Ungaria sprijină făţiş autonomia cerută de UDMR

• publicat la: 20 august 2012
Ungaria sprijină făţiş autonomia cerută de UDMR

UDMR nu renunţă la autonomie şi anunţă că, chiar şi în cazul în care va fi necesară modificarea Constituţiei, până la urmă tot o vor obţine. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, cu prilejul unei vizite în Covasna, că autonomia dorită de comunitatea maghiară nu înseamnă „secesiune“ şi nu este îndreptată împotriva unităţii statului român, anunţă ANTENA3.

El a adăugat că, potrivit Constituţiei acest deziderat nu poate fi realizat, „însă legea fundamentală poate fi modificată şi va fi amendată“. ZIUA VECHE susţine că aceste declaraţii au fost încurajate de vizita lui Traian Băsescu în Harghita şi Covasna.

Însă Kelemen Hunor a declarat, citat de ADEVĂRUL, referitor la vizita preşedintelui suspendat în Covasna şi Harghita, că orice om politic care vine în secuime e binevenit şi trebuie să vadă că maghiarii „nu sunt duşmanii României“.

Întrebat de jurnaliştii de la GÂNDUL ce părere are despre autonomia pe care o vor secuii, preşedintele suspendat, Traian Băsescu a menţionat că „aici o să fie cinstit“ deoarece „Constituţia are tot ceea ce trebuie să înţelegem din ce se poate în România“. Pe de altă parte, ROMÂNIA LIBERĂ constată că în ultimele luni relaţiile dintre România şi Ungaria s-au înrăutăţit considerabil după venirea la putere a Guvernului condus de Victor Ponta, iar tensiunile dintre cele două state s-au accentuat până la un nivel care nu mai fusese atins de la începutul anilor 1990.

O adevărată eră glaciară pare să se fi instalat între autorităţile române şi cele maghiare. Premierul maghiar Viktor Orban, şi cel din Bucureşti, Victor Ponta, aminteşte ROMÂNIA LIBERĂ, s-au ignorat reciproc cu ocazia mai multor întâlniri internaţionale. Epoca în care guvernele român şi maghiar ţineau şedinţe comune pare să fi fost apus definitiv.

Iar secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt declară, citat de MEDIAFAX, referitor la afirmaţia liderului UDMR, Kelemen Hunor, conform căreia autonomia Ţinutului Secuiesc se va realiza, că Ungaria susţine toate obiectivele definite de minorităţile maghiare din afara graniţelor statului vecin.

sursa ziare.ro

comentarii

de micherechi la 20 august 2012 - 22:39

domnule ponta va rog sa cereti sa se revina si in ungaria la numele adevarate ale romanilor,celor care dupa recensamantul din 1905 au fost maghiarizate !
va rog sa cereti si aici infiintarea de comunitati cu dreptiri pentru romani si sa avem si noi directori romani la scolile putine pe care le avem.
si noi vrem sa vorbim romaneste in primariile unde suntem multi romani si sa nu trebuie sa ne fie frica sa vorbim romaneste in primariile din ungaria.
domnule ponta de ce putem sa obtinem si noi si cetatenia romana in paralelecu cea maghiara si sa avem si noi reprezentanti in parlament asa cum au maghiarii in romania?

Lasati un comentariu