Retrocedarea către culte a arhivelor confesionale, respinsă in Senat

• publicat la: 19 septembrie 2012
Retrocedarea către culte a arhivelor confesionale, respinsă in Senat

Comisia Juridică din Senat a adoptat marti un raport de respingere a unei noi legi propusa deUDMR privind restituirea unor documente din Arhivele Nationale către cultele religioase.

„Documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al României odată intrate, potrivit legii, in depozitele Arhivei Nationale si/sau ale serviciilor judetene ale Arhivei Nationale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu exceptia celor predate in custodie sau preluate in mod abuziv de la cultele religioase in baza Decretului 153/1950 pentru predarea arhivelor confesionale de stare civila catre Oficiile de Stare civila, respectiv Decretul nr 472/1971 privind Fondul Arhivistic National al Republicii Socialiste Romania, modificat prin decretul Consiliului de Stat nr 206/1974”, se arata in proiectul de lege  depus de trei deputati UDMR – Marton Arpad, Kerekes Karoly si Mate Andras. „Fondurile se retrocedeaza episcopatelor cultelor respective”, mai prevede legea.

Retrocedarea in natură se va face doar dacă beneficiarul asigură conservarea si accesul pubicului si daca aceste conditii nu se respecta dupa retrocedare, fondul arhivistic este preluat inapoi de Arhivele Nationale, se arata in initiativa UDMR. „Fondurile vor fi microfilmate cu prioritate. Microfilmele rămân in administrarea Arhivelor Nationale”, mai spune legea.

Senatul este prima Camera sesizată pe acest proiect de lege.

Un proiect de modificare a Legii Arhivelor a fost adoptat la 13 iunie 2012 in Senat, dar Comisia Juridica a eliminat atunci pasajele referitoare la posibilitatea inapoierii documentelor de Arhivele Nationale catre culte.

Legea arhivelor a trecut de Camera Deputatilor in noiembrie 2011. Fosta putere,PDL-UDMR, decisese la Camera, unde spre deosebire de Senat, aveau majoritate, ca arhivele preluate abuziv in custodie sau in mod abuziv de la cultele religioase pot fi inapoiate acestora. Actul normativ a fost atacat la CCR  de 55 de deputati ai opozitiei de la acea vreme PSD-PNL, care au acuzat că forma adoptata de Camera este total diferită de cea care a trecut la Senat.

In plus, ei au sustinut că, prin modificările aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic national al României urmează sa fie trecute intr-o administrare privată. In decembrie 2011, Curtea le-a dat castig de cauza deputatilor si a decis ca Legea pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale 16/1996 este neconstitutionala in integralitate, intrucat a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului, prevazut la art.61 alin.(2) din legea fundamentala.

sursa ziare.com

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu