Sucul de cartofi, remediul cel mai simplu al bolii ulceroase

• publicat la: 27 august 2012
Sucul de cartofi, remediul cel mai simplu al bolii ulceroase

Un studiu elaborat recent de catre o echipa de microbiologi de la Universitatea din Manchester, SUA, condusa de profesorul Ian Roberts, reconfirma o veche traditie, transmisa de-a lungul generatiilor si anume ca sucul de cartofi are proprietati antibacteriene capabile sa vindece un bolnav de ulcer gastric.

Vindeca si previne

In trecut, desi proprietatea era cunoscuta, aplicarea procedeului intampina dificultati in obtinerea sucului. Extragerea acestuia prin stoarcere era posibila, dar foarte dificila si se recugea adesea la administrarea cartofului ca atare.

Acest din urma procedeu nu ofera efectul scontat, din doua motive. Primul se refera la faptul ca bolnavul nu poate manca suficienti cartofi cruzi (si rasi in prealabil), incat sa ofere stomacului o cantitate suficienta de suc (doua pahare), informeaza Infoniac.

Al doilea motiv se refera la faptul ca, prin folosirea cartofului crud ca aliment, se ajunge la purgatie, ceea ce compromite tratamentul.

In conditiile de astazi, sucul de cartofi se obtine fara nicio dificultate intr-o obisnuita centrifuga de stors fructe  sau legume, obtinandu-se exact cantitatea necesara.

Specialistii din Manchester au facut numeroase teste, constatand ca sucul de cartofi este util atat pentru vindecarea ulcerului deja declarat, cat si pentru prevenire.

Nu exista reactii adverse

Testarile facute pe numerosi bolnavi au aratat ca, prin folosirea sucului de cartofi sunt stapanite arsurile la stomac si chiar durerile specifice bolii.

Mai mult decta atat, spre deosebire de tratamentul cu antibiotice, care la un moment dat se izbeste de rezistenta microorgasnismelor in fata respectivului antibiotic, parazitii tractului gastrointestinal nu prezinta rezistenta la impacul cu sucul de cartofi.

Un alt avantaj observat de specialisti este acela ca tratamentul nu produce reactii adverse si este perfect tolerat de organism, concomitent cu diferitele medicamente pe care bolnavul si le administreaza, in functie de sanatatea sa.

S-a mai observat ca, folosind sucul de la un anumit soi de cartofi, in cazul cand se schimba soiul, nu se modifica efectele asupra tractului gastrointestinal.

Cateva recomandari utile

Nu trebuie storsi cartofi incoltiti sau a caror coaja are nuanta verzuie. Acesti cartofi produc o substanta de aparare contra ciupercilor si a insectelor, numita solanina. Substanta este toxica.

In Europa, se recomanda cartofii europeni. Cartofii adusi de pe alte continente – patatele – au proprietati diferite si este posibil ca sucul lor sa se comporte diferit.

Tratamentul cu suc de cartofi este eficient numai in conditiile respectarii unui regim alimentar sanatos. Altfel efectele sale pot fi usor compromise.

Unii nutritionisti recomanda amestecarea sucului de cartofi cu suc de morcovi, de varza, telina, sfecla si alte legume sau fruce. Pentru organism, toate extrasele din vegetale contin principii active dar, prin diluare, ele diminueaza efectele sucului de cartofi, pe care le urmarim.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu