Gata de vot

• publicat la: 27 iulie 2012
Gata de vot

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătoarea Corina Hotca, prefectul Eugeniu Avram şi şeful de cabinet al prefectului, Sorin Martin Vereş, au susţinut vineri ultima conferinţă de presă înainte de referendum, pentru a prezenta pregătirile ce se fac în vederea desfăşurării fără probleme a scrutinului de duminică. Autorităţile au luat câteva măsuri de siguranţă suplimentare, învăţând din greşelile de la alegerile locale din 10 iunie. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugeniu Avram, a anunţat că se distribuie deja cele peste 350.000 de buletine de vot în cele 335 secţii de votare existente în localităţile judeţului Satu Mare şi se fac ultimele verificări pentru ca aceste secţii să fie amenajate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Prefectul Eugeniu Avram îndeamnă cetăţenii să meargă la vot şi în cazul în care sesizează anumite nereguli să se adreseze organelor competente sau prefecturii. După experienţa nefericită de la alegerile locale, prefectul i-a atenţionat pe primari să aibă la dispoziţie surse alternative pentru asigurarea curentului electric în secţiile de votare, în cazul în care reţeaua naţională de distribuţie ar fi afectată de vreo furtună.

Ca o noutate, la serviciile de Evidenţa Persoanei se va lucra duminică între orele 8 – 22, pentru a oferi posibilitatea celor cărora le-au expirat cărţile de identitate să-şi facă altele noi, iar la Paşapoarte se va lucra, de asemenea, între orele 8 – 16.

Preşedintele BEJ, Corina Hotca, a precizat că în judeţul Satu Mare sunt înregistrate pe listele electorale permanente 318.472 persoane cu drept de vot, care pot să-şi exercite acest drept duminică între orele 7 – 23. Cei care se vor afla duminică în localităţile lor de domiciliu vor putea să voteze în secţiile la care sunt arondaţi, iar cei care vor fi plecaţi în altă localitate vor avea dreptul să voteze în orice altă secţie de votare. Persoanele fără adăpost, care nu au trecut domiciliul în cartea de identitate, vor putea să voteze la Casa Prieteniei, aparţinând Organizaţiei Caritas, pe strada Uzinei nr.19.

Lista suplimentară este lista pe care se vor mentiona: alegatorii din alte localităţi, cei omişi de pe listele permanente şi care fac dovada cu cartea de identitate că sunt din zonă şi membri secţiei de votare, cei de la pază şi ordine, dacă nu sunt deja arondaţi secţiei. Urna mobilă poate fi solicitată, de asemenea, de la cea mai apropiată secţie de votare, de către persoanele care nu au posibilitatea să se deplaseze. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu închisoarea de la 3 ani la 10 ani dacă s-a pricinuit o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Pedeapsa se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot, ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.

Tentativa se pedepseşte şi ea. Pentru asigurarea desfășurării în condiții de legalitate a referendumului, la nivelul județului Satu Mare vor fi angrenați în misiuni de asigurare a protecției celor 335 de secții de vot un număr de 585 de lucrători ai Ministerului Administrației și Internelor, dintre care 310 polițiști, 106 jandarmi, 80 polițiști de frontieră și 89 pompieri. Menținerea ordinii și liniștii publice în ariile teritoriale arondate secțiilor de poliție rurală, precum și în municipii și orașe va fi asigurată de alți 146 de polițiști și 56 de jandarmi, dispozitivele curente de siguranţă publică fiind pregătite să intervină la orice apel de urgenţă 112 sau la alte evenimente care ar perturba ordinea publică.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu