Vizită de lucru la Luna Şes

• publicat la: 4 august 2012
Vizită de lucru la Luna Şes

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a efectuat o vizita de lucru vineri, 3 august 2012, verificând  stadiul proiectul de la Luna Şes. Preşedintele Consiliului Judeţean  a văzut la fața locului care este stadiul lucrărilor şi care sunt următorii paşi pentru finalizarea acestei investiţii. Președintele C.J.S.M. Adrian Ştef a fost primit de  primarul localităţii Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, consilierul judeţean Nicolae Bura şi reprezentanţii firmelor constructoare.

În prezent se lucrează la drumul de acces,  la amenajarea pârtiei de schi, a telescaunului,  și la alimentarea cu energie electrică. Ordinele de începere a lucrărilor pentru amenajarea pârtiei, a telescaunului și la alimentarea cu energie electrică, au fost semnate la jumătatea lunii mai, firmele executante începând imediat lucrul. În acest moment, la Luna Şes se lucrează pe toate aceste segmente, inclusiv la finalizarea drumului de acces dorind a se respecta termenii contractuali.

Termenul de finalizare a proiectului este vara anului viitor, însă constructorii afirmă că, pe unele segmente, lucrările vor putea fi finalizate chiar în această iarnă. Tocmai de aceea, autorităţile locale au decis să aibă o întâlnire toţi cei implicaţi în proiect pentru a  stabili de comun acord o modalitate bine definită de urgentare a lucrărilor, fără a face rabat de la calitate.

“Este un proiect care multă lume nu mai credea că se va finaliza, nici măcar că vom ajunge în acest stadiu. S-a discutat foarte mult despre părtia de schi de la Luna Şes şi uitaţi-vă că deja se conturează, deja avem stâlpii de la telescaun, angrenajul pentru staţia de jos, se lucrează la pârtie şi este finalizată pârtia de la cota 1.200 şi până aici jos la coborâre. Consiliul Județean este interest de acest proiect, iar dovada , este stadiul avansat la care s-a ajuns în momentul a cu lucrările de la Luna Șes.  Drumul este spre finalizare, undeva la finalul lui octombrie are termen constructorul să predea drumul. Avem curent, avem canal, avem alimentare cu apă şi infrastructura pregătită pentru ca  în final la terminarea lucrărilor să avem o staţiune de iarnă de care să se bucure nu, numai locuitorii judeţului Satu Mare, cât şi turiştii pe care judeţul îi va putea primi şi Ţara Oaşului. Cred că această pârtie de schi va introduce judeţul Satu Mare în circuitul sporturilor de iarnă. Cred în acest lucru pentru că toate lucrurile care le facem  aici dorim să le facem de aşa manieră încât să corespundă tuturor cerinţelor. Îi asigur pe toţi locuitorii că pe aceasta pârtie se va schia. Depinde, desigur, cum va fi vremea, dacă vom avea precipitaţii, deoarece pe partea aceasta tunurile de zăpadă şi toată zona de acumulare de apă în acel lac artificial, o vom putea finaliza doar anul viitor. Ne concentrăm ca să putem finaliza pârtia, să avem telescaunul finalizat, drumul, total alimentarea electrică,  canalizarea, apa şi să se schieze începând cu acest sezon de iarna al anului 2012” a declarat Adrian Ştef la finalizarea discuţiilor.

Lucrările de amenajare a pârtiei de schi şi de instalare a telescaunului vor costa 26 milioane de lei, iar lucrările de alimentare cu energie electrică alte 4 milioane de lei, investiţiile fiind finanţate de Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria Negreşti-Oaş. Lucrările de amenajare a drumului de acces vor costa 17 milioane de lei. Valoarea totală a investiţiilor aflate în derulare la Luna Şes se ridică la aproximativ 60 de milioane de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef a declarat:

“Vedem că se lucrează foarte intens la această investiţie, pentru finalizarea  lucrărilor atât la pârtie căt și la telescaun. Este o investiţie foarte mare. Proiectul are o valoare de 15 milioane de euro şi, sigur, este nevoie bineînțeles de sprijinul  Ministerului Dezvoltării, unde ne vom deplasa pentru a obţine sprijin de la Guvernul României.”

În urma discuţiilor cu reprezentanţii BERD la Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare are în vedere şi aceasta posibilitate pentru anumite investiţii. “Am scos în evidenţa proiectele care folosesc apa termală, cât şi această pârtie de schii, problema drumurilor judeţene, în discuţia avută astăzi cu reprezentanţii BERD. Dorim încheierea unui parteneriat public-privat deoarece BERD-ul a optat pentru această variantă de a reabilita drumurile judeţene şi de a se implica într-un alt domeniu la fel de important, sistemul de sănătate” a mai declarat domnul Adrian Ştef.

La “Luna Şes” va fi modernizat un drum în lungime de 6,6 km, incluzînd 7 poduri, un drum de acces la baza pîrtiei de schi, în lungime de 1,8 km, o zonă de parcare pentru 100 de autoturisme şi 10 autocare, alimentările cu apă şi energie electrică, reţeaua de canalizare, de epurare, și o pîrtie de schi în lungime de 1800 metri, în vîrful pîrtiei principale de schi se află Monumentul natural Sfinxul Oaşului, o ciudată formă de rocă vulcanică situată situată la 1201 m altitudine  o linie de telescaun şi baza de salubrizare, deszăpezire, respectiv un pavilion al administraţiei.
În zonă vor fi realizate şi obiective, investiţii private, între care spaţii comerciale pe o suprafaţă de 7,3 hectare, două pârtii de schi pentru începători în lungime de 850 de metri, case de vacanţă, hoteluri, moteluri şi cabane, respectiv terenuri de sport şi un camping cu 120 de locuri de cazare.

Sursa: Consiliul Judeţean Satu Mare

Lasati un comentariu