Senzaţional: Un Goliat de Carei descoperit in urma lucrărilor la şoseaua de centură

• publicat la: 4 August 2012
Senzaţional: Un Goliat de Carei descoperit in urma lucrărilor la şoseaua de centură

Celebrul Goliat al filistinenilor se pare ca a avut o rudă rătăcită intr-un sat preistoric de la periferiile Careiului.Lucrările de construcţie a centurii de ocolire a Careiului au scos la iveală urme ale unei aşezări preistorice şi a unui cimitir din aceiaşi perioadă.Intr-un mormânt de la marginea cimitirului a fost descoperit scheletul unui bărbat ce măsura aproape 2,2m lungime . Potrivit celor declarate de Liviu Marta,directorul Muzeului Judeţean Satu Mare,acesta ar aparţine unui războinic din perioada epocii bronzului.

Cel mai mare sit arheologic din judeţul Satu Mare a fost  deschis in luna iulie,odată cu demararea lucrărilor de construcţie a variantei de ocolire a municipiului Carei.

Pe o vreme toridă,arheologii sătmăreni  scot zi de zi la lumină dovezi care atestă că  imprejurimile Careiului au fost locuite din timpuri indepărtate.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, a declarat joi  pentru Buletin de Carei că in primii kilometri de constructie a şoselei de centură s-a deschis un sit arheologic care se intinde pe o suprafaţă de 920 m iar in componenţa sa se află câteva locuinţe si capătul unui cimitir din epoca bronzului.

Echipa de la  Muzeul Judeţean Satu Mare şi de la Muzeul Carei ,impreuna cu Ioan Stanciu de la Institutul  de Arheologie si Istoria Artei din Cluj se aştepta ca in urma săpăturilor să   dea peste acest sat preistoric insă la vremea proiectării şoselei de ocolire a Careiului nu se ştia exact cât din această aşezare va ieşi la suprafaţă.

Surprizele  arheologice apar la tot pasul, odată cu decopertarea terasamentului din zona Bobald.

Urme de aşezări,locuinţe unde se observă amprenta  stâlpilor de susţinere sau  a amplasării cuptorului,fântâni,morminte sau spaţii de depozitat alimente ,neobişnuit de mari  sunt doar câteva din primele descoperiri.

De departe cea mai mare surpriză a constituit-o insă găsirea unui schelet de tânăr bărbat,ce măsoară in jur de 2,2 m ,ceva nefiresc pentru vremea aceea deoarece media de inălţime nu depăşea 1,5 m.

Tânărul  era ingropat intr-o poziţie mai ciudată, cu un pumnal lângă cap si cu o piatră pe mână, la marginea cimitirului descoperit. Acest lucru denotă că nu era membru al comunităţii insă a fost  tratat cu respect, ca un războinic.Mai  multe detalii se vor afla in urma vizitei unui antropolog din Cluj.

O altă descoperire interesantă este cea a unei tinere fete,aruncată practic intr-o groapă  mult inafara cimitirului.

In una din locuinţele scoase la suprafaţă,au fost găsite obiecte de podoabă din corn de cerb sau resturi ceramice.

Unul din cuptoarele descoperite este asemănător cu cel din zona Medieşului ceea ce atestă existenţa aceleiaşi populaţii dacice  in acest areal.

In paralel cu construcţia drumului de centură,arheologii infruntă soarele puternic si sapă cu migală,curăţând şi arhivând apoi fiecare detaliu aflat cu multă trudă.

Cimitirul descoperit pe această portiune reprezintă doar unul din capetele acestuia el intinzându-se până sus pe colină,spre clasicul sit arheologic de la Bobald.

Mă bucur că am dat peste aceste vestigii ce poate sunt cele mai importante din ultimii zeci de  ani şi care astfel ieşite la lumină ne ajută sa reconstituim istoria. Este o şansă rară să punem cap la cap izvoarele scrise, poziţia cimitirului, poziţia bisericii şi a locuinţelor” a declarat pentru Buletin de Carei directorul Muzeului judeţean Satu Mare Liviu Marta.

În jurul Careiului s-au mai făcut numeroase descoperiri arheologice, mai ales pe teritoriul localității de odinioară Bobald, situată în sud-estul orașului. Înainte de 1989 la Bobald au fost descoperite locuinţa unui conducător de trib, 112 monede romane din timpul lui Constantin cel Mare, dar şi alte obiecte de valoare.

Recentele descoperiri de la Bobald vor face obiectul unei expozitii,in viitorul apropiat.

Daniela Ciută

comentarii

de daciafan la 4 August 2012 - 22:05

nota 10 pentru acest articol

de maria la 4 August 2012 - 23:56

o adevarata lectie de istorie locala.felicitari

de glad la 5 August 2012 - 11:37

sa inteleg ca se vor intarzia lucrarile cu descoperirile arheologice? sau sunt introduse si acestea in proiect?

de Flaviu Dumitru Svet la 5 August 2012 - 13:54

Care este adevarata istorie al orasului ?

de emil la 5 August 2012 - 19:08

adica?

de ioan ciarnău la 14 February 2014 - 23:12

Descoperiri similare au fost găsite şi la Andrid în anul 1961, la punctul numit de localnici ,,Gropile cu nisip”. Cuptoarele de ars ceramică de la Bobald sunt analoage cu cele de la Andrid (două cuptoare de acelaşi tip). Tot aici a fost descoperită o groapă comună de incineraţie, în care au putut fi identificate 11 cadavre, din care două de copii.
Felicit pe arheologii care trudesc pe situl arh. de la Carei, mai ales că ei trebuie să lucreze contra cronometru, dată fiind construcţia centurii de ocolire care se suprapune, în bună parte, sitului respectiv.

de ioan ciarnău la 14 February 2014 - 23:31

D-lui Flaviu Dumitru Svet – Istoria adevărată a Careiului este semnificativ diferită de încercările de monografii făcute până în prezent. Îndeosebi a epocilor străvechi şi vechi. Sunt convins că se va face, odată, şi adevărata istorie a oraşului, încadrată într-un perimetru mai larg, una care să nu fie virusată naţionalist sau politic. Altfel toate strădaniile sunt zadarnice!

de ioan ciarnău la 14 February 2014 - 23:58

Rectificare: Descoperirea de la Andrid a fost făcută în 1971. Greşala de mai sus a fost făcută prin dactilografiere eronată. Chiar eu am fost descoperitorul. Cer scuze !!!

Lasati un comentariu