Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, sancționată cu peste 100.000 euro

• publicat la: 29 September 2012
Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, sancționată cu peste 100.000 euro

Consiliul Concurenţei /CC/ a sancţionat Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJ) cu amendă în valoare de 593.089 lei (aproximativ 131.798 euro) pentru încălcarea Legii Concurenţei, atât prin crearea unei bariere la intrarea în profesie, fixând o taxă excesivă şi discriminatorie, cât şi prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrul legal, potrivit reprezentanţilor CC, potrivit Agerpres.

În urma unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei în aprilie 2011, s-a constatat că, în septembrie 2010, UNEJ a introdus o taxă de intrare în profesie de 5.000 de euro, de la plata căreia erau scutite rudele şi afinii de gradul I ai celor aflaţi deja în profesie.

S-a creat astfel o categorie de privilegiaţi – rudele şi afinii de gradul I ai executorilor judecătoreşti prezenţi deja în profesie, care, prin scutirea de la plata acestei taxe, sunt avantajaţi în raport cu ceilalţi potenţiali executori judecătoreşti, creându-se toate premisele consolidării ideii de castă profesională bazată pe legături de familie.

De asemenea, UNEJ a identificat şi a stabilit o listă a cheltuielilor de executare silită aplicabile tuturor membrilor profesiei. Aceste cheltuieli excedau cadrul legal (Legea nr.188/2000), fiind diferenţiate de onorariile stabilite de ministrul justiţiei.

Membrii UNEJ care trebuiau să respecte lista cu ‘cheltuieli’ reprezintă întreaga piaţă a executorilor judecătoreşti şi în acest fel nu a mai existat niciun fel de presiune concurenţială care să menţină aceste cheltuieli la un nivel mai mic.
Pe lângă aplicarea sancţiunii, Consiliul Concurenţei a impus UNEJ să elimine din statutul profesiei lista cu ‘cheltuieli de executare silită’..cotidianul.ro

Lasati un comentariu