Stephan Ludwig Roth, executat pentru că a susţinut interesele naţiei române

• publicat la: 1 iulie 2012
Stephan Ludwig Roth, executat pentru că a susţinut interesele naţiei române

La 21 aprilie 1849, sasul Stephan Ludwig Roth a fost condamnat la moarte prin impuşcare de către „tribunalul de sânge” al nobililor maghiari şi secui de la Cluj, pentru „inaltă trădare”.

Ludwig Roth s-a născut la 24 noiembrie 1796, la Mediaș. Format ca gânditor umanist, a fost istoric, doctor in filosofie, profesor şi pastor luteran, participant la Revoluţia de la 1848.

Limba valahilor e limba naţiunii

Când Dieta de la Cluj era procupată să legifereze limba maghiară ca limbă oficiala de stat in Transilvania,  Roth a scris celebra broşură „Războiul limbilor in Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), ca replică.  „Domnii din Dieta de la Cluj voiesc să vadă născută o limbă de cancelarie. A declara o limbă drept limba oficială a ţării, nu e nevoie. Căci noi avem deja o limbă a ţării. Nu este limba germana, dar nici cea maghiară, ci este limba valahilor. Oricat ne-am suci si ne-am invârti noi, natiunile reprezentate in Dieta, nu putem schimba nimic. Aceasta este realitatea care nu poate fi contestată. De indata ce se intâlnesc doi cetăţeni de nationalitati diferite si niciunul nu cunoaste limba celuilalt, limba valahilor le slujeşte de tălmaci. Când faci o călătorie, când te duci la iarmaroc, limba valahilor o cunoaşte oricine. Cu valahul oricum nu poti altfel sta de vorbă, căci de obicei el nu vorbeste decât in graiul lui. E explicabil: ca să inveti limba maghiară sau cea germană, ai nevoie de cursuri şcolare; limba valahilor o inveţi singur, pe stradă,viata insăţi ne pune zilnic in contact cu acest popor numeros. Vrei să discuti cu un valah, trebuie să folosesti limba lui, dacă nu vrei să te alegi cu un ridicat din umeri.”

Adunarea românilor de la Blaj
In articolul „Adunarea românilor de la Blaj”, publicat in „Foaie suplimentară la Vestitorul Transilvan”, 16 iulie 1848, Stephan Roth nu mai folosea termenul uzual german  “Walachen” pentru “români”. „Un popor intreg are dreptul să spună cum vrea să fie numit”, iar transilvănenii ceruseră să fie numiti români. In 21 octombrie 1848, Roth a fost numit in Comitetul de Pacificatie si apoi comisar imperial plenipotentiar in 13 sate de pe Târnave. A  militat pentru egalitate in drepturi, desfiintarea iobagiei fără răscumpărare plătită de ţărani, iar impreună cu Ștefan Moldovan, protopop al Mediasului, a dispus incetarea obligatiilor feudale in cele 13 sate. In 1849, Lajos Kossuth si comisarul său, Ladislau Csányi, au dispus arestarea lui Roth si a fost condamnat la moarte pentru trădare, deşi era văduv, având de intretinut cinci copii minori. Sentinţa a fost executată la 11 mai 1849. Cu puţin timp inainte de a fi executat, el a transmis ungurilor următorul mesaj: “Sasul către ungur: De vrei să fi ca leul, iti trebuie şi-o regală minte. Fiindcă, cu toate armele tale, numai cu bunătatea vei invinge!”

sursa enational.ro

Lasati un comentariu