Elevii de aur, olimpicii tăcuţi ai României

• publicat la: 28 august 2012
Elevii de aur, olimpicii tăcuţi ai României

Nu doar sportivii, ci şi elevii olimpici pun aur pe imaginea României cu medaliile lor. Diferenţa este însă că nimeni nu defilează cu ei.

Vara aceasta, elevii români au adus acasă 18 medalii de la olimpiadele internaţionale pe discipline. Nu au fost aşteptaţi de fani la aeroport, nu au ţinut discursuri, nu au dat ample interviuri în buletinele de ştiri, însă au poleit învăţământul românesc cu medalii strălucitoare. Ieri, lotul tinerilor olimpici la geografie a aterizat la Otopeni încărcat cu medalii.

Suntem pe primul loc în Europa şi la Geografie, cu patru medalii câştigate, dintre care două de aur, una de argint şi una de bronz, conform rezultatelor comunicate de Ministerul Educaţiei. Olimpiada Internaţională de Geografie s-a desfăşurat în perioada 21 – 27 august la Köln, în Germania. Rezultatele excepţionale obţinute de tinerii geografi români ne situează pe primul loc în Europa pe „harta” clasamentelor academice la această specialitate.

România se vede bine pe harta lumii

Medaliile de la Geografie au mai avut de călătorit până să ajungă „acasă” la posesorii lor binemeritaţi: un aur a ajuns în Fălticeni, Suceava, în bagajul olimpicului Constantin Popa, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane”.

A doua medalie de aur străluceşte pentru Ştefania Ursică, absolventă a clasei a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Covasna. Miruna Andreea Găman a trecut (fără probleme) de verificarea de la Otopeni cu medalia de argint; ea a absolvit anul acesta Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti, judeţul Prahova. Traian Tomenco este medaliatul cu bronz din delegaţia tinerilor geografi români, el a concurat din partea Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, din Sectorul 1 al Capitalei (clasa a XI-a). Cu aceste rezultate remarcabile, lotul olimpicilor a plasat România pe locul al II-lea în lume, după Singapore.

Alchimiştii succesului

Membrii lotului olimpic al României la Chimie au cucerit şi ei medalii strălucitoare. Eu au câştigat o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie desfăşurată la Washing­ton, în SUA, în perioada 21 – 29 iulie. Vlad Băcăuanu, absolvent al clasei a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, este chimistul de aur din lotul olimpic. El a câştigat medalia de argint, anul trecut. Maria Andreea Filip, absolventă a clasei a X-a la Liceul Internaţional de Informatică, şi Alexandru Paraschiv, de la „Sfântul Sava” din Bucureşti, au câştigat argintul. George Silvian Baltac, absolvent al Liceului Teoretic „Neagoe Basarab” din Olteniţa, a întregit colecţia de medalii a lotului cu bronzul.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu