Referendum 29 iulie: 5 ani de inchisoare dacă votezi de mai multe ori

• publicat la: 20 July 2012
Referendum 29 iulie: 5 ani de inchisoare dacă votezi de mai multe ori

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) desfăşoară, in perioada de timp rămasă până la referendumul  de demitere a presedintelui Traian Basescu, din 29 iulie, o campanie de informare si constientizare a cetatenilor avand sloganul “Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!”.

Asadar, politistii din toata tara trebuie sa informeze cetatenii, prin materiale pe care le vor imparti pe strada, cu privire la sanctiunile prevazute de lege in cazul votului ilegal si al mitei electorale, informeaza Adevarul.

In campania MAI se atrage atentia că nu doar cel care dă mita in campania electorala este pasibil de pedeapsa, si ci cel care primeşte:

1. “Deci, daca dai sau primesti mita – constand in bani sau bunuri – pentru a vota sau a nu vota un candidat/ o lista de candidati faci inchisoare intre 6 luni si 5 ani. Si tentativa se pedepseste.
2. Fereste-te de mita electorala – bani sau diverse foloase materiale – nu merita sa faci inchisoare pentru asta!
3. Decide singur la vot! Nu te lasa influentat de promisiuni, bani sau cadouri!
4. Nu uita! Si tentativa se pedepseste cu inchisoare”, potrivit campaniei MAI.

Ce inseamna votul ilegal?

Românii  afla si ce este votul ilegal. Si anume: alegatorul voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor (votul multiplu), alegatorul se inscrie de mai multe ori pe listele electorale (definirea listelor electorale permanente, suplimentare si complementare, cf. Legii electorale, art. 19 – 22).

Tot la categoria vot ilegal intra si situatia in care alegatorul isi exercita dreptul la vot in alta zona (comuna, orasul, municipiul) decat cea in care isi are domiciliul sau cand cetateanul voteaza fara a avea drept de vot (cine are dreptul sa voteze: cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani sau care implinesc 18 ani pe data de 10 iunie 2012 – art. 3 (1), cetatenii Uniunii Europene cu domiciliul sau resedinta in Romania, cetatenii romani care si-au stabilit resedinta in alta unitate administrativ teritoriala cu cel putin 3 luni inainte de data alegerilor – se inscriu pe listele suplimentare – art. 3, (4).

Important de retinut este ca debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, precum si persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva nu au drept de vot (art. 5).

Cetateanul trebuie sa voteze cu document valabil (cf. art. 126): cetatenii romani – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (1 luna-1 an), buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic sau de serviciu, aflata/aflat in termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din scolile militare – carnetul de serviciu militar; cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul la vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.

La fel ca mita, votul ilegal se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”

“1. Daca votezi de mai multe ori (la mai multe circumscriptii electorale) (votul multiplu) esti pedepsit cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Si tentativa se pedepseste;
2. Asigura-te ca ai dreptul sa votezi! Pentru a-ti exercita dreptul la vot, trebuie sa detii documentele valabile. Serviciile comunitare de evidenta a populatiei au program special prelungit pentru a putea face fata tuturor cererilor”, potrivit materialelor distribuite de agentii MAI.

sursa ziare.com

comentarii

de intrebare la 21 July 2012 - 04:27

cum se numeste consilierea locatarilor de la caminul de batrani carei de a nu participa la referendum?SE PROFITA DE LIPSA LOR DE INFORMARE SI SUNT CONSILIATI SA NU SE PREZINTE LA VOT!!

de clau la 22 July 2012 - 00:28

atentie la caminul condus de udmristul kala cu colaboratoorii portocala!!isi bat joc de bietii batrani .. politia nu aude si nu vede numa pe “amicii” cuplului jenolajcsi…
metodele basiste se aplica si la carei da numa de udmr ca pdlei nu au mare succes la public.

Lasati un comentariu