USL începe suspendarea lui Băsescu – referendum in iulie

• publicat la: 4 iulie 2012
USL începe suspendarea lui Băsescu – referendum in iulie

Suspendarea presedintelui Traian Basescu, despre care s-a tot discutat in ultima perioada, se apropie cu pasi repezi.

USL a anuntat ca va depune miercuri, la Birourile Permanente ale celor doua Camere, documentul elaborat de juristii USL prin care se cere suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Liderii USL au avut o intalnire, miercuri dimineata, la sediul Guvernului, cu premierul Victor Ponta, pentru a pregati suspendarea presedintelui Traian Basescu. Desi surse politice anuntau azi dimineata ca scrisoarea de suspendare ar urma sa fie citita in plenul reunit in jurul orei 16.00, se pare ca acest lucru se va intampla cel mai probabil joi, la ora 9.00.

„In acest moment, grupurile parlamentare au adunat toate sesizarile pe care noi le consideram importante sa le punem intr-un document pe care sa-l inaintam presedintilor celor doua Camere prin care sa solicitam o sedinta extraordinara a Camerelor reunite sa-l suspendam pe presedintele Romaniei. Cred ca se va convoca maine plenul de citire si de ascultare a explicatiilor presedintelui, ca asa e procedura”, a declarat Eugen Nicolaescu, viceliderul deputatilor PNL.

Ziare.com va transmite in format LIVE TEXT evolutia tumultoasa de pe scena politica:

13:40 – Fostul lider al PDL Emil Boc spune ca actiunile USL reprezinta „un atac barbar si nemaiintalnit la adresa democratiei” prin faptul ca se incearca suprimarea functionarii unor institutii si controlul total al nominalizarilor pentru viitoarele pozitii de procuror general si procuror sef al DNA.

13:27 – USL vrea referendum pentru suspendarea presedintelui pe 29 iulie, potrivit unor surse citate de B1.

13:23 – Guvernul a decis miercuri, prin ordonanta de urgenta, sa modifice Legea 47 privind atributiile Curtii Constitutionale, stabilind ca institutia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotararilor Parlamentului.

13:20 – Plenul reunit pentru suspendare va avea loc cel mai probabil joi la ora 9.00, a declarat pentru NewsIn deputatul Nicolae Mircovici.

13:15 – Euro a atins nivelul maxim istoric in raport cu moneda nationala, miercuri, dupa ce, in ziua precedenta, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, precum si Avocatul Poporului, au fost schimbati din functie, fapt ce a atras critici aspre in presa straina. Cursul oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei este de 4,4715 lei/euro, in crestere cu 0,47 la suta fata de ziua precedenta.

13:10 – Juristii USL au deja un document de 10-15 pagini privind suspendarea presedintelui Basescu si spera ca, in functie de reactia Parlamentului din plenul reunit de maine, textul va fi ori trimis la CCR pentru aviz, ori se va constitui o comisie de ancheta care sa aduca argumente suplimentare, a anuntat Eugen Nicolescu.

13:02 – Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, nu a vrut sa dea detalii despre documentul pe baza caruia va fi demarata suspendarea lui Traian Basescu. „Nu pot eu sa spun nici ca e gata nici ca il depunem. Cand documentul va fi gata si va avea o viziune globala va fi facut public. Cand va fi depus la Birourile Camerelor va fi un document public. Documentul a fost intocmit de juristii USL”, a declarat Voicu.

12:55 – Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca parlamentarii Uniunii iau in calcul sa voteze la suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Raspunzand unei intrebari a unui jurnalist, miercuri, referitoare la un posibil vot al parlamentarilor UDMR in cazul suspendarii presedintelui, Kelemen Hunor a afirmat ca „luam in calcul sa fim prezenti si sa votam”.

12:50 – Si senatorul PSD Ioan Chelaru a confirmat ca documentul in baza caruia va fi declansata suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost finalizat si va fi depus in scurt timp la Birourile Camerelor.

12:25 – Actiunile din ultimele zile ale USL reprezinta incalcari flagrante ale prevederilor legale si constitutionale, ceea ce face ca Romania sa nu mai poata fi considerata un stat de drept, avertizeaza Laura Stefan, unul dintre cei 17 experti alesi de Comisia UE pentru a evalua periodic politicile si progresul luptei anticoruptie in statele membre.

12:20 – Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca in jurul orelor 13.00 vor fi depuse la Birourile Camerelor documentele privind suspendarea presedintelui Traian Basescu.

„In aproximativ o ora depunem la Birourile Camerelor documentele privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Urmeaza apoi sa fie convocat plenul reunit al celor doua Camere. Nu stiu daca se va reuni azi sau maine. Cel mai probabil va fi maine cand se va citi textul si va fi invitat presedintele Traian Basescu sa ofere explicatiile necesare”, a spus Nicolaescu.

12:15 – Deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu a fost intrebat, miercuri, daca a fost primita o convocare de sedinta a plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului pentru ora 16.00, el raspunzand: „Nu inca”. Fostul premier a sosit la Parlament, miercuri, tinand in mana Constitutia Romaniei.

12:05 – Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca schimbarile realizate de guvern in ultima perioada reprezinta un atac premeditat.

„Totul este un atac premeditat. Schimbarile realizate de Guvren in ultima perioada nu sunt intamplatoare si nu sunt coincidente. In doar cateva zile de actiuni ilegale, USL, Victor Ponta si Crin Antonescu au atacat si blocat pe rand institutii fundamentale ale statului. Aceste actiuni nu au precedent in ultimii 22 de ani”, a declarat Vasile Blaga.

11:55 – „Daca exista un document de suspendare a presedintelui, il vedeam si eu”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

11:50 – Agentia Nationala de Integritate a sesizat Consiliul National de Integritate in legatura cu faptul ca Parlamentul nu i-a revocat pe Sergiu Andon si Florin Paslaru, desi agentia a anuntat ca sunt incompatibili cu functiile lor de deputati.

11:40 – Premierul Victor Ponta a declarat in sedinta de miercuri a Guvernului ca Executivul nu va interveni in batalia politica dintre Presedintie si Parlament si nici nu va adopta vreo ordonanta de urgenta pentru schimbarea judecatorilor Curtii Constitutionale sau care sa afecteze independenta institutionala a Curtii.

11:25 – Noul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a confirmat, pentru NewsIn, ca s-a intalnit cu Victor Ponta, miercuri dimineata. Totodata, el a spus ca le-a trimis un SMS parlamentarilor USL in care le-a cerut „sa fie pe pozitii” pentru o actiune pregatita in USL si care ar urma sa aiba loc in cursul acestei zile.

11:15 – Parlamentarii USL au fost rugati de prim-ministru sa nu plece din Bucuresti. Acestia au relatat pentru Mediafax ca in cursul diminetii de miercuri au primit SMS-uri de la staff-urile formatiunilor lor in care li se spune sa nu plece din Bucuresti.

11:05 – Surse politice au declarat pentru Mediafax ca juristii USL s-au reunit, miercuri dimineata, intr-o sedinta in care se discuta documentul in baza caruia sa fie declansata procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

10:50 – Televiziunile de stiri anunta ca la ora 16:00 va avea loc plenul reunit in Parlament, in care va fi citita scrisoarea pentru suspendarea sefului statului.

10:40 – Liderii USL au avut o intalnire, miercuri dimineata, la sediul Guvernului, cu premierul Victor Ponta, pentru a pregati suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Revolutia de marti din Parlament

Parlamentul s-a reunit marti in sesiune extraordinara pentru a asculta raportul privind participarea lui Victor Ponta la Consiliul European. USL s-a folosit de acest prilej pentru a revoca presedintii celor doua Camere si pe Avocatul Poporului.

Discursul premierului era programat pentru ora 10.00, dar a fost precedat de un vot dat de plen pentru sefia CA al TVR si pentru conducerea Radioului Public, in absenta PDL, care a reclamat incalcarea legii parasind in semn de protest sala.

USL a convocat sedinte de urgenta ale Birourilor Permanente ale celor doua camere si a decis rapid cateva sesiuni extraordinare, in aceasta seara, in care Vasile Blaga a fost inlocuit de Crin Antonescu. Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost si el revocat, fiind inlocuit de Valer Dorneanu. De asemenea, si Roberta Anastase a fost revocata si inlocuita cu Valeriu Zgonea.

Liderii PDL au sustinut ca asistam la o lovitura de stat data de USL si ca Ponta si Antonescu „au declansat Jihadul impotriva Romaniei democratice”.

Curtea Constitutionala s-a reunit de urgenta si a decis sesizarea institutiilor europene, iar Ambasada SUA si-a exprimat intr-un comunicat de presa ingrijorarea. Aceeasi ingrijorare si-au exprimat-o si comisarul european pentru Justitie Viviane Reding si liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul.

In Parlament s-a inregistrat marti si o alta premiera: comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca Sergiu Andon si Florin Paslaru nu sunt in stare de incompatibilitate, cu toate ca cei doi au primit un verdict final in acest sens in instanta, iar ANI a cerut, pentru a patra oara, excluderea lor din Parlament.

comentarii

de skepsis la 4 iulie 2012 - 20:19

ohohoooo, ma bucur ca ati scris despre asta. Astept commenturi serioase si argumentate despre cum moare democratia, sau despre cum a tradat PNL liberalismul si i-a ajutat pe securistii comunisti sa revina la putere, despre cum vor sa omoare din nou justitia ca sa poata ei furfa in liniste… Va amintiti? Dormi linistit…. FNI lucreaza pentru tine!!!

de piti la 4 iulie 2012 - 21:00

mireasa udmrista tavalita prin toate guvernarile se da mare virginica…..

de emil la 5 iulie 2012 - 00:46

@ skeaupiss

asteapta.

dai si teme de casa?
Evident, tu o sa le corectezi….seriozitatea, hahaind basescian despre securistul comunist basescu in misiune la Anvers si membru al guvernului Dascalescu!

nu moare democratia, ca nu mor caii cand vor cainii!

de skeptikus biciklista la 5 iulie 2012 - 03:46

miresica uselista, acum ca s-a format din contopirea a 2 partide care au furat tara in 20 de ani, se da virhinica. s-a sters totul cu buretele, s-au fardat bajetii si nu mai au nici o treaba cu trecutul. daca pedeleu’ si udemereu se aliaza intr-un nou partid, numit Paurtidul Ungurilor Liberali Aristocrati, pe scurt pu…asa, se va sterge totul cu buretele?
e o intreaba masinarie propagandista uselista pe aici. lingeti-i in C(omitetul) U(ngaro)-R(oman) cat vreti, dar nu pe banii nostri.
nastase a furat o tara intreaga, iliescu la fel, crin cu ponta isi bat joc de romani si voi tot acolo ii curatati.

nagykaroly es videke e tinuta din banii publici, la fel si buletin de carei e tinuta din banii pe care fesenistii i-au luat de la gurile romanilor. faptul ca nu sunt suficienti bani la bugetul local este o consecinta directa a furturilor psd-pnl-pdl-udmr din ultimii 22 de ani.
nu mai prostiti populatia ca oricum nu va crede nimeni.

de Buletin de Carei la 5 iulie 2012 - 07:47

Spre dezamagirea comentatorului skeptikus,societatea raspunzatoare de aparitia Buletin de Carei este o societate privata cu trei actionari.Actionarul majoritar este Daniela Ciută,actionar si la firma de productie SC ABRA-COM SRL,cu o activitate de peste 20 de ani in acelasi domeniu,care de 20 de ani are la zi plata tuturor impozitelor precum si a salariilor angajatilor.Regretam ca nu ne incadram dorintelor si asteptarilor Dvs. dar am retinut faptul ca doriti o prezentare a situatiei bugetului local la ora actuala,situatie despre care se pare ca nu detineti suficiente informatii.Va promitem ca in cel mai scurt timp posibil vom da curs acestei dorinte a Dvs.,bineinteles documentata si nu pe surse.

de Buletin de Carei la 5 iulie 2012 - 07:56

De asemenea va rugam sa nu insistati cu aceleasi comentarii identice din doua in doua minute in timp ce navigati pe tot mapamondul deoarece am retinut foarte bine ideea ce incercati sa o promovati si fara sa mentionati la adresa de mail acele injurii mai mult decat indecente.

de skeptikus biciklista la 5 iulie 2012 - 09:53

lasati-ne cu vrajeli marca USL. va rog sa nu ne credeti prosti. e usor sa platesti taxele si impozitele dupa ce politica din romanica iti baga in buzunar o carca de bani.

bugetul documentat in stilul USELIST? nu multumesc, ca in documentele voastre menite sa prosteasca poporul eu nu am incredere. scuze.

pai de ce ma rugati sa nu postez? si eu am inteles ideea pe care vreti sa o promovati despre ungurii cei rai, dar e o prosteala ieftina.

de skeptikus biciklista la 5 iulie 2012 - 09:57

szarnyas, nu incerca sa te justifici, nu suntem prostii satului.

de caraian la 5 iulie 2012 - 10:44

cele trei partide unguresti care au participat la alegeri arata ca nu toti ungurii sunt udmr si nu toti sunt servili si oportunisti ca cei din conducerea udmr carei.dezamagirea trebuie ca este mare in randul udmr ca nu au gasit persoane competente si necertate cu legea care sa ii reprezinte fara putinta de a fi contestati.un primar si presedinte cu salarul taiat de 4 ani nu e putin lucru si daca mai e secondat de un viceprimar de la aceiasi formatiune avem tabloul complet al modului in care udmr carei aplica politica pumnului in gura pentru cei peste 8mii de etnici romani.

de careian la 5 iulie 2012 - 11:29

caraianule,tu ori esti prost ,ori te faci.care politica a pumnului in gura?nu ti-e tie rusine?mai lipseste sa zici ca incepe razboiul civil in carei.la cat de luminati sunt unii nu m-ar mira nici aceasta afirmatie.care e problema ta de fapt,faptul ca keizer e ungur?omul are sotie romanca,la fel ca si primarul.tu esti un sovin de ultima speta,spre deosebire de kovacs si keizer care prin situatia lor familiara dovedesc contrariul a tot ceea ce reprezinti tu.

de hait la 5 iulie 2012 - 11:41

era mai bine sa nu aduci in discutie situatia familiala a celor doi ca orasul e mic si se stie exact ce este nu ce scrii tu pe aici.si mai bine taceai si cu nevestele romance dar fara copii romani.la sovinul de jeno nici nora nu a vrut sa ii fie romanca daca tot ne spui aici una alta.si keizer sa fie ungur cat vrea si sa aiba sanatate dar doi primari unguri in oras cu 45% romani nu da bine mai ales ca ungurii racnesc ca din gura de sarpe pentru localitati cu 35% unguri.sa le fie rusine celor ce nu respecta realitatile si traiesc in apusa epoca a grofilor.

de emil la 5 iulie 2012 - 13:32

@skatofagus triciklista
iar o iei keresztul peste legelo, probabil deformatie de la fituica aia nagypusztalegelo es videke. problema pe care o eludezi este ca udmr conduce Romania de 16 ani. nu mai dau nume.

de emil la 5 iulie 2012 - 14:14

@streptocus triciklista

daca pui semnul egal intre nagy(skat)… si buletin de carei esti de departe rau intentionat si te descalifici intelectual, pe langa faptul ca imprastii calomnii in stanga si in dreapta. un ins intreg la minte nu poate compara un ziar care exista din banii locuitorilor orasului cu un ziar privat.
insa, e mult mai grav ceea ce te prefaci ca nu observi: din banii locuitorilor orasului carei, bani pe care ii administreaza consiliul local in frunte cu primarul, se finanteaza un ziar exclusiv de limba maghiara. Intr-un oras cu locuitori de etnii diferite este nepotrivit, chiar sfidator fata de peste 40% din locuitori, sa platesti din banii tuturor locuitorilor, indiferent de etnie, o publicatie numai intr-o singura limba. Asta e chestiunea de esenta. Daca era o atitudine corecta a conducerii orasului, din banii tuturor trebuia fie sa se finanteze publicatii in ambele limbi/ o publicatie bilingva, fie niciuna, sau in cel mai rau caz una singura, dar in limba oficiala.
Repet, asta e problema. Ca udmr nu vrea sa procedeze corect si a rezolvat-o cum e mai prost, treaba lor, ne mai arata inca o data ce anume simt pentru concetatenii lor de alta limba. Sunt convins ca nu va ramane prea mult timp asa.

@careian

faptul ca unii au sotii sau soti de alta etnie, nu ii absolva automat de sovinism. adica, poti sa ai sot/sotie de alta etnie decat a ta, sau sa provii din familie mixta, dar sa fii totusi sovin. avem suficiente exemple, chiar in fruntea urbei.

de emil la 5 iulie 2012 - 14:21

erata: @streptococus triciklista

de erata la 6 iulie 2012 - 13:37

ieri: 1 euro = 4,475 RON
azi: 1 euro = 4,525 RON

bravo guvernarii usl!
base in 100 de ani nu a reusit ce ati facut voi in 2 luni.***

de emil la 6 iulie 2012 - 14:39

dupa suspendare, coboara la 4,49

de costi la 6 iulie 2012 - 14:48

contrabandistul base sa mearga dupa stalin horty si ceausescu….un dictator mai putin pe lume…au dupa ce plange udmristi

de caraian la 6 iulie 2012 - 15:07

ce bine vom dormi fara baselumarinelu….

de cosmin la 6 iulie 2012 - 22:31

va place si voua cursul de azi la euro erateskepsistetulipaniste????ati dat de mirosul puterii si ati schimbat brusc directia???? „base in 100 de ani nu a reusit ce ati facut voi in 2 luni” este corect !nu oricine poate si voi trebuie sa recunoasteti valoarea ca altfel nu votau hunorii cu …parca mickey ii spuneati ,nu???

de emil la 6 iulie 2012 - 22:50

@ erata
base in 100 de luni nu a reusit cat a facut usl in doua!
Stii ca ai dreptate? usl a avut nevoie de doar 2 luni ca sa ne readuca la o stare de normalitate. Base nici in cele peste 100 cat a fost „seful statului”, nici in alte 24 de luni la care mai spera sa fie iar „sef” nu poate aduce decat anormalitate.

de portocala la 7 iulie 2012 - 11:03

udmr a votat in parlament pentru suspendarea lui basescu.si daca dupa referendum basescu ramane presedinte? ati cam pus de mamaliga….

de Horia Mărieș la 7 iulie 2012 - 12:10

@portocala la 7 July 2012 – 11:03

Am pus-o pe dracu’.

de emil la 7 iulie 2012 - 12:18

ca sa ramana presedinte, ar inseamna ca sunt foarte multi cretini care sa-l mai voteze inca o data. ceea ce ma indoiesc.
oricum, basescu nu a fost niciodata presedinte, ci sursa de conflict. un individ autoritar, dornic sa dea ordine, sa impuna, sa comande, sa dirijeze, sa schimbe majoritati, sa puna el guverne convenabile lui etc. or, nu asta trebuia sa faca presedintele. decat asa, mai bine ar fi fost el prim ministru, macar stiam o treaba si nu-l mai faceau de kko si pe marioneta aia de boc, ardeleanul care i-a compromis pe ardeleni.

de iancsi la 7 iulie 2012 - 14:02

dupa ce basescu a dat pentru ei ce au vrut acum udmr a votat pentru suspendare basescu.

de emil la 7 iulie 2012 - 16:21

@ iancsi

nu le-a dat chiar tot ce au vrut: nici regiunile cum a vrut udmr, ca sa fie ei majoritari intr-una sau chiar doua, nici autonomia secuiasca. ca daca le dadea tot ce vor aia, ramaneam fara o parte a Romaniei.

Lasati un comentariu