Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru firmele IT care creează peste 200 de joburi noi

• publicat la: 2 August 2012
Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru firmele IT care creează peste 200 de joburi noi

Fiecare firmă care va crea minimum 200 de noi locuri de mun­că şi pe care le va menţine pen­tru minimum cinci ani poate primi un ajutor de stat în valoare de peste 28 mil. euro, potrivit unei hotărâri de guvern aprobate în şedinţa de ieri.

“O decizie importantă din perspectivă economică, dar şi socială, se referă la o decizie luată, Hotărârea de Guvern privind instituirea unei scheme de ajutor pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de noi locuri de muncă. Necesitatea vine din faptul că România înregistrează un decalaj de competitivitate raportat la ţările dezvoltate din UE”, a spus ieri ministrul Finanţelor Florin Georgescu.

Principalele condiţii pentru obţinerea ajutorului de stat sunt ca investiţiile să includă o componentă IT&C de minimum 20% din valoarea planului de investiţii şi să conducă la crearea a 200 de noi joburi, pe care compania să le menţină 5 ani. Sunt excluse din aceste scheme firmele cu activităţi în sectoare precum cel al cărbunelui, siderurgiei, construcţiilor navale sau fibre sintetice.

“Cheltuielile eligibile pentru asemenea proiecte, pentru asemenea schemă de ajutor de stat, sunt costurile salariale aferente unei perioade de doi ani de activitate pentru locurile de muncă nou create. Ca urmare a realizării investiţiei, aceasta trebuie să se întâmple în cel mult trei ani de la declanşarea investiţiei şi reţineţi, foarte important, trebuie menţinute pe o perioadă de minimum cinci ani de la data efectuării primei plăţi a ajutorului de stat aferent fiecărui loc de muncă nou creat”, a mai spus Georgescu.

Documentul ar putea duce la concretizarea unui plan de extindere a activi­tă­ţilor gigantului IT american IBM, având în vedere că încă de la finele anului trecut existau discuţii între reprezentanţii IBM şi autorităţi pentru oferirea unui ajutor de stat. Această schemă ar fi avut un rol final într-o decizie favorabilă a gigantului de a alege România dintr-o listă mai lungă de ţări aflate în evaluare pentru deschiderea unui centru de servicii în care să lucreze până la 3.000 de oameni.

sursa zf.ro

Lasati un comentariu