Referendum 2012. Un milion de maghiari ar putea, prin neprezentare, să încline balanţa în favoarea lui Traian Băsescu

• publicat la: 25 iulie 2012
Referendum 2012. Un milion de maghiari ar putea, prin neprezentare, să încline balanţa în favoarea lui Traian Băsescu

REZULTATUL de la REFERENDUM 2012 ar putea fi influenţat de o „variabilă” importantă. Schimbarea bruscă de poziţie a lui Traian Băsescu, care îi îndeamnă acum pe cetăţenii României să boicoteze referendumul, creează premisele ca „variabila” maghiară să dobândească o importanţă aparte în ecuaţia scrutinului de duminică.

Câţi dintre cei aproximativ un milion de maghiari se vor prezenta la urn? De amintit că maghiarii sunt cu 210.000 mai puţini ca la referendumul similar din 2007, potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului de anul trecut.

Poziţia oficială

„De fiecare dată când sunt alegeri, Uniunea subliniază importanţa prezenţei la vot”, se spune clar într-un comunicat din 17 iulie al UDMR privitor la poziţia acesteia faţă de participarea etnicilor maghiari la referendumul de duminică.

Spre deosebire însă de 2007, când consemnul de vot dat acestora de UDMR a fost „DA pentru demiterea lui Traian Băsescu”, acum alegătorii maghiari sunt îndemnaţi să voteze „cum îi îndeamnă conştiinţa”. „Sfatul UDMR către cetăţenii maghiari este identic celui adresat parlamentarilor săi: votaţi cum vă îndeamnă conştiinţa!”, îndeamnă comunicatul

De menţionat că, la referendumul din 2007, consemnul „DA pentru demiterea lui Băsescu!” dat de conducerea UDMR a avut un efect contrar zdrobitor: în Secuime, prezenţa la urne a fost de numai 27,38% în Harghita – circa 72.000 din cei 271.000 de cetăţeni cu drept de vot – şi de 31,15% în Covasna – aproape 62.000 din cei 185.000 de cetăţeni cu drept de vot. Iar mai bine de trei sferturi dintre participanţii la scrutin – peste 76% în Harghita şi aproape 83% în Covasna – au votat atunci pentru rămânerea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

Borbely Laszlo: „Electoratul maghiar trebuie să meargă la vot”

În opinia ex-ministrului Borbely Laszlo, vicepreşedintele politic al UDMR, electoratul maghiar trebuie să participe în număr cât mai mare la referendum: „Nu ne bucură ce se întâmplă, dar maghiarii trebuie să meargă cât mai mulţi la vot şi fiecare să voteze cum doreşte. Oamenii sunt însă dezamăgiţi şi dezorientaţi, mulţi s-ar putea să nu meargă la vot şi să nu fie o participare spectaculoasă.” De remarcat că îndemnul participării în număr cât mai mare la referendum nu a fost urmat şi de acţiuni concrete de convingere a electoratului să iasă la vot: „Nu am organizat niciun fel de acţiuni speciale, doar comunicatele date şi nişte întâlniri ocazionale cu alegătorii, pentru că noi considerăm că oamenii sunt maturi şi ştiu ce vor să facă”.

Antal Arpad, edilul din Sfântu Gheorghe: „Demiterea lui Băsescu nu e o miză directă pentru comunitatea maghiară”

Pentru Antal Arpad, primarul udemerist din Sfântu Gheorghe – care este şi şeful filialei locale a Uniunii – îndemnul dat de conducerea UDMR electoratului maghiar de a participa în număr cât mai mare la referendum şi de a vota fiecare cum vrea este „singura poziţie corectă în situaţia actuală”. Edilul ne-a explicat apoi şi schimbarea de atitudine a UDMR comparativ cu referendumul din 2007, când rezultatul campaniei Uniunii pentru demiterea lui Băsescu a fost că peste trei sferturi din electoratul maghiar a refuzat să dea curs apelurilor insistente ale lui Marko Bela&Co. de a participa la vot şi de a vota „DA”: „Consemnul acela a fost o greşeală, pe care comunitatea noastră a sancţionat-o aşa cum se ştie, cu participare foarte scăzută şi cu un vot masiv <pe invers>. Dar ne-am dat seama de asta mai târziu, când am înţeles că demiterea lui Băsescu nu era o miză directă pentru comunitatea maghiară. Şi nu este nici acum, de aceea le-am cerut oamenilor să voteze fiecare conform conştiinţei sale. Pentru că singura miză pentru noi este reprezentarea comunităţii noastre în Parlamentul şi în Guvernul României. În plus, acum se joacă dublu sau nimic, şi USL-ul, şi Traian Băsescu, şi PDL-ul au pus totul pe o carte, ori câştigă tot, ori pierd tot, ceea ce este inacceptabil, din punctul nostru de vedere, pentru comunitatea maghiară.”

Lorincz Jigmond, primarul udemerist din Covasna: „UDMR-ul n-a spus să iasă lumea la vot”

Îndemnul conducerii UDMR ca electoratul maghiar să participe la referendum a fost înţeles însă „pe invers” de către primarul udemerist al staţiunii Covasna, Lorincz Zsigmond: „Nu e adevărat, domnule, conducerea UDMR-ului n-a spus să iasă lumea la vot, doar a lăsat la latitudinea fiecărui maghiar dacă iese şi cum votează! Aşa că ce acţiuni de mobilizare să facem, pregătim secţiile de votare şi aranjăm totul ca să desfăşoare bine referendumul, atâta tot.” În ceea ce priveşte prezenţa la urne, edilul este sceptic că aceasta va depăşi 50%, deşi la localele din urmă cu o lună şi jumătate procentajul a fost de aproape 65%: „Ca primar, pot să vă spun că mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 8800 de localnici din listele electorale nu vor merge la vot, pentru că nu-i prea interesează tot scandalul ăsta dintre Băsescu şi USL. La locale a fost altceva, au ieşit foarte mulţi pentru că nu le era indiferent cine va conduce oraşul în următorii patru ani. Dar acum e altceva, iar singura şansă ca să fie o prezenţă de peste 50% e să meargă la vot cei vreo 3000 de turişti pe care-i avem permanent în staţiune şi care pot vota pe liste suplimentare”.

Bokor Alexandru, edilul UDMR din Praid: „Participarea la referendum e o obligaţie civică”

Spre deosebire de colegul său de partid şi de funcţie din Covasna, edilul udemerist din comuna harghiteană Praid, Bokor Alexandru, susţine că „participarea la referendum este o obligaţie civică a fiecărui cetăţean”. „Noi îi îndemnăm pe toţi locuitorii comunei să iasă la vot, am avut discuţii şi particulare, şi generale cu cetăţenii şi cu colegii primari din zonă. N-am mers din poartă-n poartă, dar am pus peste tot afişe şi am împărţit şi pliante pentru asta, în maghiară şi română, primite de la prefectură. Şi am speranţa că această comunitate a noastră din Praid e destul de matură ca să ştie ce importanţă are acest referendum şi pentru ea şi sper că de data asta să fie o participare de peste 50%, nu ca în 2007, când n-au fost la vot nici 30% din alegători.” „Bineînţeles că eu personal voi merge la vot, ca să dau exemplu, şi sper să facă acelaşi lucru cât mai mulţi dintre consătenii mei. Dar nici eu, nici altcineva nu ne putem lua nici o răspundere dacă participarea va fi sub 50% şi nu se va face cvorumul pentru validarea referendumului”.

sursa  gandul

Lasati un comentariu