E oficial. Toată lumea trebuie să aibă asigurare obligatorie de locuinţă. Poliţele facultative nu mai contează

• publicat la: 31 august 2012
E oficial. Toată lumea trebuie să aibă asigurare obligatorie de locuinţă. Poliţele facultative nu mai contează

Începând cu data de 1 septembrie, românii vor fi obligaţi să îşi încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe şi, doar în situaţia în care doresc să se protejeze de riscuri suplimentare, îşi vor achiziţiona şi o poliţă facultativă, a anunţat astăzi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Astfel, poliţele facultative care acoperă aceleaşi riscuri ca şi cele obligatorii nu le vor mai putea substitui pe cele obligatorii, cum se întâmplă în prezent.  „Poliţele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora.

Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea nr. 260/2008 prin încheierea unei poliţe obligatorii”, se menţionează în comunicatul CSA.

Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă, mai scrie în comunicat.

Totodată, potrivit CSA, companiile de asigurări autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Asigurarea riscurilor de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă se încheie pe perioade de 12 luni, până la momentul la care construcţia îşi pierde destinaţia de locuinţă, data începerii şi data încheierii valabilităţii contractului fiind precizate în PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale).

Prima de asigurare se plăteşte integral şi anticipat cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea valabilităţii PAD, astfel: 20 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă de tip A sau 10 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă de tip B.

Locuinţa tip A este construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Locuinţa tip B este construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

sursa capital.ro

Lasati un comentariu