CUM ÎI MANIPULEAZĂ UDMR pe maghiarii din Ardeal pentru a-l scăpa de închisoare pe UDMR-istul Marko Attila. Care este de fapt miza mitingului

• publicat la: 1 septembrie 2012
CUM ÎI MANIPULEAZĂ UDMR pe maghiarii din Ardeal pentru a-l scăpa de închisoare pe UDMR-istul Marko Attila. Care este de fapt miza mitingului

Miza scandalului provocat de UDMR este scăparea de inchisoare a unui politician UDMR și un miliard de lei vechi anual pe care Primăria Sfântu Gheorghe îi plătește către Eparhia Reformată din Ardeal

Sâmbăta 1 septembrie, are  loc la Sfântu Gheorghe, în Covasna, cel mai mare miting al maghiarimii din Transilvania din ultimii 15 ani, potrivit UDMR, la care sunt chemați toți maghiarii din Ardeal pentru a protesta față de ceea ce UDMR numește ”renaționalizarea” clădirii Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe.

Conform Agerpres, mitingul organizat la Sfântu Gheorghe de bisericile istorice maghiare din Transilvania se va desfăşura sub genericul “Ziua dreptăţii” şi va fi îndreptat împotriva sentinţei date de Judecătoria Buzău în cazul retrocedării Colegiului “Szekely Miko”, care i-a condamnat la trei ani de închisoare pe secretarul de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public. Aceştia au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov pe motiv că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului “Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe 5 octombrie a.c.

Protestul de la Sfântu Gheorghe este susţinut de partidele politice maghiare şi de mai multe organizaţii civile, iar la acesta se aşteaptă participarea câtorva zeci de mii de maghiari din toată Transilvania.

Prefectul județului Covasna, dr. Codrin Munteanu s-a pronunțat deja în legătură cu această chestiune, Munteanu fiind de părere că tema „renaţionalizării” de către statul român a clădirii în care funcţionează Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, promovată de un grup de protestatari, este falsă şi riscă să creeze în mod artificial tensiuni sociale.

Potrivit Agerpres, pentru a lămuri lucrurile, prefectul a prezentat o serie de documente prin care a arătat că în urmă cu aproape 10 ani Inspectoratul Şcolar Covasna a cerut Prefecturii să verifice legalitatea retrocedării clădirii către Eparhia Reformată, iar ulterior Tribunalul a anulat hotărârea Consiliului Local pe motiv că, potrivit extrasului CF, proprietarul este Colegiul „Szekely Miko”.

„Litigiul este între Eparhia Reformată şi Colegiul Szekely Miko, prin urmare indiferent de sentinţă există doar două soluţii posibile – să ajungă la una sau la alta şi nicidecum la statul român (…) Deci, acuzaţia privind renaţionalizarea clădirii este nefondată. Clădirea nu va fi luată în spate de nimeni şi dusă la Bucureşti şi nici nu va intra în proprietatea statului român”, a declarat Codrin Munteanu.

Prefectul a precizat că s-a simţit dator să abordeze acest subiect şi să clarifice lucrurile cu actele pe masă pentru a detensiona situaţia şi a preveni crearea unei atmosfere de „ostilitate” faţă de statul român.

„Fac aceste precizări pentru că am observat că de ceva timp sunt proteste în faţa Colegiului Szekely Miko şi se transmit mesaje neconforme cu realitatea de fapt şi de drept (…) Nu pun în discuţie sentinţa, nu fac polemică, vreau să mă refer strict la statutul juridic al clădirii şi să pun apă curată în pahar cu un sigur scop – de a preveni tensiunile. Acest lucru intră în atribuţiile prefectului ca reprezentant al Guvernului în teritoriu (…) Acuzaţia că statul naţionalizează nu e reală (…) şi ca prefect nu pot să las să se propage teza falsă că imobilul va intra în proprietatea statului (…) Se poate protesta, dar nu faţă de statul român (…) Repet, am abordat acest subiect pentru ca să nu existe tensiuni în rândul populaţiei şi ostilitate faţă de statul român”, a spus prefectul, potrivit căruia orice „insistenţă’ pe această temă reprezintă după părerea sa o „speculaţie emoţional-sentimentală”.

Prefectul a mai menţionat şi că în urmă cu câţiva ani a existat o dispută similară între Eparhia Reformată din Ardeal şi Colegiul „Szekely Miko” privind retrocedarea unei păduri, iar instanţa de judecată a dat câştig de cauză acestuia din urmă.

Prefectul județului Covasna, dr. Codrin Munteanu

Personal, mi-am precizat deja punctul de vedere asupra acestei chestiuni. Motivul scandalului creat de UDMR și bisericile istorice maghiare este scăparea de închisoare a unui politician maghiar. Comunitatea maghiară din România nu este mobilizată pentru a opri o ”renaționalizare” a unui bun al comunității maghiare, pentru că după cum arată documentele de mai jos nu este vorba de așa ceva. Maghiarii sunt mobilizați pentru a pune presiune pe instanțele din România pentru a-l face scăpat de închisoare pe UDMR-istul Marko Attila. Miza este foarte mare. Politicienii maghiari au fost ocoliți în ultimii 20 de ani de condamnări deși dosare penale au mai fost (nu la nivelul la care ar fi trebuit).

Pentru a lămuri lucrurile și a dovedi fără urmă de îndoială faptul că maghiarii sunt manipulați în modul cel mai ordinar atât de UDMR și PCM cât și de preoții maghiari, i-am solicitat Prefectului județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, ca în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public să îmi comunice toate informațiile relevante cu privire la acest caz.

Documentele pe care mi le-a comunicat Prefectura Covasna arată cât se poate de clar faptul că imobilul Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe va rămâne la finalul procesului în care a fost condamnat UDMR-istul Marko Attila ori în proprietatea Eparhiei Reformate de Ardeal ori în proprietatea Colegiului Szekely Miko, Statul Român nefiind implicat în niciun fel.

Potrivit acestor documente, imobilul va trece fie în proprietatea Eparhiei fie în cea a Colegiului Szekely Miko, deci a municipiului Sfântu Gheorghe, caz în care Primăria Sfântu Gheorghe și deci miile de maghiari pe care UDMR îi manipulează și îi scoate în stradă nu vor mai plăti un miliard de lei vechi chirie anuală Eparhiei pentru ca Colegiul să funcționeze în clădire, bani pe care Primăria Sfântu Gheorghe i-a plătit Eparhiei în fiecare an începând din 2002, iar în schimb preoții Eparhiei acordau UDMR sprijinul în alegeri.

sursa napocanews.ro

comentarii

de nedumeritu la 1 septembrie 2012 - 17:43

Cum de protesteaza impotriva unei justitii a carei independenta e protejata ferm de cel pe care l-au votat boicotand referendumul ? cine sa-i inteleaga si pe astia ? adica primaria din Sf.Gheorghe plateste o gramada de bani chirie bisericii reformate pentru cladirea in care functioneaza liceul , asa ca locuitorii platescu de doua ori : si taxa cuvenita bisericii , si impozit la primarie (din care impozit se platea chiria pentru scoala)…si mai si protesteaza pentru acest drept..

de emil la 1 septembrie 2012 - 22:47

@ nedumeritu
nu l-au votat daca au boicotat referendumul, ci l-au sprijinit! sa-i sufle direct in ochiul maro, ca al lor e besescu, al lor si al mortilor!

de DAN la 2 septembrie 2012 - 17:54

La fel cum ii manipuleaza toti politicienii pe alegatori,apropo de titlu.
Oricum, vara asta n-au dormit politicienii!
Nu vor dormi nici la toamna
Si nici la iarna.
Au avut de munca cu propria imagine si propriul interes,vor avea si in continuare.Ca stam dintr-o campanie electorala in alta . Cu bani multi aruncati pe apa sambetei.
De popor cui ii pasa? Doar cand trebuie sa iasa la vot conteaza poporu ?
Ca de 2 luni tot auzim de cei 7 milioane 4 sute de romani.
Macar sa fi facut ceva pentru ce 7 mil.4 sute ca restu pana la 20 de milioane nu mai conteaza pentru ei.
Concluzie: toti politicienii indiferent de partid, sunt o apa si un pamant Pacat!

de intrebare la 2 septembrie 2012 - 18:44

Ce te face sa crezi ca nu esti si la randul tau un manipulat?
Cu ce se lauda DAN ca a facut pentru poporul roman in numele caruia vorbeste la fel ca Basescu care are o ciudata perceptie a ceea ce inseamana democratie?
Ai stat si tu ascuns si asta iti da dreptul crezi sa judeci pe altii care au curajul sa se implice???Astepti ca cineva sa vina si sa …iti bage in straita?
Concluzie:pune mana si munceste,nu astepta mereu ajutor de la altii si in primaul rand nu uita ca ai si obligatii nu numai drepturi ca cetatean al acestei tari.

de Lanterna la 3 septembrie 2012 - 00:10

astia mereu protesteaza pentru ceva,ei se cred mai presus de orice lege.
indoctrinarea bisericii nu e deloc gratuita si cum statul basist e darnic merita sa profite.
oare la carei cate imobile au retrocedat pe dindos?cat plateste orasu chirie pe liceul catolic retrocedat?
de ce are udmr statut special in Romania?
la romani de ce nu se retrocedeaza toate proprietatile?

de emil la 3 septembrie 2012 - 09:35

@dan
care 20 de milioane? ca statistica spune ca suntem vreo 19 cu domiciliul in tara. Din astia, vreo 3,7 – 3,8 milioane sunt minori, deci nu voteaza, deci mai raman cam 15 milioane in interior, adica pe listele permanente. La vot au venit cam 8 milioane de persoane, deci s-a realizat si quorumul. Mai sunt vreo 2-3 milioane de romani cu drept de vot care se afla in strainatate de multa vreme si care nu pot fi pe listele permanente. Oricum, aia nici nu prea voteaza, ca nu stiu sa fi votat mai mult de 300.000 niciodata (adica maximum 10 % din ei). Nu mai spun ca sunt vreo 400.000 de cetateni romani care au situatia legala de domiciliat in strainatate. Nu mai socotim ca sunt circa 1 milion de persoane despre a caror stare, situatie si locatie nu se stie nimic. Mai traiesc sau nu, sunt in tara sau nu, sunt inca cetateni romani sau nu.
Legea, pe care curtea infractionala afirma ca o respecta, spune clar cine trebuie sa fie pe listele permanente. Ca nu vor pdleii sa o accepte, ii priveste. Legea spune ca numai cetatenii romani majori (adica aceia care au minimum 18 ani in ziua alegerilor), cu domiciliul stabil in Romania (deci nu cei care domiciliaza cu sau fara forme legale in strainatate) si care au dreptul de vot (adica exclude DETINUTII carora li s-au interzis pe anumite perioade drepturile electorale si ALIENATII /bolnavii mintal, care nu au drept de vot) trebuie inscrisi pe listele permanente.
Iar aia cu toti politicienii sunt la fel, poate pentru pdlei interesati. Niciodata besescu nu va fi acelasi lucru cu Crin Antonescu! Doar si pentru simplpul fapt ca acesta din urma nu a ratacit flota!

de emil la 6 septembrie 2012 - 19:16

@fira
raspuns: asa, de-al dracu` !

Lasati un comentariu