Săptămâna mobilităţii europene la Satu Mare

• publicat la: 18 septembrie 2012
Săptămâna mobilităţii europene la Satu Mare

În vederea marcării evenimentului ecologic “16 -22 septembrie – Săptămâna mobilităţii europene” având ca temă centrală Moving in the right direction, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare, Instituția Prefectului Județul Satu Mare, Primăria municipiului Satu Mare, Primăria Vetiș, Primăria Csenger – Ungaria, Direcția pentru Gospodărirea Apelor ”Felso Tisza” Nyregyhaza și cu sprijinul Asociației Europene INTERACT va organiza o amplă acţiune în data de 23.09.2012, prin care să promoveze mersul pe bicicletă şi cu caiacul – ca mijloace alternative de deplasare în Valea Someşului.

Traseul deplasării va fi:

–          pe Someş cu caiacele din Satu Mare până la graniţa cu Ungaria (Vetiş – Fehergyarmat)

–          pe malul drept al Someșului cu bicicleta din muncipiul Satu Mare, de-alungul pistei de bicicliști realizată prin proiectul HURO ”Pe două roți” până la graniţa cu Ungaria

Întâlnirea tuturor participanților va avea loc în data de 23.09.2012, la ora 9.00, pe platoul din Centrul Nou, din municipiul Satu Mare.

După sosirea participanţilor din România şi Ungaria, în zona de graniţă din vecinătatea comunei Vetiş (digul râului Someş, pe direcţia bornei L.86) va avea loc o dezbatere publică privind oportunităţile implementării Proiectului HURO/1001/105/1.1.3 GREENSOMESRIVER „Crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş” în care APM Satu Mare este aplicant iar parteneri sunt Asociaţia KIUT din Ungaria şi Ordinul Arhitecţilor Filiala Satu Mare. În cadrul dezbaterii se vor prezenta propunerile de proiecte pentru realizarea unui debarcader într-una dintre cele două locaţii alese în municipiul Satu Mare: mal drept al Someșului în zona strandului vechi și zona podului de cale ferată. Propunerile de proiect sunt realizate de studenți al arhitectură de la diverse instituții de învățământ universitare (Universitatea ”Babeș Bolyai” – Cluj Napoca, Universitatea Sibiu, Universitatea Oradea, Universitatea Timișoara, precum facultăți renumite în arhitectură din Slovacia – Bratislava, Marea Britanie – Manchaster, Grenwich, Portsmouth) domiciliaţi în localitățile de pe  Valea râului Someş  atât din Ungaria cât  şi din România.

Pe toată perioada organizării dezbaterii se va deschide un punct de frontieră temporar de trecere.

În avanpremiera acestui eveniment, în perioada 19 – 21.09.2012, între orele 9.00 – 11.00, la ”Casa verde” din Grădina Romei, preșcolarii de la Grădinițele nr. 6, 14 Mai, Guliver, Draga Mea și de la Grădinița Reformată, sub îndrumarea doamnelor educatoare, vor realiza din hârtie circa 200 de șăpcuțe cu simbolul ”Săptămânii Mobilității Europene” și a ”Zilei Cooperării Europene”. Aceste șepcuțe vor fi împărțite de preșcolari tuturor participanților în deschiderea evenimentulu din 23.09.2012: ” 16 -22 septembrie – Săptămâna mobilităţii europene”.

comunicat APM

Lasati un comentariu