Atenţie de unde cumpăraţi online! Garanţia europeană nu există

• publicat la: 23 October 2012
Atenţie de unde cumpăraţi online! Garanţia europeană nu există

De când tot românul are acces la Internet si la un card bancar, numărul celor care cumpără online a crescut. Uneori, site-urile străine ignoră comenzile provenite din România, pentru simplul motiv că au rămas cu buza umflată după ce au trimis comanda.

Alteori, insă, relatia dintre site-uri de comert online si cumparatorii romani este prietenoasa, cel putin dintr-o parte. Adica romanii reusesc sa-si cheltuie, din ce in ce mai mult, banii pe Internet. Problema este ca exista capcane.

“Persoanele care achizitioneaza produse online din alte tari trebuie sa fie foarte atente la conditiile vanzatorului si sa stie ca nu exista garantie europeana pentru respectivele produse, garantia fiind acordata in tara de unde au fost cumparate acestea”, a declarat, pentru Ziare.com, Mihai Meiu, director ANPC la Directia Armonizare Europeana si Strategii.

In cazul achizitiilor de pe Internet din strainatate si plata cu cardul trebuie o atentie sporita, intrucat ANPC nu poate interveni in cazurile transfrontaliere, daca exista probleme, mai ales cele privind garantia.

Garantia se ofera conform legislatiei fiecarui stat. Exista la nivel european o directiva de minima armonizare, dar fiecare stat are si prevederi speciale.

“ANPC poate interveni prin Centrul European al Consumatorilor din Romania care contacteaza structura similara a statului respectiv si incearca o rezolvare amiabila a problemelor”, a explicat oficialul roman. Procedura este insa prea greoaie si putini romani apeleaza la ea. Ceea ce inseamna ca mai degraba orice cumparator online ar trebui sa caste bine ochii inainte sa apese pe “cumpara”, pentru a nu avea probleme mai tarziu.

Sfaturi pentru romani

Pentru consumatorii romani, ANPC are o serie de sfaturi:

● utilizatorii de Internet trebuie sa fie foarte atenti atunci cand achizitioneaza produse online si sa citeasca foarte bine conditiile pentru vanzarea in Romania

● care sunt costurile de transport

● cum se acorda garantia, fiecare tara putand sa impuna propriile conditii, cu aspecte suplimentare fata de directiva europeana care reglementeaza acest domeniu

● conditiile de returnare a produselor

● notorietatea site-ului de pe care se face achizitia; de multe ori o oferta de pe un site “necunoscut” poate fi o capcana pentru consummator.

Intrebat de ce nu se rezolva aceste probleme la nivel european, Romania fiind stat membru al UE, oficialul roman a precizat ca “exista in lucru un proiect de regulament privind realizarea unor sisteme alternative de solutionare a plangerilor consumatorilor, inclusiv cele transfrontaliere, la care ANPC participa in cadrul unor grupuri de lucru”.

In cazul in care mai marii europeni vor ajunge la un acord, consumatorul nemultumit va depune pangerea pe o platforma online, la care va atasa documentele justificative. “Plangerea transfrontaliera va fi rezolvata pe cale amiabila, iar aderarea comerciantilor la acest sistem este voluntara”, a explicat Mihai Meiu.

Cu alte cuvinte, daca un comerciant nu va dori sa solutioneze plangerea, legislatia europeana nu-l poate obliga sa faca acest lucru.

Romanii si cumparaturile online

Romanii nu se inghesuie insa la cumparaturile online, mai ales cand vine vorba despre alte state. Potrivit Eurostat, Romania se afla printre ultimele locuri in ce priveste cumparaturile online, aproape la egalitate de Bulgaria.

43 la suta dintre europenii cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani, din cele 27 de tari ale Uniunii Europene, au cumparat ceva pe Internet in 2011, in crestere cu 3 procente fata de anul precedent, scrie Internet Retailer, care citeaza Eurostat.

Marea Britanie si Suedia se afla in topul tarilor europene, 71 la suta din participantii la sondaj, in ambele cazuri, facand cumparaturi online, si sunt urmate de Germania (64 la suta) si Franta (53 la suta).

Cifrele arata ca pietele online mai putin dezvoltate sunt Italia (15 la suta), Bulgaria (7 la suta) si Romania (6 la suta), unde procentul cumparaturilor online ramane sub media regiunii.

Lasati un comentariu