Ce riscă bărbaţii care lucrează in schimb de noapte

• publicat la: 24 octombrie 2012
Ce riscă bărbaţii care lucrează in schimb de noapte

Turele de noapte presupun un risc de cancer de prostată de trei ori mai mare decat cele de zi, arata o cercetare recenta. Studii anterioare au aratat deja ca femeile care lucreaza in acelasi schimb, de noapte, sunt predispuse la cancer mamar, printre altele.

Nu doar riscul de cancer de prostata este un pericol in cazul barbatilor care lucreaza noaptea, ci si cel de cancer al intestinelor si de tumori pulmonare, relateaza Medical Daily.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Quebec este primul care atrage atentia asupra acestui risc.

Si in cazul barbatilor, ca si in cel al femeilor, organismul sufera de pe urma lipsei homonului numit melatonina, strans legat de ceasul biologic. Acest hormon este produs de organism odata cu lasarea serii, insa in cazul acestor angajati procesul are de suferit, iar urmarea poate lua forma unor tumori.

Studiul de faţă, publicat in American Journal of Epidemiology, a fost realizat pe aproape 4.000 de bărbati cu program diferit de lucru, observându-se că subiectii care lucrau in schimb de noapte aveau un risc triplu de a se imbolnăvi.

Acestia prezentau si un risc cu 76% mai mare de a suferi de cancer pulmonar si cu 70% mai mare de a fi diagnosticati cu cancer al intestinelor.

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer in rândul barbatilor si a sasea cauza de mortalitate in randul barbatilor in lume, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Frecventa sa difera in functie de zone, astfel ca in sudul si estul Asiei este mai intalnit decat in Europa. Si in SUA se inregistrează mai multe cazuri decât printre europeni.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu