Regal de operetă în prima zi a Festivalului August Fest5

• publicat la: 20 august 2012
Regal de operetă în prima zi a Festivalului August Fest5

Un debut muzical al August Fest ediția a V-a ,duminică seara,cu un concert de operetă deosebit. Grupul vocal Lirica, sub îndrumarea maestrului Constantin Nica, a purtat  publicul într-o călătorie muzicală pe întreg mapamondul.

Arii de opere și operete, canțonete sau muzică ușoară și prelucrări folclorice au fost interpretate cu mult suflet și talent de tinerii componenți ai grupului vocal clujean.

Conducătorul grupului, maestrul Ioan Nica, a terminat studiile de canto și muzică la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj Napoca. A fost angajat încă din studenție ca solist al Operei Române din Cluj și invitat să cânte la Operele din București, Timișoara. Este laureat al concursului M. Callas din Atena (1981).  Ca bariton liric a interpretat rolurile G. Germont din Traviata, Figaro din Bărbierul din Sevilla, Contele din Nunta lui Figaro precum și lieduri și canzonete în cadrul Conservatorului și al Operei. În 1981 s-a stabilit în Elveția unde și-a continuat activitatea de bariton până în 1987 când a debutat la Viena ca și tenor. Au urmat roluri principale pe care le-a interpretat în toată lumea, în teatre de renume precum cele din Roma, Florența, Toronto, New York, Osaka sau Cairo. Pe lângă activitatea de solist, Constantin Nica e un pasionat pedagog cu o activitate susținută de cursuri canto în țară și străinătate.

Grupul Lirica este constituit în totalitate din studenții pe care i-a îndrumat cu drag, iar omogenitatea grupului a fost transmisă publicului care de-a lungul concertului a rezonat cu artiștii. Acum sunt absolvenți ai Conservatorului George Dima din Cluj Napoca și își desfășoară activitatea artistică în țară și în străinătate.

Kolcsar Katalin, soprana Grupului Lirica, este solistă a Operei Maghiare din Cluj și are un bogat palmares artistic ce include roluri precum Gilda din Rigoletto de Verdi, Musetta din Boema de Puccini, Pamina din Flautul fermecat de Mozzart și Susanna din Nunta lui Figaro de același compozitor. Câștigătoare a numeroase premii la Concursul Darclée, la Concursul de interpretare a muzicii maghiare de la București sau la Concursul Național de interpretare a liedului de la Brașov.
Cristina Marinescu, mezzosoprană, este vedeta videoclipului Too late to cry în colaborare cu Adrian Sâna de la trupa Akcent. Are o bogată experiență în industria muzicală românească, bucurându-se de colaborarea casei de Discuri Roton și de prezența la radio cu melodii ca Pure love, Ready to go etc. În cadrul Festivalului Viva Vox 2012 a interpretat cu mare succes aria lui Carmen de Bizet.
Oana Trâmbițaș, încă studentă a Academiei de muzică, a participat începând cu anii de liceu la Festivalul Mamaia. În cadrul Academiei de muzică a fost parte în mai multe proiecte muzicale, dintre care cel mai recent este Turneul din Franța cu Requiemul de Fauré, în cadrul căruia a susținut partitura solistică de sopran. Melinda Duffner, membră a Corului Filarmonicii din Cluj Napoca, are o bogată activitate artistică ce include numeroase turnee, concerte și recitaluri, atât în țară, cât și în străinătate.


Tenorul Ștefan Korch, este laureat al mai multor concursuri de canto prestigioase, printre care Concursul Haricleea Darclée din Brăila, Concursul Alfredo Giacomo din Pavia, Italia, fiind și câștigătorul marelui premiu la Concursul Ionel Perlea din Slobozia. Activitatea sa cuprinde numeroase apariții printre care recentul debut în rolul lui Nemorino din Elixirul dragostei de Donizetti pe scena Operei Maghiare din Cluj Napoca, Arlechinul în Paiațe și Tamino din Flautul fermecat pe scena Operei Române din Cluj Napoca.

Tenorul Tiberius Simu, laureat al Concursurilor de canto Haricleea Darclée, Brăila, și Traian Grozăvescu, Lugoj, solist al Operelor din Leipzig și Frankfurt, unde a interpretat roluri precum Alfredo din Traviata, Ducele de Rigoletto, Nemorino din Elixirul dragostei sau Don Ottavio din Don Giovani de Mozart, este de asemenea invitat al unor Opere prestigioase precum Opera Royale de Walonie, Liege, Opera Nationale de Bordeaux unde va interpreta în stagiunea viitoare rolul titular din Lucio Silla de Mozart.


Bas-baritonul Marius Sâmpelean, născut în Cluj Napoca, unde a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, și-a definitivat studiile la Conservatorul  Robert Schumann din Dusseldorf, la clasa prof. Emil Crăsnaru. Activitatea sa artistică include recitaluri și concerte de muzică clasică și sacră, una dintre aparițiile cele mai notabile fiind în rolul lui Bartolo din Nunta lui Figaro pe care l-a interpretat ca invitat al Operei din Vladivostok.
Basul Alin Anca este cunoscut publicului clujean de operă datorită succesului pe care l-a avut cu rolul Don Giovanni din opera cu același nume de Mozart și cu rolul Dulcamara din Elixirul dragostei, ambele pe scena Operei Române din Cluj Napoca. Absolvent al Academiei de Muzică din capitala Ardealului, este în prezent solist al Operei din Berlin unde s-a făcut remarcat cu roluri în Madame Butterfly sau Boema de Puccini.
Kolcsar Peter a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduța”, la clasa prof. Tiberiu Papp, iar ulterior Academia de muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. A susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate, concertând la București, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Sighioșoara, dar și în Austria, Franța, Germania și Canada. În prezent este profesor de pian la Liceul de Muzică Augustin Bena, corepetitor la Opera Maghiară de Stat din Cluj Napoca și colaborator permanent al Operei Române din același oraș.
Aceștia sunt prestigioșii componenți ai Grupului Lirica. Deși individualități marcante ale cântului clasic românesc, duminică seara aceștia au demonstrat că sunt un mecanism ce funcționează perfect, completându-se și evidențiindu-se reciproc. Și ceea ce este mai important, prin recitalul pe care l-au dat publicului careian au demonstrat că școala românească de muzică de operă produce valori apreciate nu numai în țară, dar și în străinătate.

Nicoleta Latis

Lasati un comentariu