15 remedii naturiste pentru bătături

• publicat la: 24 octombrie 2012
15 remedii naturiste pentru bătături

Bătăturile moi sunt umede si elastice si se formează intre degete, când osul unui deget declanseaza presiune asupra osului de la degetul vecin. Atât bătăturile tari cât si cele moi au formă de con, cu vârful in interiorul piciorului (ceea ce se vede este baza conului). Atunci când incălţămintea sau un alt deget apasă bătătura, aceasta poate deveni sensibilă sub tesut si dureroasa.

Bătăturile nu sunt cauzate numai de pantofi, iată si alte cauze posibile:

  • sosetele cu mult elastic, licra, sintetic etc;
  • mersul pe suprafete dure;
  • persoanele care au picioarele plate fac mai repede bătături;
  • piele sensibila pe talpa piciorului;
  • diabeticii si alte persoane cu afectiuni circulatorii niciodata nu ar trebui să ignore aparitia unei bătături.

Tratament

Exista câteva lucruri pe care le poti face pentru a reduce disconfortul; incearcă aceste remedii si dacă in ciuda acestor metode de vindecare, bătăturile continuă să te incomodeze trebuie să mergi la specialist. Dacă suferi de diabet sau alte afectiuni care slabesc circulatia, nu astepta ca afectiunile sa ti se agraveze ci mergi imediat la specialist (pedichiurist).

1. Joaca de-a detectivul
De multe ori se poate intampla ca bataturile sa nu iasa la suprafata, deoarece presiunea ridicata si frecarea pot conduce la formarea asa-zisei “piele moarta”. Astfel, solutia este sa elimini cauzele frecarii si sa porti alta incaltaminte pentru a preveni formarea bataturilor.

2. Tăierea unghiilor
Rolul unghiilor piciorarelor este de a proteja degetele de leziuni. Insa, daca presiunea asupra unghiei este indelungata poate detremina ca rticulatia degetului sa se impinga in pantof si, astfel, se formeaza batatura. Pentru a scapa de aceasta presiune trebuie sa ai unghiile mereu taiate, chiar dupa forma unghiei, sau din carne dupa cum se spune.

3. Inmuierea picioarelor
Cu toate ca eliminarea cauzelor este esentiala, durerea ascutita a babaturii poate iesi imediat in evidenta. Inmoaie piciorul afectat in apa calda cu sare, apoi aplica o crema hranitoare si infasoara piciorul intr-o punga de plastic, care trebuie tinuta timp de cateva ore. Inlatura punga si freaca usor batatura cu o piatra ponce.

4. Nu tăia!
Pentru binele picioarelor trebuie sa eviti taierea bataturilor, chiar daca acest lucru te sfatuieste pana si farmacista. Taierea bataturilor poate cauza infectia si sangerari dureroase, deci este un factor destul de riscant.

5. Separarea degetelor
Pentru indepartarea unei bataturi dintre degete, tine degete separate cu ajutorul unui tampon de vata sau bumbac.

6. Infăşoară-ţi piciorul
Daca stii ca vei merge un traseu deosibit de lung sau vei alerga, infasoara-ti degetele cu plasture pentru a reduce frecarea.

7. Alegerea pantofilor
Bataturile se pot forma daca marimea pantofului nu este corespunzatoare sau daca calapodul nu este potrivit.

Remedii naturiste

1. Bicarbonat de sodiu
Unul dintre cele mai bune moduri de a trata bataturile este bicarbonatul de sodiu stins in apa. Aceasta desface pielea moarta si ajuta la vindecarea bataturii.  Adauga 3 linguri cu bicarbonat de sodiu intr-un lighean cu apa si inmoaie picioarele. De asemenea, poti masa babaturile cu pasta formata din 3 parti bicarbonat si o parte apa.

2. Ceaiul de muşeţel
Inmoaierea picioarelor in ceai de musetel diluat ajuta la calmare si temporar va schimba pH pielii, ajutand la uscadea babataturii. Ceaiul iti va pata piciorul, dar poate fi usor indepartat cu sapun si apa.

3. Oţetul
Inmoaie o bucata de vata in otet si tapeaza-ti bataturile. Dupa care lasa vata inmuiata in otet pe batatura, peste noapte. Dimineata freaca zona cu o piatra ponce.

4. Piatra ponce
Pudra sau piatra ponce sunt folosite pentru curatarea pielii, ajutand astfel si la indepartarea “pielii moarte”. Dupa ce ti-ai inmuita piciorul in apa calda timp de 20 de minute, foloseste o piatra ponce pentru a indeparta bataturile.

5. Gheata
Bataturile tari sunt de cele mai multe ori dureroase. Daca descoperi ca ai o batatura dureroasa, aplica gheata pe suprafata respectiva, deoarece va reduce umflatura si va ameliora durerea.

6. Suc de lămâie
Formeaza o pasta dintr-o lingura cu suc de lamaie si 5-6 tablete de aspirita pisate. Aplica pasta direct de batatura si infasoara piciorul intr-o punga de plastic. Tine piciorul invelit timp de 10 minute, dupa care trebuie sa indepartezi babatura cu ajutorul unui pietre ponce.

sursa eva.ro

Lasati un comentariu