Firmele în insolvenţă datorează 25 de miliarde de euro

• publicat la: 24 septembrie 2012
Firmele în insolvenţă datorează 25 de miliarde de euro

Creditorii au de recuperat de la firmele aflate în insolvenţă aproximativ 112 (25 de miliarde de euro) miliarde de lei, cu 3 miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Cea mai mare parte a acestei sume a fost acumulată în ultimii trei ani de criză, şi este datorată statului. Sumele datorate de Hidroelectrica, de aproximativ un miliard de lei, nu intră în această statistică. Din aceste datorii nu vor fi recuperate mai mult de un miliard de euro.

“În ultimii ani, au intrat în insolvenţă firme mari şi mijlocii ale căror datorii depăşesc sute de milioane de lei. Acest lucru a făcut ca datoriile în cele 35 mii de dosare de insolvenţă aflate pe rolul instanţelor să crească alarmant”, a declarat Arin Stănescu, preşedinte Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR). Conform datelor Uniunii, jumătate din această sumă este reprezentată de dosarele noi, inregistrate in ultimii trei ani.

Într-un proces de insolvenţă rata de succes se măasoară şi sumele recuperate. preşedintele UNPIR estimează că din cele 112 de miliarde de lei, reprezentând masa credală, se va recupera cel mult, o sumă cu puţin peste un miliard de lei

Practicienii în insolvenţă spun că circa 70% din firme sunt sortite falimentului întrucât nu au bunuri care să poată fi vândute sau chiar dacă există, acestea nu îşi găsesc cumpărători. Mai mult, evaluatorii, care în trecut au contribuit la umflarea preţurilor pe piaţa imobiliară, continuă să nu ţină cont de preţul pieţei, menţinând preţurile peste cotaţiile pieţei. “Băncile nu acceptă decât evaluatorii acreditaţi ceea ce alimentează bula falimentelor”, consideră practicienii în insolvenţă.

De la începutul anului şi până la sfârşitul lui august, peste 15.000 de firme au apelat la insolvenţă potrivit UNPIR. Datele diferă faţă de cele ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, unde sunt înregistrate 3.000 de dosare în plus. Chiar dacă există neconcordanţe în date, ambele instituţii estimează o creştere de 20% a insolvenţelor în acest an.

sursa money.ro

Lasati un comentariu