Ziua Imnului Naţional marcată la Carei

• publicat la: 28 iulie 2012
Ziua Imnului Naţional marcată la Carei

Direcția de Cultură a municipiului Carei și Primăria Municipiului Carei organizează în data de 29 iulie, începând cu orele 12.15, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din Carei,  festivitatea dedicată Zilei Imnului Naţional.

Organizatorii adresează invitaţia tuturor locuitorilor muncipiului  să participe la această manifestare.

Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române, simbol al unităţii Revoluţiei Române din anul 1948 a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998.

Ziua de 29 iulie este o zi plină de semnificaţii istorice. în 1848, se cânta pentru prima oară «Deşteaptă-te, române», ca o chemare adresată întregului popor de a-şi cinsti înaintaşii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a afirmat că imnul naţional face parte, alături de drapel, de Ziua Naţională şi de stemă, din rândul simbolurilor naţionale.

“Din păcate, în Romania acestor zile, noi nu mai ştim să scoatem în evidenţă spiritul acesta de patriotism. Cred că de-abia acum începem să-l descoperim. Este foarte important să sărbătorim cu toţii această zi pentru că ea ne ajută să întărim sentimentul identităţii naţionale şi, în acelaşi timp, să consolidăm sentimentul demnităţii naţionale. Istoria acestui imn este tulburătoare şi fascinantă în acelaşi timp. Apărut în efervescenţa zilelor revoluţionare ale anului 1848, pe versurile poetului Andrei Mureşanu, «Deşteaptă-te române» s-a impus rapid în conştiinţa maselor, fiind interpretat cu entuziasm pe timpul manifestărilor publice ale vremurilor. Imnul naţional este acela care a fost prezent, practic, în toate momentele devenirii istorice a României moderne” – spune Adrian Ştef.

Pe 29 iulie 1848, “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deşteaptă-te, române !” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Versurile imnului naţional actual al României aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducător, un adevărat tribun al Revoluţiei de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), cunoscutul poet şi culegător de folclor.

Poemul “Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann. Imnul de stat al României este alcătuit din 11 strofe.

Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, „Deşteaptă-te române!” s-a auzit în toată ţara, unindu-i pe români împotriva dictaturii comuniste. A ajuns astfel ca în 1990 să fie instituit aproape de la sine ca imn naţional.

In acest an, Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române se sărbătoreşte in aceiaşi zi cu Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

redacţia

comentarii

de Bradu la 28 iulie 2012 - 14:43

Desteapta-te romane ! DA!

Lasati un comentariu