Comisie parlamentară de anchetă a abuzurilor procurorilor

• publicat la: 8 octombrie 2012
Comisie parlamentară de anchetă a abuzurilor procurorilor

Cetăţenii care au suferit abuzuri în urma anchetelor efectuate de poliţişti şi procurori după referendum se vor putea adresa unei comisii speciale de anchetă a Senatului.

O comisie ce trebuia înfiinţată mai repede

Senatorii PSD şi PNL au propus constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea acuzaţiilor privind abuzurile săvârşite de poliţişti şi procurori în anchetele efectuate după referendumul din 29 iulie a.c. Biroul Permanent al Senatului a aprobat aceată solicitare, care urmează să fie confirmată de plen.

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de anchetă se arată: „Există un număr îngrijorător de sesizări din partea cetăţenilor referitoare la abuzurile săvârşite de procurori ulterior desfăşurării referendumului. Cercetările Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi Justiţiei şi ale DNA au vizat modul în care aceştia au votat. Astfel, într-o serie de localităţi, cetăţenii susţin că au fost agresaţi de procurori, scoşi din biserică, puşi să jure cu mâna pe Biblie. O astfel de conduită din partea autorităţilor statului este inadmisibilă şi cu atât mai periculoasă cu cât pune la îndoială însuşi statutul statului de drept al României”.

Din păcate, s-a întârziat o lună de zile în ceea ce priveşte propunerea de înfiinţarea unei astfel de comisii. Ţinând cont că peste exact o lună se intră în campanie electrală, este greu de crezut că raportul comisiei va fi finalizat în 30-35 de zile. Activitatea comisiei poate fi continuată însă şi de următorul parlament.

Cum va lucra comisia

În principiu, comisia – care va fi compusă din 11 senatori – va efectua audieri ale cetăţenilor care s-au considerat sau care au reclamat abuzuri din partea poliţiştilor, procurorilor DNA şi a procurorilor din parchetele teritoriale şi de pe lângă ÎCCJ. Probabil, după ce se va constitui efectiv, va fi dat publicităţii un program de audieri ale cetăţenilor care au avut de suferit şi se vor analiza şi plângerile venite în scris. După ce se va finaliza un raport al comisiei, acesta va fi supus votului plenului.

Cine va sancţiona procurorii

Procurorii nu vor putea fi audiaţi în parlament, pentru că ei au un statut special. Ei pot fi judecaţi pentru abuzurile comise doar de către CSM. Drept urmare, raportul care va fi votat în parlament urmează să fie trimis CSM. Este dificil de anticipat ce conduită ca avea CSM. Într-o primă fază chiar ne aşteptăm să emită un comunicat de presă în care să considere că demersul Senatului reprezintă o tentativă de subminare a independenţei procurorilor. Ceea ce nu este deloc aşa, pentru că există prevederi constituţionale care dau dreptul parlamentului să înfiinţeze comisii de anchetă, chiar şi pentru activităţi ale procurilor. În plus, senatorii beneficiază şi de prevederile art. 132 din Constituţie – “Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”. Concret, un raport negativ în privinţa unor procurori ar putea da dreptul ministrului Justiţiei să propună şi el CSM-ului o serie de sancţiuni.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de leko la 9 octombrie 2012 - 22:13

Am fost abuzat!!!!! Primul ministru dl Victor Ponta A PLAGIAAAAAAAAAT!!!!!

de lajos la 9 octombrie 2012 - 22:17

ce e aia plagiaaaaat???????
are silicoane???

Lasati un comentariu