7,5 milioane euro pentru proiecte judetene

• publicat la: 8 august 2012
7,5 milioane euro pentru proiecte judetene

Miercuri, 8 august încând cu ora 10:00, în sala mică de sedințe a Consiliului Județean, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a semnat acordurile de asociere cu reprezentanți Grupurilor de Acțiune Locală.

La întâlnire au participat  dl Pataki Csaba, director Direcția de Dezvoltare Regională, Maria Turtureanu, director a Asociației ”Grup de Acțiune Locală Țara Oașului”,  dl Boboș Ștefan, Asociația de Dezvoltare Microregională a Comunităților din zona Sătmarului,  dl Lochli Mihai și dl Toga Ștefan, reprezentanții ai Asociației ”Grup de Acțiune Locală Sud-Vest Satu Mare”.

Semnarea acordurilor de asociere vizează acordarea unei finanțări în valoare de 7,5 milioane de euro din bugetul Consiliului Județean în scopul demarării funcționării planurilor de dezvoltare locală a teritoriilor cuprinse în grupul de acțiune locală.

Obiectivul general al Axei IV – LEADER îl constituie demararea și funcționarea inițiativelor de interes local, utilizând abordarea ”de jos în sus” prin implicarea actorilor locali în dezvolatrea propriilor teritorii. Acțiunile finanțate prin abordarea LEADER presupun acțiuni integrate, coerente, ce conduc la diversificarea și dezvoltarea economiei rurale în folosul comunităților.

Cele trei grupuri de acțiune locala din Satu Mare au aplicat pe măsura 431 – Funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală, dobândirea de competențe și animarea teritoriului.

Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare a declarat: ”Trebuie neapărat să găsim această formă de sprijin pentru toți aceia care vor să atragă fonduri europene în județul nostru. Sunt direct interesat și vreau să vă anunț public că sunt partenerul lor de pe acum. Această deschidere am văzut-o din partea grupurilor de acțiune locală, această inițiativă pe care am salutat-o și faptul că dânși s-au gândit să își identifice problemele, și nevoile, astfel dorind să găsească soluții pentru ele. Probabil că momentan suma este insuficientă, dar oricum vorbim despre 7,5 milioane de euro care îi vom atrage în județul nostru, câte 2,5 milioane de euro pentru fiecare grup de acțiune locală, și dacă ați observat acoperă aproape tot județul, pentru că vorbim de zona Careiului, zona din județul municipiului Satu Mare și zona Țării Oașului. Eu salut aceasta inițiativă și pot să îi asigur pe toți aceia care se gândesc la asemenea proiecte și vor să atragă fonduri europene adică, depun eforturi pentru a atrage bani europeni și să îi aducă în județul nostru sunt partenerul lor, tocmai de aceia le-am propus consilierilor județeni în ultima sedință aceast acord de asociere pe care l-am semnat astăzi. Vreau să mulțumesc și votului dat de consilieri județeni pentru aceste asocieri și trebuie să îi atenționez să fie eficienți și să găsească toate variantele  de a preîntâmpina toate greutățile birocrației românești și cea europeanș, dar trebuie neapărat să se miște foarte repede. Noi îi monitorizăm cu ajutorul Direcției de Dezvoltare Regională, le acordăm tot sprijinul dar trebuie să fie foarte eficienți. Noi le-am oferit acest împrumut pentru pornirea procesului și totodata în continuare le asigurăm asistență de a putea fi cât mai eficienți. ”

Asociația Grup de Acțiune Locală Sud-Vest Satu Mare vizează 18 comune: Andrid, Berveni, Cămin, Căpleni, Căuaș, Cehal, Ciumești, Foieni, Petrești, Pir, Pișcolt, Sanislău, Santău, Săcășeni, Sălacea, Săuca, Tășnad, Tiream, Urziceni și orașul Tășnad.

Asociația de Dezvoltare Microregională a Comunităților din zona Sătmarului vizează localitățile Botiz, Dorolț, Lazuri, Livada. Odoreu, Păulești, Vetiș, Viile Satu Mare și Micula.

Asociația ”Grupul de Acțiune Locală Țara Oașului” vizează elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare a microregiunii Țara Oașului, microregiunea cuprinzând Tarna Mare, Batarci, Turț, Călinești, Gherța Mică, Vama, Orașu Nou, Racșa, Certeze, Bixad, Târșolț, Cămârzana și una una din Maramureș, Remeti.

comunicat CJ

Lasati un comentariu