Dulcis Animus în concert la Castel

• publicat la: 1 September 2012
Dulcis Animus în concert la Castel
Vineri seara, Sala cavalerilor a Castelului Karoly a fost gazda unui spectacol de muzică veche. „Dulcis Animus” formația de muzică din cameră din Zalău invitată să concerteze la Carei a avut-o ca invitată pe Szabó Maria, profesoară de muzică și flaut drept la Școala Waldorf din Cluj Napoca.
„Dulcis Animus” a fost fondată de László Kövári, profesor de pian la Liceul de Artă din Zalău. Originar din Carei, a desfășurat o activitate concertistică intensă și diversă, participând la festivaluri artistice și concerte. Este directorul artistic al Zilelor muzicii vechi (Festivalul Muzafest), organizat în fiecare toamnă la Zalău.
Aranka Kövári, fiica sa alături de care a fondat „Dulcis Animus”, este elevă la Liceul de muzică Sigismund Toduță din Cluj Napoca, secția orgă. A participat la numeroase concursuri școlare și festivaluri, orientându-se cu precădere spre muzica barocă. În mai 2011, împreună cu Maria Szabó, a obținut Mențiunea I la Concursul Internațional de Muzică Barocă „La Stavaganzza”, organizat de Academia de Muzică din Cluj Napoca.
Maria Szabó este licențiată a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală și flaut drept. A frecventat cursurile de măiestrie ale lui Peter Holtslag la Budapesta și Trodheim (Norvegia), ale lui Marion Verbruggen la Karlsruhe (Germania), Sabine și Tuomas Kaipainen la Thun (Elveția) și la Cluj Napoca, Michael Oman la Krieglach (Austria). Are o intensă activitate pedagogică și concertistică, fiind membru fondator al Ansamblului Flauto Dolce din Cluj-Napoca, fiind și profesoară de muzică și flaut drept la Liceul Waldorf din același oraș.
Cei trei protagoniști au interpretat mai multe piese din perioada barocă a muzicii clasice. Ambianța creată în Sala Cavalerilor te purta spre epoca medievală evocată, dar amănuntele au făcut diferența. În loc de clavecin s-a cântat la un sintetizator, ce imita rece instrumentul originar. Atmosfera anacronică a fost accentuată de vestimentația modernă a interpreților. Doar flautele drepte, măiastru mânuite de Aranka Kövári și Maria Szábó, au adus atmosfera de muzică veche la castel.
Publicul careian s-a dovedit din nou un fin cunoscător al muzicii vechi. Deși au venit în număr mai mic decât ne-au obișnuit, spectatorii au aplaudat îndelung fiecare bucată muzicală.
Nicoleta Latis

comentarii

de spectator la 2 September 2012 - 10:31

Am ramas profund dezamagit de faptul ca intreg discursul explicativ al interpretilor a fost in limba maghiara. Imi pare rau ca cei care cer sa li se respecte drepturile nu respecta o minima obligatie vis-a vis de statul roman care le da atatea drepturi, aceea de a vorbi, din respect, limba romana. Incep sa cred ca toate manifestarile culturale ce se desfasoara la castel sunt cu dedicatie pentru minoritatea maghiara. Romanii nu trebuie sa se cultive, sa aiba acces la cultura ca sa nu deschida ochii la ce se intampla mai nou in Carei? Pacat!

de Dragos la 5 September 2012 - 18:12

@ spectator
Imi pare rau ca nu ati fost la spectacol. Daca ati fi fost puteati auzi cu urechiusele dumneavoastra ca s-a prezentat in primul rand in limba romana, apoi in maghiara. Piesele cantate de acest ansamblu, intr-adevar, au fost prezentate doar in limba maghiara. Acest lucru a fost explicat publicului de catre domnul Kovari prin faptul ca pe scaune se aflau caiete de sala cu programul concertului tiparite doar in limba romana.

Doamna “spectator” va rog nu instigati poporul, mai ales prin intermediul culturii (de care nu prea dati dovada).
In alta ordine de idei, nu cred ca a fost interzisa intrarea romanilor la evenimentele culturale din castel. Imi pare rau sa va anunt ca nici Vivaldi, nici Brahms sau Liszt sau Debussy nu au fost si nici nu se vor converti post-mortem in romani. Eu si atunci ii voi asculta fara sa ma gandesc ca sunt de alta nationalitate ca mine sau ca interpretul este de alta culoare, orientare sexuala sau mentalitate diferita de a mea.

Lasati un comentariu