Varza, aliment – medicament de excepţie

• publicat la: 22 iulie 2012
Varza, aliment – medicament de excepţie

Consumata zilnic, cruda, mai ales sub forma de salata, varza previne tumorile maligne si anemiile. Exista patru varietati de varza, toate valoroase din punct de vedere medical: varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles si varza creata.

In compozitia sa, varza are mari cantitati de apa, dar si substante tonice precum proteine, glucide, vitamine, A, B1, B2, B6, B9, C, E, K, si saruri minerale ca fosfor, sodium, calciu fier, iod, cobalt.

In plus, varza rosie, care are efecte depurative si o valoare nutritiva mai mare decat cea alba, contine resveratrol, o minune de antioxidant, de fapt, cel mai puternic cunoscut pana acum.

Varza alba, sortimentul cel mai des folosit la noi, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic si antianemic. Cercetari recente au evidentiat faptul ca varza cruda, consumata cu regularitate, previne cancerul de colon.

Consumata de trei ori pe saptamana, varza contribuie la completarea necesarului de vitamine si minerale in cazul celor care sufera de anemie. In cazul persoanelor in varsta, varza este revigoranta si combate procesul de imbatranire prematura. Datorita acidului folic din compozitie, consumul de varza se recomanda si femeilor insarcinate.

Salata de varza, care se recomanda zilnic, langa o friptura, cartofi prajiti, pilaf, se prepara simplu, fara prea multe adaosuri sau combinatii. Se taie varza si o ceapa marunt, preferabil ceapa rosie, se freaca bine cu sare, se adauga ulei de masline, zeama de lamaie sau otet de mere, putin piper si deasupra se presara morcov dat prin razatoarea mica.

Varza cruda este folosita extern pentru vindecarea plagilor, entorselor si nevralgiilor precum si impotriva furunculelor. La sate, chiar si azi, durerile de spate sau de articulatii sunt calmate cu frunze de varza puse pe locul dureros in strat de patru, cinci foi dupa ce, in prealabil, s-a trecut peste ele cu un sucitor.

Frunzele de varza cruda se folosesc in cosmetica, impotriva cosurilor adanci de pe fata pe care le vindeca mult mai repede si delicat decat cremele traditionale si fara sa lase urme. Mastile cu frunze de varza au efect hidratant si cicatrizant.

Varza murata, despre care cei mai multi romani stiu ca este buna pentru delicioasele noastre sarmale, dar si leac antimahmureala, este un aliment sanatos, nutritiv si cu un gust foarte bun. Contine multa vitamina C si fibre alimentare necesare unei bune digestii.

Varza murata se recomanda, mai ales sub forma de salata, langa friptura de purcel. Varza se stoarce bine, se toaca marunt, se adauga ulei de masline si putin piper si se amesteca ingredientele. Nu se adauga sare si nici nu se acreste.

Preferati varza, asa cum este ea, in stare naturala, luata de pe tarabele din piata. Este ieftina, sanatoasa si la indemana, in caz de o urgenta. Nu va lasati pacaliti de reclame mincinoase care vand varza la capsula.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu