Tokes – prea cuviosul pastor al campaniei politice antiromâneşti

• publicat la: 1 august 2012
Tokes – prea cuviosul pastor al campaniei politice antiromâneşti

Luni, europarlamentarul Laszlo Tokes a ţinut o conferinţă de presă care ne-a lămurit din nou, dacă mai era nevoie, asupra rolului jucat de Budapesta, personal de premierul Ungariei, Viktor Orban, în viaţa politică din România şi, mai presus de orice, în salvarea lui Traian Băsescu de la demiterea din postul de preşedinte, în urma referendumului ce avusese loc în ajun.

Aşadar, „au salvat democraţia din România în varianta Băsescu” premierul budapestan, cel care a impus partidul-stat în ţara sa, a pus presa cu botul pe labe, este asociat la guvernare cu una dintre cele mai extremiste formaţiuni politice din Europa, şi cea mai antiromână personalitate din România – Laszlo Tokes! Pe scurt, a ieşit iarăşi în evidenţă faptul că amintitul fost pastor, ales europarlamntar din PARTEA ROMÂNIEI, acţionează ca şi cum s-ar afla deasupra acestui statut, pe care ceilalţi eurocolegi de-ai săi îl respectă cu sfinţenie, dacă, desigur, el mai ştie ce înseamnă acest ultim cuvânt.

De mai multă vreme încerc să aflu dacă, în Europa, mai există un lider al unei minorităţi naţionale care să fi ajuns şi europarlamentar prin votul concetăţenilor săi şi care, precum Tokes, să aibă o asemenea atitudine, când sfidătoare, când denigratoare faţă de ţara sa. Nu am reuşit să descopăr pe cineva asemănător, iar cazul său este unul special, mai ales dacă ţinem seama de diferite împrejurări şi evenimente importante. Nu mă număr printre cei care cred în rolul pozitiv al acestuia în începutul evenimentelor de la Timişoara din decembrie 1989, asta după ce am văzut, ca şi dvs., consistentul său dosar de informator al Securităţii, pe care nu l-a negat niciodată. Nu ştiu, de asemenea, nici cât de mare este implicarea sa în acele evenimente, dar din partea altora, însă circula insistent zvonul că a fost manevrat de o filieră a Securităţii controlată de KGB ori GRU – temutele servicii secrete sovietice, foarte prezente în ceea ce s-a petrecut atunci în România. Ştiu, în schimb, că, ulterior, a primit olimpian tot ce s-a dezvăluit despre el cu date incontestabile – mă refer, evident, la dosarul de informator al Securităţii; că nu a încercat să nege ori să minimalizeze activitatea respectivă; cum nu a negat nici abaterile de la morala creştină, obligatorie pentru un pastor de atare anvergură şi religie.

M-am întrebat, fireşte, de unde o atare detaşare, dacă nu din ACOPERIREA PE CARE O ARE, adică din ceea ce este şi cine este în SPATELE SĂU? M-am uimit cum de el, aflat în dezacord total cu conducerea UDMR, a apărut pe listele de candidaţi la europarlamentare şi, mai mult decât atât, a şi reuşit, fiind votat chiar şi… în Olt, Vrancea ori Tulcea, de oameni din sate care nici măcar nu-i ştiau numele, dar să mai cunoască detalii despre el. Totul a fost posibil întrucât, încă de atunci, Băsescu începuse să şantajeze UDMR cu o nouă alternativă a reprezentării comunităţii maghiare la nivel naţional şi, desigur, ca interlocutor viabil al puterii.

Prin Parlamentul European, fostul pastor reformat şi-a continuat drumul de aparent lup singuratic, în realitate legat ombilical de Budapesta, mai ales după ce la putere a ajuns prietenul său Viktor Orban. Cu ajutorul nemijlocit al colegilor din PDL a fost cocoţat şi într-un loc important al Parlamentului European, în care nu acţionează deloc în favoarea ţării care l-a trimis în acele bănci. Evident, când nu e vorba de acţiuni antiromâneşti, unde este printre primii acţionari ori semnatari zeloşi. Pe scurt, cel ce ocupă un loc de europarlamentar din partea României nu se sfieşte să acţioneze nemijlocit împotriva ţării care l-a trimis acolo şi să denunţe EUROPENEŞTE politicienii care nu sunt în graţiile lui, ale lui Băsescu sau ale Budapestei. Din această perspectivă, nu cred că există cineva care să concureze în denigrarea României şi a poporului român pe acest om ale cărui convingeri religioase ar trebui să contrasteze total cu ceea ce face!

După referendum, Tokes nu a scăpat ocazia să-şi arate recunoştinţa faţă de protectorul său politic bucureştean, cât şi faţă de cel budapestan. A făcut-o deşănţat în amintita conferinţă de presă de luni, când a salutat boicotarea referendumului de către comunitatea maghiară, cât şi faptul că Viktor Orban „îşi asumă răspunderi la nivel european pentru democraţia din România”. Evident, nu putea decât să denunţe „lovitura de stat pseudoconstituţională” a „clicii Antonescu-Ponta” şi „complotul USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist”. „Respingând categoric acuzaţiile nemernice, mulţumim în primul rând premierului Viktor Orban, pentru felul în care, în calitatea sa de vicepreşedinte al Partidului Popular European (PPE), îşi asumă răspunderea la nivelul european pentru democraţia din România, şi, în ACORD cu preşedintele Băsescu, respinge încercarea restaurării postcomuniste”, spunea Tokes. „Respingând atacurile antimaghiare tendenţioase venite din partea premierului Victor Ponta, învinuit de plagiat, mulţumim, de asemenea, comunităţii maghiare din Transilvania pentru că s-a ghidat dupa propria ei conştiinţă lucidă, şi n-a dat ascultare ‘relei conştiinţe’ a UDMR, care, de fapt, asista la restaurarea politică din România. Prin neparticiparea masivă la vot, electoratul maghiar a adus un aport decisiv la stoparea cursului politic antidemocartic în derulare. Suntem mândri de comunitatea noastră maghiară!”, mai spunea el. „În Transilvania, nu numai maghiarii, ci şi populaţia românească a rămas departe de acest referendum. (…) Maghiarii, secuimea, respectiv Ardealul, se opun categoric loviturii de stat pseudoconstituţionale executate de Antonescu-Ponta”, a declarat Tokes. Tot el opina că „judeţele din secuime nu au fost codaşe, ci fruntaşe la acest referendum. Viktor Orban a fost şi el învinuit că s-a amestecat în treburile interne ale României. Ceauşescu obişnuia să-i califice pe cei care au luat apararea drepturilor minorităţilor ori a democraţiei că se amestecă în treburile interne ale ţării. Poziţia lui Viktor Orban este similară cu cea a Europei unite şi a PPE”.

Ajunşi aici este cazul să subliniem perfecta asemănare a opiniilor lui Tokes cu cele ale lui Băsescu în ce priveşte referendumul, dar, mai presus de orice, că el însuşi şi nu altcineva evidenţiază implicarea nemijlocită a Budapestei, recte a lui Viktor Orban, în salvarea de la demitere a preşedintelui român suspendat. Dincolo de amiciţii politice, Tokes este liderul celei mai virulente campanii antiromâneşti, profund revizionistă, de după cel de al Doilea Război Mondial.

dumitru constantin/cotidianul.ro

comentarii

de Horia Măries la 1 august 2012 - 23:03

Trebuie sa recunoaștem, domnul europarlamantar Laszlo Tokes dovedește din nou că are o logică de fier (ruginit). Dacă este în interesul lui.

„Socotelile” lui de mai jos, nu demonstrează de loc faptul că ar fi absolvit (minimum) 4 clase. Alea cu aritmetica.

La orele de morală și de religie cred însă că a fost. Asta, până la proba contrarie. Eventual, putem să o întrebăm despre morala lui Tokes și pe prima lui soție, cea de care a divorțat cu mare scandal. Este doar o simplă chestie de morală, dar, pe de altă parte, viața lui personală nu ne privește.

Din Informatia Zilei Satu Mare, Anul XX Nr. 5778 MIERCURI, 1 august 2012, pagina 2.

„Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Oradea, că pasivitatea nu îi caracterizează pe maghiari, aceştia dând, la
referendum, un vot negativ „complotului USL pentru instaurarea unui guvern postcomunist” pentru că vor continuarea schimbărilor democratice.

Tokes a spus că rezultatul referendumului de duminică dovedeşte faptul că 65% din români nu vor plecarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Potrivit lui Tokes, procentul de 65% rezultă din cei 54 la sută care nu au votat şi cei 11 la sută care au votat negativ.”

Pe de altă parte:

„Declaraţiile recente ale lui Viktor Orban în România vor afecta minoritatea etnicilor maghiari, a avertizat luni Attila Mesterhazy, liderul Partidului Socialist ungar (opoziţie), apreciind că gestul premierului ungar reprezintă un amestec în treburile interne ale României.
Declaraţiile lui Orban în România vor afecta minoritatea etnicilor maghiari „atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, a avertizat Mesterhazy. El a subliniat că Orban s-a amestecat în mod deschis în treburile interne ale
României, comiţând o „eroare gravă” pe ale cărei consecinţe le vor suporta etnicii maghiari din România.
Orban i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii României să ia decizia „corectă” în cadrul referendumului de duminică privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, într-un discurs suţinut în cadrul unei şcoli de vară organizată în staţiunea românească Băile Tuşnad. „Aş dori să urez românilor şi maghiarilor
din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce
mâine (duminică) este o posibilitate”, a declarat Orban.”

Poate fi ascultată oare și evaluată/judecată de către etnicii maghiari din România și părerea domnului Attila Mesterhazy – nu numai cea a lui Viktor Orban, sau Attila Mesterhazy este și el un nenorocit de „postcomunist”, cum
l-ar cataloga cu foarte mare plăcere domnul europarlamentar Laszlo Tokes?

de emil la 2 august 2012 - 00:03

puspok de Piata Calului. un horthyst. din pacate, nu este singurul in Romania!

de IO mircea la 2 august 2012 - 11:35

Mai tre” sa-l faca si pe asta amiral fara flota.

Lasati un comentariu