Adrian Ştefănuţi:A ieșit mult mai bine decât mă așteptam, chiar surprinzător de bine

• publicat la: 21 septembrie 2012
Adrian Ştefănuţi:A ieșit mult mai bine decât mă așteptam, chiar surprinzător de bine

Onir-Icon, icoană a viselor care ne țin captivi în măști ale unei societăți ce dă ritmul vieții. Piesa de teatru prezentată de elevii Cercului de teatru a Centrului Cultural a surprins plăcut. Nu atât prin jocul actorilor cărora le este recunoscut talentul, participând la diferite alte proiecte culturale ale Liceului Teoretic, ai căror elevi sunt, ori sau ale Clubului elevilor unde frecventează alte cercuri artistice, ci prin tema abordată. O temă dificilă – visul ca imagine a vieții – exprimată prin teatru experimental.

Pe muzică de Vanghelis, Queen și Yanni, actori și spectatori comunicau prin limbajul trupului, al gestului și al mimicii. Am văzut o alegorie a lumii în care cei care o locuiesc sunt niște măști conduse de un lider, nu întotdeauna cel mai bun exponent al său. Suntem un tren compus din vagoane trase de o întâmplătoare locomotivă. Viața o trăim pe ritmul impus de societate. Intrăm în joc, prindem ritmul și zburdăm, dar capcana viselor (dream catcher) rupe ritmul, schimbându-l. Doar cei puternici și ageri îl prind din zbor, ceilalți rămân captivi în ritmul perimat și suferă.

Visele urmează același itinerar. Uneori vesele, alteori triste, de cele mai multe ori neînțelese, visele ne țin prizonieri în căutarea semnificației pe care ne-o transmit și, astfel, uităm să trăim.

Claudia Zob, Valentin Marchiș, Denisa Bâc-Demian, Claudian Șiman și Adina Doiciar, actorii piesei de teatru Onir-Icon, au transmis bucuria de a juca, de a trăi rolul. Alături de ei, membrii trupei de dans Club Dance, Iuliana Bocor, Tamara Balog, Cynthia Vigh, Alexandra Mateș, Karina Șmolnar, Mihaela Criste, Larisa Latiș, au intrat în joc, fiind liantul între cele 8 ipostaze ale visului prezentate în piesă.

Spectacolul teatral – oferit de trupa pregătită de Adi Ștefănuți – a pornit de la exercițiile pe care le fac studenții anului I de la Facultatea de Teatru, adaptate vârstei actorilor amatori”, după cum mărturisea instructorul lor pentru Buletin de Carei.Regia și puținele cuvinte rostite în piesă sunt creație comună. Ideea a pornit de la cum descifrăm visele. Sunt 8 tematici ale viselor lor comune”, spune acesta. În ceea ce privește jocul actorilor, Adi Ștefănuți mărturisește: „A ieșit mult mai bine decât mă așteptam, chiar surprinzător de bine”.

Aceeași surpriză plăcută se citea și în ochii spectatorilor la ieșirea din sala de spectacol improvizată.

Nicoleta Latis

comentarii

de spectator la 21 septembrie 2012 - 16:58

Felicitari instructorului pentru implicarea in munca cu elevii.Societatea are nevoie de cat mai multe asemenea persoane dispuse sa acorde o sansa tinerilor talentati sau doar amatori de activitati extrascolare.Un exemplu de urmat !

de Adi Stefanuti la 21 septembrie 2012 - 23:21

Tin sa aduc multumiri colegilor de la Centrul Cultural Carei, de la Muzeul Municipal Carei, fetelor de la Club Dance, reprezentantilor media pentru promovare, tuturor celor care au ajutat in orice fel ca acest eveniment sa aiba loc, publicului, care in ciuda vremii capricioase, a venit in numar considerabil si elevilor mei care s-au mobilizat remarcabil in conditiile date.

Va multumesc!

Lasati un comentariu