Oaspeţi medievali la zilele careiene

• publicat la: 26 august 2012
Oaspeţi medievali la zilele careiene

Atmosfera de festival medieval a celei de-a XVI-a editii a zilelor careiene a fost adusă de Asociația „Paladini de Terra Medies” din Mediaș. Constituită din 24 de membri de toate  vârstele,asociatia paladinilor a campat în apropierea intrării dinspre monument a parcului Castelului .

Pe o suprafață împrejmuită cu stegulețe medievale, acestia au reconstituit atmosfera unui câmp de luptă din secolele IX-XII. De fapt, acesta este și scopul Asociației, de a reînvia medievalul până spre secolul XV. Ei readuc in fata spectatorilor  luptele, armele, elementele de construcție, care se regăsesc în corturile zonei locuite, dansurile, totul reconstituit după izvoare vechi.

Absolut tot ceea ce au prezentat la Carei este manufacturat, in ateliere proprii, după studierea scrierilor vechi, rămase din perioada medievală.

Activitatea Asociației Paladini se bazează pe pasiune, pe dragostea pentru medieval,pentru istorie.

Sunt pentru prima dată în Carei și, așa cum mărturisea pentru Buletin de Carei președintele Asociației, Luca Ioan Eugen, le place spatiul alocat pentru  instalare:” Nicăieri unde am fost nu am avut atât de mult loc să ne desfășurăm activitățile”. Referitor la Evul Mediu și pasiunea pentru această perioadă, Luca Ioan spune: „ Este ceva care simți, în care te regăsești.” Alături de el, la fel de interesat si pasionat de perioada medievala, stătea fiul, Ioan Alexandru, cel mai tânăr membru al Paladinilor.

In imediata apropiere a medievalilor medieșeni au fost prezenti şi membrii Asociației „Corvus Regia”, secțiunea arcași. Așa cum a declarat pentru Buletin de Carei, conducătorul arcașilor, Sorin Matei, „interesul pentru acest sport a fost neașteptat de mare”.


Asociația are peste trei ani de la înființare, și, după cum mărturisea Sorin Matei, se gândesc să participe în viitor și la concursuri: „Avem simpatizanți foarte mulți, dar costurile mari pe care le implică acest sport îi împiedică să devină membri activi. Mai avem de lucru, dar sperăm să putem participa la concursuri de tir tradițional. Spre deosebire de tirul sportiv, tirul tradițional are două probe: ținte 3D, reprezentate de animale din plută așezate în locuri greu accesibile pentru arcași, și ținte mobile, păsări în zbor, animale în mișcare sau talere aruncate dintr-un punct fix.

Cele două Asociații au  dat  timpul înapoi, aducând în atenția careienilor un crâmpei din Evul Mediu.

Nicoleta Latis

Lasati un comentariu