O nouă intervenţie chirurgicală în premieră la Satu Mare.Boala carotidiană ischemică învinsă cu tehnica „prin eversiune”

• publicat la: 31 august 2012
O nouă intervenţie chirurgicală în premieră la Satu Mare.Boala carotidiană  ischemică învinsă cu tehnica „prin eversiune”

Boala carotidiană  ischemică este o boală gravă  si din păcate foarte frecventă actualmente pe lângă celelalte boli cardiovasculare si este determinată de ingustarea cu peste 75% a arterei carotide interne, vasul care asigura circulatia creierului. Complicatiile acestei boli sunt de asemenea grave, de obicei paralizia membrelor, tulburări de vorbire si de obicei lasă infirmităţi pe viaţă, bolnavii rămânând dependenţi de ingrijirea familiei sau de serviciile sociale.

Dacă boala este depistată la timp, de exemplu printr- un  simplu examen Doppler, aproape peste tot accesibil la ora actuala poate fi tratată definitiv. Tratamentul este chirurgical sau prin cateterism si implantarea unui stent. Din păcate tratamentul prin stent, care ar fi mai putin invaziv, are conform statisticilor actuale mondiale o rata mai inalta de complicatii.

Interventia chirurgicala constă in indepărtarea „dopului” ateromatos printr- o  operatie ce necesită o echipă chirurgicală bine antrenată si cu dotare adecvată. Rata complicatiilor in urma interventiei chirurgicale poate fi diminuată prin efectuarea operatiei in anestezie locoregională cu blocaj cervical si utilizând aşa numita tehnică „prin eversiune”.

In acest tip de operaţie bolnavul este treaz in timpul interventiei „discutând” cu echipa chirurgicală. In acest fel cele mai mici complicatii ce survin in timpul operatiei pot fi decelate in timp util, luandu se masurile imediate. In prezent in România nu se practică incă această tehnică, aşa cum am amintit necesită o echipă antrenată cu dotare adecvată.

O asemenea interventie chirurgicala a fost efectuată  marţi, 28.08.2012 la Spitalul de Urgenţă din Satu Mare de Profesorul Zoltan Galajda si echipa sa in cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară. Anestezia a fost acordată de Dr. Csaba Papp ajutata de Dr. Traianela Ionescu.

Dr. Galajda a fost asistat de Dr. Maria Andrei de la Chirurgia Vasculară din Cluj si de o externă ( studentă la UMF Cluj) originară din Satu Mare – Renate Schvarzkopf. Interventia a durat aproximativ 3 ore. Datorită acestei tehnici chirurgicale de vârf din acest domeniu, bolnavul va parasi spitalul astazi, la numai 3 zile de la interventie, complet vindecat. Este un bărbat de 65 de ani din Oradea care a avut in antecedente paralizii tranzitorii ale membrelor, a fost investigat si  s-a adresat echipei din Satu Mare.

comentarii

de Mihaela la 2 septembrie 2012 - 13:26

Felicitari pentru inca o operatie in premiera la Satu Mare!Sa speram ca se vor face cat mai multe asemenea interventii si mai diverse ,pentru a scuti bolnavii de drumuri si cheltuieli prin alte orase sau chiar tari.

de schiopu traian la 19 decembrie 2012 - 21:35

cam cât îl costă pe pacient o astfel de intervenţie ?să nu spuneţi că CAS acoperă cheltuielile

Lasati un comentariu