Vianu” pentru gândul. Boţu, originar din Iaşi şi aclimatizat de trei ani în Bucureşti, nu este doar “tocilarul” care a luat bacalaureatul cu 10, ci şi olimpicul la fizică al cărui protest a făcut valuri în online-ul românesc în urmă cu două luni. Lucrarea elevului dezamăgit de modul în care este punctat la clasă de profesoara Ioana Soica, profesor de fizică la Colegiul Vianu, în ciuda performanţelor sale la concursurile naţionale şi internaţionale la fizică a stârnit ecouri ample pe internet.

“Corectura se face pe criterii personale. Înţeleg perfect că nu merit media 10”, a scris Boţu în teza lui la Fizică din semestru II. Iar lucrarea, fotografiată ca să rămână dovada acestui protest, a fost postată de liceean pe Facebook.

“Şi de aici a preluat-o toată lumea, fără să-mi ceară permisiunea”, explică elevul rebel pentru gândul. Astăzi spune că nu ar fi vrut ca teza – scrisoare “să devină publică”, pentru că “am tras ceva ulterior. Se vorbea chiar de scăderea notei la purtare”.

“Teza la fizică era meciul vieţii pentru că nu ştiam niciodată cu ce medie voi încheia. Pe primul semestru avusesem 10”, povesteşte olimpicul Boţu, “dar în semestru II aveam un 5 la oral. Nu aveam ce să pierd. Nu aveam ce să-i fac profesoarei pentru toţi anii ăştia în care s-a purtat oribil şi ne nota subiectiv. Aşa că am scris lucrarea într-o seară, pe la 2.00, şi am păstrat-o pentru când aveam să dau teza, la mijlocul lui mai. I-am dat două foi atunci. Textul de protest şi teza în care rezolvasem câteva subiecte. După 20 de minute am ieşit din clasă şi am auzit-o strigându-mi numele”, rememorează totul Alex Boţu.

De ce a făcut asta? “Aşa am considerat eu că trebuie procedat. Am vrut să transmit un mesaj: că modelul ăsta de profesor din comunism, care spune intrând la clasă Eu, profesorul, sunt un Dumnezeu, iar voi, elevii, nişte viermi nu mai este de actualitate. Oricum, toată lumea a fost şocată”, concluzionează rebelul de 19 ani. “Cancelaria s-a împărţit în două, la fel şi clasa”. Şocaţi au fost şi părinţii lui, tatăl – profesor universitar la Iaşi, iar mama – medic de familie: “I-am sunat în seara aia şi le-am zis -Vedeţi că eu dau mâine teza asta şi le-am citit textul. -Dă-o, mi-au zis,dacă tu crezi asta” .

Regrete? Nu, “doar răcorire” şi teama că profesoara Stoica nu îi va încheia media la fizică. “Mă gândeam că n-o să mai intru în Bac şi că o pierd Cambridge-ul”, explică Alex. Dar nu s-a întâmplat aşa. A luat în 5 în teză şi asta a fost tot. Cu profesoara n-a mai dat ochii, pentru că ea “a plecat din ţară cu o grupă de elevi în SUA, într-o vizită la NASA”.

“Ştiu doar că nu sunt eu caz singular. A mai fost o fată la “Vianu” care i-a fost elevă Ioanei Stoica şi care, deşi era olimpică internaţională, abia trecea la doamna profesoară. Până la urmă s-a mutat la un alt liceu, ca să scape”.

Moştenire de familie

La cei 19 ani ai săi, împliniţi de curând, Alex Boţu vorbeşte ca un om mare. “În România există un dezinteres faţă de valoare şi de cunoaştere. Intelectualii sunt o categorie marginalizată. Nimeni nu investeşte în mediul academic, ca-n perioada interbelică, ca-n perioada Brătienilor”.

Cu toate astea nu-l tentează politica şi vrea să facă performanţă în proiectare – în proiectarea de avioane. “Bunicul din partea mamei a fost comandor în aviaţie şi el m-a influenţat. De fapt, el a fost model şi pentru fratele meu, care are două mastere – în inginerie spaţială şi în magnetism”, punctează absolventul de “Vianu” filiera. De altfel, fratele mai mare, singurul pe care-l are, s-a stabilit de 11 ani în SUA. Şi da, şi el a fost olimpic internaţional la Fizică.

Ce nu ştie lumea despre Alex Boţu

Originar din Iaşi, Alex Boţu a venit la Bucureşti la finalul clasei a IX-a când, după o olimpiadă la fizică, a fost ofertat de un liceu internaţional privat din Bucureşti. A lăsat un liceu de tradiţie, Costache Negruzzi – “Se vede asta şi din rezultatele obţinute la Bacalaureat 2012 când 5 elevi au luat 10  de la ei” -, pentru Capitală care i-a promis că astfel va vedea ce înseamnă performanţa. După un semestru la liceul privat, mărturiseşte că a fost dezamăgit de ritm şi de modul în care se făcea pregătirea. A ales să-şi încerce norocul la Colegiul Tudor Vianu, unde a fost admis în clasa olimpicilor. “S-a dovedit a fi o alegere foarte bună”, conchide absolventul….gandul.ro

comentarii

de Gabi D la 15 iulie 2012 - 22:22

Din pacate,foarte multi elevi inteligenti au fost marginalizati de societate,profesori,pierzandu-se astfel pe cararile anonimatului !
Nu s-a incercat nimic pentru acestia,au ramas neintelesi de cei din jur ,singurii care i-a ajutat sa nu se piarda,a fost FAMILIA!
Acestia au o personalitate aparte si intotdeauna stiu sa-si dozeze fortele si sa-si evalueze cunostintele,astfel incat isi vor alege domenii care li se potrivesc ,chiar daca nu se vor gandi la aspectul financiar!Important pentru ei este sa fie motivati in ceea ce fac!

Lasati un comentariu