Pelerini careieni la noua biserică din Chişineu-Criş

• publicat la: 17 august 2012
Pelerini careieni la noua biserică din Chişineu-Criş

În spiritul tradiţiilor ce caracterizează fiecare neam,comunitatea greco-catolică a parohiei  Sfântul Anton de Padova din Carei perpetuează un obicei foarte frumos, acela al pelerinajului în parohii surori. Continuând această tradiție, miercuri dimineață devreme, corul bisericii amintite s-a îmbarcat în autocar alături de alţi credincioşi dornici de a lua parte la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Miercuri 15 august 2012,de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului,a fost marcat  pentru prima dată hramul noii biserici greco-catolice din Chişineu Criş,sfinţită in urmă cu nici o lună.La sărbătoare au fost invitati şi membrii corului parohiei Sf.Anton din Carei pentru a da răspunsurile la Liturghia  oficiată de pr. Dănuţ Ciuban- Protopop  de Chişineu-Criş,pr.paroh Augustin Budău,pr.Florin Orza O.F.M.Conv si pr.Daniel Iacob.

În cîntări specifice, aceștia au marcat sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului , alături de credincioși veniți în număr mare să se roage la icoana Maicii Domnului, așezată pentru închinare într-un baldachin împodobit cu flori.

În predica rostită după oficierea Sfintei Liturghii,pr.Daniela Iacob a supus atenţiei celor prezenţi un exemplu elocvent despre ce inseamnă  Iubirea de Mamă .Pilda femeii care pregătea cina în bucătărie când copilul ei i-a înmânat o listă cu valoarea pecuniară a tuturor lucrurilor făcute de el în timpul liber şi care a trecut şi ea pe listă toate sacrificiile şi toate cele oferite pentru  viaţa lipsită de griji a fiului său dar cu valoare 0 ,a impresionat tînărul creştin în devenire care şi-a recunoscut greşeala. Tot astfel şi asistenţa a fost invitată să mediteze la  valoarea şi importanţa Iubirii în viaţa noastră.Aceasta  nu poate fi cumpărată,ea se oferă necondiţionat sau…nu există.

La final,părintele protopop a adus mulţumiri tuturor celor ce au venit să ia parte la sărbătoarea Hramului acestei noi biserici,procedând apoi la ceremonialul miruirii şi distribuirea anafurei.

Parohia greco-catolică din Chişineu Cris, a luat fiinţă din dorinţa credinciosilor uniţi, veniţi si stabiliţi în această localitate din localităţile învecinate, Sintea Mare, Chereluş, Simand, Gurba  dar şi a celor veniţi din alte  zone ale Ardealului . În masa altarului acestei noi biserici au fost aşezate moaşte ale Sfântului Arhidiacon Stefan Protomartir al Bisericii lui Cristos.

Începând cu 1 septembrie,va  lua fiinţă o nouă comunitate de călugări franciscani formată din: pr. paroh Augustin, pr. Florin Orza O.F.M.Conv şi fr. Virgil Susan O.F.M.Conv. Cu această ocazie s-a reluat colaborarea între Ordinul Fraţilor Minori Conventuali – Provincia „Sf. Iosif” din România şi Eparhia de Lugoj.

De la Chişineu-Criş,credincioşii din Carei s-au îndreptat spre Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din Oradea .Drumul în cântări închinate PreaCuratei Fecioare Maria şi presărat de rugăciunile Rozariului a părut mai scurt şi mai plăcut.

La Mănăstirea de la Oradea pelerinii au fost întâmpinaţi de pr. Paroh Mihai Vătămănelu,pr.Mihai Blăjuţ şi aparţinători ai parohiei.Imnuri de slavă închinate Maicii Domnului au răsunat  în faţa altarului lângă care statuia Fecioarei trona în mijlocul  mulţimii de flori vii multicolore.

O zi binecuvântată a fost ziua de miercuri,15 august,de Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria.

Daniela Ciută

comentarii

de Oana la 18 august 2012 - 07:59

„Numai dragostea este in stare sa miste fiinta”-Teilhard de Chardin
Dragostea de aproapele tau, caruia sa-i stai alaturi la momente de sarbatoare, de bucurie, da cummpana sau de tristete!
Pelerinajul este fereastra care ne dechide spre celalalt, ne scoate din obisnuinta grijilor zilnice si ne ofera perspectiva de a le vedea altfel.

de othilia la 19 august 2012 - 12:12

Fecioara Maria care a condus si inima Sfantului Francisc doreste o cununa din frati franciscani cu credinta autentica care sa-i slujeasca Fiului Sau si aproapelui la hotarele Tarii Noastre Romanesti. Multumim pentru tot ce faceti in Numele Domnului.Pace si bine!

de Nicoleta Latis la 19 august 2012 - 18:29

Sufletul acestui cor este Andrei, un tânăr cu o voce minunată care, pe tot parcursul acestei binecuvântate zile, nu a ostenit deloc, ba din contră a dăruit din energia tinereții lui și celor care dădeau semne de oboseală, revigorându-i.
Multumim, Andrei. Atât timp cât mai există tineri ca și tine, cu dragoste pentru Dumnezeu, nația noastră mai are viitor.

de mara la 20 august 2012 - 18:33

DUMNEZEU SA NE AJUTE .AVEM NEVOIE MAI MULT DECAT ORICAND DE AJUTORUL SAU .

Lasati un comentariu