Prima zi de şcoală la Carei

• publicat la: 17 septembrie 2012
Prima zi de şcoală la Carei

Noul an școlar a fost deschis în mod festiv astăzi la toate școlile din oraș.La fiecare unitate de invăţământ a fost prezent câte un reprezentant al Politiei de Proximitate din municipiu,la câteva dintre şcoli,preoţi ortodocşi sau consilieri judeţeni.

Ca în fiecare an, în prima zi de şcoală,arterele oraşului au fost mai animate decât de obicei,la fel şi punctele din care se puteau achiziţiona buchete de flori.

Şcoala a început astăzi cu emoţii pentru părinţi, bunici, elevi şi profesori. Noutatea acestui an şcolar o reprezintă infiinţarea  clasei zero,clasa pregătitoare.Mulţi dintre elevii de la clasa pregătitoare erau emoţionaţi, cu lacrimi in colturile ochilor,dezorientaţi,unii chiar  nerăbdători să se întoarcă acasă.

Câţiva  dintre micuţii elevi nici nu ştiau ce îi aşteaptă, ce vor trebui să facă şi dacă se vor mai putea  juca cu jucăriile ca la grădiniţă. Multime de bunici,părinţi sau apropiaţi,inconjurau “bobocii”,blitzuri aparatelor fulgerând in jurul lor din toate direcţiile.

Conducerile şcolilor le-au acordat o atenţie deosebită celor mai mici elevi, le-au urat bun venit în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar,festivitati care au fost in acest an sobre şi scurte.

La Școala Gimnazială Nr. 1, directorul unităţii, Lenuța Sălăjan, a menționat în discursul său că „anul acesta îl începem cu gânduri bune și cu speranțe in a imbunătăţi performanțele  școlare de până acum deoarece suntem un colectiv de cadre didactive cu experiență”.


Bobocii au intrat in clase noi,luminoase,pregătite din timp de cadrele didactice.

Curte generoasă a Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” a fost plină de elevi și părinți, unii dintre aceștia mai emoționați decât copiii. Discursul de deschidere a cursurilor a aparţinut directorului, prof. Alina Mocan.

După un scurt istoric al școlii centenare, aceasta s-a adresat cu precădere celor mai mici elevi, claselor întâi și celor pregătitoare,urându-le bun venit și asigurându-i de întreg sprijinul.

Începutul de an școlar a fost marcat festiv și la Școala Gimnazială Nr. 3. Alături de directorii școlii, profesorii Cioltean Sorin și Csaba Visnyai, au fost prezenti și consilierii județeni Rodica Maxi și Eva Mărginean, precum și un reprezentant al Poliției de Proximitate.

Clasele pregătitoare precum şi cei inscrişi un clasa intâi au avut parte de o surpriză plăcută din partea colegilor mai mari care le-au pregătit un tunel de flori in drumul lor spre clase.

Au fost pregătite clase speciale, cu mobilier pe măsura lor, cărţi, dar şi jucării.

La Liceul Teoretic, directorul prof.Zsido Alexandru a urat un călduros bun venit celor mai mici boboci, elevii de clasa a V-a, dar și elevilor de clasa a IX-a,vorbindu-le despre mândria de a fi elevi ai acestui liceu,fapt ce ii obligă la un comportament adecvat şi atitudine mai atentă  faţă de invăţătură .

Directorul adjunct, prof. Rodica Pop, a avut un discurs emoționant amintind de începuturile de an școlar ale fiecărui fost și actual elev ce,nu întâmplător, se leagă de începutul lui septembrie, o lună simbol pentru creștini prin sărbătoarea nașterii Maicii Domnului și Ziua Crucii.

Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” a început noul an școlar cu speranțe într-o promovabilitate mai bună la BAC, „respect reciproc între cadrele didactice și elevi, o colaborare mai bună cu părinții, cu comunitatea locală”, după cum spunea directorul prof.Micovschi Adrian în discursul său. Acesta a mai amintit faptul că mobilierul școlar a fost înlocuit cu bănci noi și moderne. Cei 682 de elevi au fost provocați la un concurs în urma căruia, la finalul anului școlar, va fi premiată cea mai îngrijită clasă.

Prof.Marius Rusu,noul director adjunct,a recomandat  proaspăt sositilor in clasa a IX-a să preia doar ce e mai bun de la colegii lor mai mari,dar să nu copieze.

“Suntem hotărâţi ca din acest an să nu mai tolerăm indisciplina si comportamentul neadecvat statutului de elev.Vom supraveghea atent ca investitiile in reamenajarea sălilor de clasă să fie protejate si să fie sancţionaţi cei ce vor provoca distrugeri sau pagube.”

La festivitatea de deschidere au participat preoţii Popa Ilie,Pop Valer precum si Păştean Ioan de la Poliţia Rutieră.

Si la Liceul Tehnologic „Simion  Bărnuţiu” festivitatile au debutat cu intonarea imnului de stat,la fel ca la celelalte institutii de invatamant careiene,cuvântul de deschidere al  noului an şcolar fiind  rostit de  directorul  Gindele  Emerik  urmat apoi de cel al  directorului adjunct,  prof.Nadăş Mircea.

Structura anului școlar 2012-2013

Anul şcolar 2012-2013 are in componenta 36 de săptămâni de cursuri, însumând 178 de zile lucrătoare. Semestrul întâi a  început  în 17 septembrie şi se finalizează în 21 decembrie.

După şapte săptămâni de curs, elevii din clasele I-IV vor avea o scurtă vacanţă,de o săptămână, din 5 si până în 11 noiembrie. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 22 decembrie 2012 şi se va încheia duminică, 13 ianuarie 2013.

Semestrul al doilea va începe în 14 ianuarie 2013 şi va dura până în 21 iunie, fiind întrerupt de vacanţa de primăvară, în perioada 6-14 aprilie, cu o săptămână mai puţin decât în anul şcolar precedent.

În săptămâna 1- 5 aprilie 2013 elevii nu vor avea cursuri, dar vor participa la activităţi extraşcolare, în cadrul programului numit „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Totodată, în perioada 2-7 aprilie 2013 vor avea loc etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare pe discipline de învăţământ precum şi ale concursurilor şcolare. Cursurile se vor  relua  în 15 aprilie şi se vor desfăşura până la 21 iunie 2013, finalul  anului  şcolar. Elevii intra în vacanţa  de vară din 22 iunie până în 15 septembrie 2013.

redactia

comentarii

de atheist la 19 septembrie 2012 - 00:30

Teachers, leave those kids alone!

de parinte la 19 septembrie 2012 - 07:28

ce se intampla cu cainii fara stapan care se plimba lejer prin curte pe la scoala 3 si te asteapta in fiecare zi in poarta?
nu e pacat sa se asteapte ca sa se intample ceva ca sa se ia masuri?

Lasati un comentariu