Lucrări de toamnă în grădină în octombrie

• publicat la: 2 October 2012
Lucrări de toamnă în grădină în octombrie

In octombrie continuă să strângi frunzele căzute, imbunătăţeste solul din grădină si plantează câţiva copaci sau arbusti. Află care sunt lucrările in grădină specifice lunii octombrie.

1. Du in casă plantele

Plantele care nu rezista la temperaturi scazute pot fi duse in casa sau in sera in octombrie. Odata cu mijlocul toamnei, temperaturile de afara sunt din ce in ce mai mici. Plantele care sunt aduse in casa ar trebui aclimatizate treptat.

2. Fă un compost nou

Foloseste frunzele de toamna si resturile vegetale adunate pentru a pregati un compost nou. Vei avea nevoie de acesta mai tarziu.

3. Plantează copaci noi

La mijlocul toamnei se pot planta noi copaci si arbusti. Este bine sa sapi o groapa de trei ori mai mare decat radacina plantei alese pentru plantare. Copacul se aseaza apoi in groapa sapata si se acopera radacina in asa fel incat aceasta sa fie usor mai sus decat nivelul solului. Pentru plantare, foloseste pe fundul gropii, dar si in straturile depuse, pamant de calitate, cu fertilizatori. Ai grija ca atunci cand pui inapoi pamantul sa nu ramana bule de aer.

4. Plantează usturoi

Dacă nu ai plantat incă usturoi, o poti face până la sfarsitul lui noiembrie. Toamna este perioada ideală să plantezi usturoi. In pamantul rece de afara, căţeii de usturoi germineaza si isi fixeaza radacinile. După primul inghet, este bine sa pui un strat de mulci. Usturoiul se dezvolta bine intr-un sol umed, cu multa materie organica.

5. Alte plante de pus in grădină in octombrie

In octombrie mai poti planta coacaze, bulbi de flori pentru primavara si ierburi aromatice. Oregano, patrunjel, busuioc, cimbru sunt cateva plante pe care le poti pune in gradina in aceasta perioada.

Este bine sa plantezi bulbii cat mai devreme, pentru ca pamantul sa nu fie inca inghetat. In acest fel, plantele prind radacini inainte de primul ger. Lalelele, de exemplu, se pot planta in gradina pana cel tarziu la sfarsitul lui noiembrie.

Tot in octombrie se planteaza plante vesnic verzi. Acestea se dezvolta cel mai bine in locurile ferite de vanturi puternice.

6. Colectează seminţele

In octombrie pot fi strânse semintele pentru viitoarele culturi. Alege semintele de la cele mai bune plante, indiferent ca sunt flori, fructe, legume etc. Factorii care trebuie luati in consideratie in colectarea semintelor de la plante sunt aroma, productivitatea, rezistenta la boli, vigurozitatea. Strange semintele care s-au uscat pe planta, cum este cazul la flori sau broccoli.

La plantele ale caror seminte se scutura de pe caladii, pune in jurul acestora din urma pungute. Cand semintele se vor scutura, acestea vor fi colectate in saculeti.

7. Recoltează legumele

In octombrie este un moment bun sa te bucuri de recolta ta de toamna. Acum poti culege din gradina rosiile coapte, conopida, prazul, sfecla rosie, morcovii, varza, dovleceii etc.

8. Curăţă adăpătoarele păsărilor

La mijlocul toamnei, adăpătoarele si sursele de apă sunt pline de resturi vegetale. Dacă ai locuri special amenajate pentru pasari, curata adapatoarele, precum si recipientele pentru hrană.

sursa gradinacasa.ro

Lasati un comentariu