Concediul prin agenţie vs Concediul pe cont propriu

• publicat la: 22 iulie 2012
Concediul prin agenţie vs Concediul pe cont propriu

Nu este niciun dubiu: vara, toată lumea se gândeşte numai la concedii. După stabilirea destinaţiei, cea mai importantă decizie este legată de organizare – lăsăm totul în grija agenţiei de turism sau ne ocupăm personal de căutări şi rezervări?

Dacă o vacanţă organizată pe cont propriu presupune, în primul rând, mai multă adrenalină şi mai multă libertate de alegere, agenţiile de turism oferă pachete mai variate, care pun accentul mai ales pe relaxare. În plus , toată corvoada organizatorică este pusă în mâinile profesioniste ale angajaţilor din agenţii. Desigur, fiecare opţiune are părţile ei bune şi părţile mai puţin bune, dar, în ceea ce priveşte costurile, toate variantele trebuie verificate atât în sediile agenţiilor, cât şi pe internet.

Prin agenţie

AVANTAJE

Preţuri mai bune pentru cazarea la hoteluri. De cele mai multe ori, rezervarea unui hotel prin agenţie este mai avantajoasă ca preţ decât prin site-urile de specialitate sau la faţa locului, mai ales că tour operatorii oferă discounturi dacă se achiziţionează de la ei nu doar cazarea, ci şi transportul. În plus , prin agenţie sunt disponibile mai multe hoteluri all inclusive sau ultra all inclusive şi la preţuri mai avantajoase decât pentru un sejur contractat separat.

Nu este un secret pentru nimeni că stresul legat de planificarea vacan¬ţei nu se rezumă numai la un singur subiect – destinaţia. Pentru cei care nu sunt aventurieri din fire şi preferă să aibă totul de-a gata, contractarea unui sejur prin agenţie este ideal, fiindcă toate sarcinile legate de organi¬zarea vacanţei şi toate problemele care ţin de logistică – transport până la destinaţie, transfer cu autocarul de la şi la aeroport, dacă este cazul, cad integral în sarcina agenţiei.

Dacă, în general, tinerii din România preferă să îşi alcătuiască singuri vacanţa, persoanele care au peste 55 de ani pot beneficia de pachete cu preţuri preferenţiale pentru seniori ale agenţiilor de turism, intrate re¬cent şi pe piaţa autohtonă.

În cazul unei excursii în grup organizat, unele muzee fac reduceri sub¬stanţiale cu cât numărul persoanelor este mai mare .

Majoritatea agenţiilor oferă asistenţă turistică pe tot parcursul sejuru¬lui, astfel că, pe lângă faptul că, de cele mai multe ori, există un ghid care explică lucrurile importante care trebuie văzute, reprezentanţii agenţiei au obligaţia de a rezolva orice situaţie neprevăzută apărută pe parcurs.

DEZAVANTAJE

Dacă optaţi pentru un sejur care include transport cu autocarul trebuie avut în vedere că drumul poate dura chiar şi de două ori mai mult decât dacă ar fi parcurs cu maşina personală, deoarece, pentru transportatorii de persoane, potrivit reglementărilor europene, sunt obligatorii opririle de aproximativ 30 de minute, la fiecare patru ore şi jumătate.

În cazul achiziţionării unui pachet de tip circuit, timpul de şedere în oraşe este limitat la numai câteva ore , stabilite de agenţie, iar regula de bază este că nu se fac excepţii de la program, prin urmare toată lumea trebuie să se conformeze, astfel că nu există foarte multă flexibilitate în alegerea programului.

În ceea ce priveşte cazarea, nu se pot face prelungiri de câteva nopţi ale sejurului şi nici nu se poate pleca mai devreme din localitatea unde se află hotelul nici spre o altă destinaţie, nici spre casă.

Ieftin nu înseamnă neapărat şi bun. Unele agenţii nu sunt tocmai seri¬oase, iar informaţiile despre turişti rămaşi fără cazare sau fără transport înapoi spre ţară, din vina vreunui tour operator, nu au fost rare, aşa încât, atunci când se optează pentru o astfel de plecare, trebuie ţinut cont şi de notorietatea agenţiei, de cât timp este prezentă pe piaţă şi de impresiile celor care au mai cumpărat vacanţe prin agenţia respectivă.


Pe cont propriu

AVANTAJE

Libertatea de a-ţi face singur programul. Posibilitatea de a alege destinaţii, hoteluri şi orare de zbor care nu se află în oferta turistică a niciunei agenţii. În ceea ce priveşte durata sejurului, ea poate fi flexibilă, existând posibilitatea de a sta mai puţine sau mai multe zile, în funcţie de preferinţe, fără ca nimeni să fie deranjat de această alegere.

Dacă este aleasă ca variantă de transport maşina personală, se pot face oricâte opriri şi devieri de la traseu se doreşte, fără a fi constrâns de un program fix care trebuie urmat cu stricteţe.

Călătoria pe cont propriu este o experienţă personalizată, fiindcă astfel pot fi descoperite şi alte locuri în afara celor deja bătătorite de autocarele agenţiilor de turism.

Se pot combina mai multe variante de transport – avionul până într-un punct, apoi închirierea unei maşini până la un alt aeroport sau retur, la aeroportul iniţial.

Chiar dacă vacanţa părea să fi fost stabilită până în cele mai mici detalii, dacă este necesar, pot interveni oricâte modificări de traseu este nevoie. Oricând mai poate fi introdusă în plan o nouă destinaţie.

În plus , de cele mai multe ori, în cazul unei rezervări la hotel, dacă, în condiţiile iniţiale nu sunt prevăzute penalizări, aceasta se poate anula în orice moment.

DEZAVANTAJE

Chiar şi pentru cei care merg în mod regulat pe cont propriu, uneori ia mai mult timp până toate piesele unui astfel puzzle sunt puse cap la cap. În vacanţa pe cont propriu eşti propriul tău ghid şi trebuie să te ocupi şi de aspectele care ţin de logistică – transport, cazare, transferuri – şi de cele care ţin de latura culturală a unei excursii – localizarea obiectivelor turistice, zilele în care acestea sunt deschise şi cele în care nu sunt.

Înainte de plecare, toate informaţiile legate de locul şi ţara pe care urmează să o vizitaţi rămân exclusiv în sarcina dumneavoastră. Iar dacă destinaţia este una nouă şi drumul până acolo nu este cunoscut, atunci excursia se poate transforma într-o adevărată aventură, riscând să nu nimeriţi din prima destinaţia.

sursa incomemagazin.ro

Lasati un comentariu