Cum să te protejezi de caniculă-sfaturi practice

• publicat la: 4 august 2012
Cum să te protejezi de caniculă-sfaturi practice

Nu putem face nimic să oprim pârjolul acestei veri, dar putem face câte ceva pentru ca zilele să fie măcar suportabile. Totul depinde de noi. In primul rând, rămâi calm, temperaturile foarte ridicate fiind un factor de stres suplimentar la care organismul trebuie să facă  fata si ziua, dar si noaptea.

Bea apă, cât mai multă apă si nu astepta să ti se facă sete. Efectele deshidratarii pot fi dintre cele mai neplăcute. Fără apă, pierdută din cauza transpiratiei excesive, ficatul si rinichii isi incetinesc activitatea, apar apoi durerile de cap, senzatia de ameţeală si palpitatiile, moleseala si scăderea puterii de concentrare.

Bea apă plată sau de izvor cu lămâie, dacă-ti permite sanatatea. Apa carbogazoasă este foarte bună, reface instantaneu stocul de minerale, pierdut prin transpiratie dar, consumata constant, provoaca balonare si constipa. Poti bea un pahar de apă minerala, din cand in cand, daca simti ca te lasa puterile si nu mai faci fata activitatii diurne. Apa se bea incet, cu inghitituri mici si rare.

Nu bea apă de la gheata, pentru că face mai mult rau decat bine. Aparent racoreste, dar obliga mecanismele de termoreglare ale organismului la un efort suplimentar. Un mar rece, de la frigider, taie setea, racoreste si amana foamea. Pepenele galben si piersicile, fructe de care acum este piata plina, energizeaza, racoresc, taie setea datorita apei pe care o au din abundenta, in compozitie.

Ceaiul de menta, cu cateva picaturi de zeama de lamaie, racoreste si tonifica. Daca nu-l poti bea neindulcit, atunci adauga-i doar putin zahar sau miere de albine. Sucurile de fructe, preparate in casa, sunt, de asemenea, ideale in aceste zile de foc. Cat poti, in aceasta perioada, evita bauturile carbogazoase dulci si cele energizante. Bea mai putina cafeau si ceai verde.

Daca trebuie sa iesi dupa cumparaturi sau alte treburi, atunci fa-o dimineata sau seara, inspre apusul soarelui, si imbraca-te in haine subtiri, largi, de culoare deschisa, de preferinta din fire naturale. Renunta la haine stramte si curele. Pune-ti pe cap o palarie subtire, de vara, ia-ti ochelarii de soare si nu pleca de acasa fara un bidon de apa.

Nu uita sa ai in geanta, intotdeauna, niste dropsuri si una, doua tablete de calciu lactic. Din cauza caldurii excesive, oricand e posibila o cadere de calciu. Mergi pe la umbra, nu sta pe loc in statii sa astepti autobuzul, despre care nu stii nici daca a plecat de la capat de linie. Si fii atent cand traversezi strada. Si soferii sunt oameni si nu se stie cum actioneaza caldura asupra lor.

Renunta, in aceasta perioada, la fast food-uri, conserve, salamuri si prefera mancarea gatita acasa, ciorba, supa, tocanita, sau mancarea usoara, de vara, cu multa salata pregatita cu ulei de masline. Mananca fructe si legume de sezon, branzeturi, bea lapte si iaurt si nu ocoli ciocolata, care are magneziu si antioxidanti. Ceapa, usturoiul, ardeiul iute, piperul, consumate in cantitati rezonabile, produc vasodilatatie si racoresc.

Lasati un comentariu