Ce mâncăm in octombrie, de sezon şi sănătos, să ne pregatească pentru iarnă

• publicat la: 18 octombrie 2012
Ce mâncăm in octombrie, de sezon şi sănătos, să ne pregatească pentru iarnă

Nutritionistii spun ca alimentatia trebuie adaptata nu numai anotimpurilor, ci chiar fiecarei luni a anului. Important este sa consumam acele alimente pe care ni le ofera natura in luna respectiva, pentru ca asupra organismului sa aiba un impact bun si, mai ales, sa-l pregateasca pentru perioada urmatoare.

In octombrie, ne pregatim pentru partea a doua a toamnei, cand trebuie sa rezistam umezelei, frigului si indispozitiei, pe care anotimpul ploios ni le induce. Iata ca ar trebui sa punem mai des pe masa in aceasta luna, conform Plaisirs Sante:

Dovleac

Dovleacul este un aliment pe nedrept uitat, parasit si chiar dispetuit, desi in vechime era baza alimentatiei in aria noastra climaterica. Cu toate acestea, dovleacul contine o cantitate importanta de beta-caroten, un fitonutrient pe care organismul nostru il transforma cu usurinta in vitamina B, strict necesara mentinerii vederii si pastrarii calitatii pielii.

Dovleacul se gateste traditional in multe feluri. Cel mai simplu si mai frecvent intalnit in alimentatia stramosilor nostri era dovleacul copt.

Se pune la cuptor taiat felii si se lasa pana sa fragezeste si se rumeneste. Se scoate fierbinte, se presara cu zahar farin, se stinge cuptorul si se introduce din nou dovleacul in interior, ca sa se raceasca lent. Datorita zaharului, prinde o crusta placuta.

Se mai poate face palacinta cu dovleac, folosind aluat frantuzesc sau foi romanesti, preparate in casa ori procurate din comert.

Afine

Afinele se gasesc in paduri pana toamna tarziu. Aceste fructe mici sunt foarte bogate in antioxidanti si pregatesc bine oganismul pentru sezonul rece.

Fructele de afin contin importante cantitati de tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).

Desi cei mai multi isi inchipuie ca afinele se pot manca numai ca atare, se cunosc destule specialitati culinare in care intra acest fruct: placinta din cartofi dulci si marmelada de afine, salata de papaya cu mango si afine, supa de legume cu afine.

Broccoli

Prin alimentatia cu broccoli iti protejezi sistemul pulmonar si rinichii, foarte expusi imbolnavrii in anotimpul ploios. Specialistii au stabilit ca aceasta leguma este preventiva si pentru unele forme de cancer al colonului, al colului uterin, precum si celui pulmonar. Pentru a fi eficient scopului propus, insa, broccoli trebuie supus unei preparari termice de foarte scurta durata: atat cat sa se fragezeasca.

In cartile de bucate, exista retete specifice care folosesc aceasta leguma: broccoli si conopida cu sos de smantana, rasol de vitel cu broccoli, salata de broccoli cu mere sau alte fructe.

Fasole verde din recolta de toamna

In octombrie, trebuie sa cautam alimente bogate in proteine, fier si vitamina A, dar sarace in calorii, pentru ca toamna avem tendinta de ingrasare. Fasolea verde raspunde la aceste cerinte, cu cele 35 calorii pe care le contine la suta de grame.

Regula: vara consumam fasole cu boabele mari, mai bune la gust. Toamna le cautam pe cele tinere, chiar premature, cu bobul mic. Se poate prepara o excelenta supa de fasole verde, salata din boabe de porumb, cu pastai de fasole taiate bucati scurte, cu putina sunca si hrean, salata de fasole verde cu sos picant din rosii si ardei.

Telina

Telina este proverbiala pentru capacitatea ei de a revigora organismul si a asigura functionarea sistemului digestiv, pe care il asteapta ofensiva alimentelor neinsotite de verdeturi, specifice sezonului rece.

Se consuma radacina data prin razatoare si preparata cu maioneza, singura sau combinata cu mere ori morcovi. Dar se consuma si partea verde, cruda sau oparita, facuta salata cu alte ingrediente: rosii, morcovi, sos alb, hrean.

Un detaliu pentru doamne: telina contribuie la mentinerea siluetei. Un detaliu pentru domni: telina era cea mai buna solutie naturala atunci cand nu se nascocise inca Viagra.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu