Municipiul Carei,o aşezare fără toaletă publică.Până de curând

• publicat la: 5 octombrie 2012
Municipiul Carei,o aşezare fără toaletă publică.Până de curând

Pentru cei care nu au observat până acum,dorim să vă semnalăm  apariţia in peisajul nostru urban a două toalete publice,semiecologice,in centrul oraşului,deşi mare parte a zilei sunt inchise cu un sistem,ingenios de-a dreptul.Deşi este afişată  mare, pe uşă ,taxa pentru utilizare,nu găseşti in jur pe nimeni pentru a o achita.

De ani de zile,mai exact din ultimele mandate de primar ale lui Beko Tamas şi recent ale lui Kovacs Eugen,cei 20 de mii de locuitori ai municipiului Carei dar şi turiştii care tranzitează sau vizitează oraşul  au fost privaţi de posibilitatea utilizării unei toalete publice,in condiţiile in care exista o clădire având această destinaţie.

Clădirea,construită in anii 70,destul de cochetă şi ingenios amplasată,se integra perfect in pesajul urban,fiind aproape de staţia de taximetre,de centrul oraşului ,de intrarea in parc şi castel,cu alte cuvinte amplasată strategic.

Cu toate acestea,incepând din anul 2000,funcţionarea ei era ombilical legată de sărbătoarea zilelor oraşului,prilej cu care erau găsite două persoane care să taie bilete si să incaseze mici venituri pentru administraţia locală.

Renovat totuşi,cu mulţi bani,in timpul primului mandat al lui Beko Tamas,de către firma ce se ocupa şi de contoarele de apă,stabilimentul a rămas cu lacătul pe uşă cu excepţia datelor amintite.

Nu au fost construite nici alte spaţii cu destinaţie identică,situaţie cu atât mai greu de înţeles, cu cât funcţionarea toaletei publice ar putea genera chiar şi venituri pentru Administraţia Locală, în timp ce două persoane, măcar, ar beneficia de câte un loc  de muncă.

Procesul de degradare,mai mult decât evident,din ultima vreme a fost soluţionat de către edili prin zidirea nici mai mult si nici mai puţin decât a intrării in clădire.

Gradul de civilizaţie al unui oraş se vede prin existenţa sau non-existenţa unor toalete publice.

Nu cunoaştem motivul pentru care administraţia locală se incăpăţânează să soluţioneze această problemă in mod civilizat şi adoptă tot felul de soluţii de compromis adecvate mai degrabă unui aşezământ medieval decât unui  oraş ce face parte dintr-un circuit turistic,cum de multe ori se mândreşte primarul.

Nici problema finaciară nu se poate aduce in discuţie atâta timp cât s-au alocat şi se alocă în continuare fonduri deloc neglijabile pentru  tot felul de protocoale.

Cele două cabine postate recent,in urmă cu două săptămâni,in apropierea fostei toalete publice,sunt amplasate pe un postament betonat,foste amplasamente ale chioşcurilor demontate in urmă cu câţiva ani.

Conducta de scurgere de la cele două cabine traversează spaţiul verde şi se deversează direct in canalul colector din părculeţ.

Ca la noi,la nimenea.

www.buletindecarei.ro

comentarii

de glad la 5 octombrie 2012 - 23:48

adevarul e ca acele doua „monunemte” atat de bine dau la peisaj, de numa. avem nevoie de toaleta publica, nu doar de zilele careiului ci si in restul zilelor. cand avem vizite externe, ce frumos ne-am prezenta in fata lor. asa e nasol cu alea doua wc-uri. ii da orasului un aspect de mahala

de vasile la 6 octombrie 2012 - 01:30

Eu cred ca pretul se refera la valoarea fiecarei cabine.

Daca cineva crede ca are nevoie de una e invitat sa le ia din loc, dar sa lase 1 leu sub o piatra.

Poate, astfel, Carei-ul va scapa de aceasta oribila infatisare din plastic alb cu tevi la vedere (ca de’, era greu sa sape 20cm in sol). Kitsch curat. La fel ca si cei din administratie. In occident se spune ca toaleta este fata oricarei afaceri.

de scapatilor la 6 octombrie 2012 - 03:00

szarnyas se semneaza buletin de care.ro, dar virgulele strategic amplasate in articol o dau de gol. ce sa faci, emotiile isi fac datoria, e greu sa fii consecvent(a) si sa pui virgulele cum trebuie.
trebuie sa se renoveze buda orasului, pentru ca aia e prima chestie vizitata de oricine vine in oras, nu castelul. si oricum, asa ar putea si uselistii sa dea o UE (Uniune Europeana, n.b.) n beep lui szarnyas si ar trebui sa dea doar 1 leu si sa isi aduca o masa sau un scaun, ceva, de acasa, pentru a sta si a „incasa” mai comod.

de scapatilor la 6 octombrie 2012 - 03:02

buletin de usl, respectiv uselistilor, voi ati facut ceva pentru oras, in afara de critici si vorbarie multa fara rezultate? va trebuie doar niste cornulet bagat strategic undeva si sa dea laptye boon.

de Nu te intereseaza la 6 octombrie 2012 - 03:50

bai muce (scapatilor) vezi ca ii trecut de ora 20:00 asa ca la culcare si daca ai avea putina minte ai intelege articolulu dar se pare ca tie iti place sa te pisi pe strada si pe urma sa stai acolo.

de uslist din carei la 6 octombrie 2012 - 09:19

ce pretentii poti sa ai de la un primar evazionist si un vice fotbalist care nu a reusit sa demonstreze nimic nici macar in profesiunea lui de fotbalist si nu reuseste sa adune o echipa macar de divizie onorabila pentru oras.
Astia fac lucrari si proiecte de unde se pot fura bani indiferent ca sunt fonduri europene sau locale lor sa le iasa banii.
Sa ne uitam la primar sai apoi sa nu ne mai minunam ca nu are orasul nici wc public.Unii nu au descoperit civilizatia decat dupa ce au ajuns la oras si acum se cred misionari.
Acesta e UDMR CAREI care conduce orasul.Aceasta e fata orasului cu aceasta conducere.Nu stiu decat sa demoleze si sa vandalizeze.Pentru ei nu inseamna nimic traditiile nici macar gardul viu din jurul castelului lor nu a scapat.Nu se pot debarasa de instinctele primare de calareti si au facut si din parc un grajd cu sprijinul autoritatilor judetene si al directiei sanitar veterinare care se face ca nu vede mizeria din apropierea mult laudatului hotelspital.
Taie copaci si scot trandafirii crezand ca intra in istorie cu dreptul dar tot barbari raman.Le trebe fantani arteziene in oras in care sa se spele saracii in timp ce ei cheltuie sutele de milioane pe protocoale si pe fabrici pentru copii iar careienii raman tot saraci si fara locuri de munca.
Ce sa astepti de fapt de la evazionisti,maistri si fotbalisti nescoliti ?
Aceste wcuri ii reprezinta perfect !
USL Carei e singurul partid din oras care isi renoveaza si intretine sediul din bani proprii si nu stra cu mana intinsa mereu la altii ci ajuta oamenii.De aia are 8 consilieri.

de optiune la 6 octombrie 2012 - 10:35

ati sters toate comentariile loavashmArrrrrrtz11npl. n-aveti argumente, doar planuri de jaf, instigare si indobitocire.

„ce pretentii poti sa ai de la un primar evazionist si un vice fotbalist care nu a reusit sa demonstreze nimic nici macar in profesiunea lui de fotbalist si nu reuseste sa adune o echipa macar de divizie onorabila pentru oras.”

despre keizer ai scris asta? pai usl carei cand a facut ceva pentru echipa de fotbal? focilajos a construit istoria fotbalului careian acum 30 de ani, iar in ultimii ani a sustinut fotbalul. voi ati dat din gura si nu ati facut nimic. la aia va pricepeti numai, la fapte 0. nulla. nullas liszt.

de careian la 6 octombrie 2012 - 10:51

parca am mai auzit acest limbaj de focilajos…se foloseste de foci profesionist de cate ori se intalneste cu…coloratii care stau in fata primariei… e deja de notorietate aceasta exprimare a lui tipica pentru unu care a figurat in acte ca a fost pe la liceul din satumare unde curpas confirma ca a fost prezent si a mai primit si diploma chiar daca nu stie nici macar sa citeasca dapoi sa scrie si sa se exprime altfel decat cum citim in comentarii.
de cand numa lajcsi csapat conduce victoria un dezastru e totul..deaia nu primesc si pe altii la conducere… ca la caminul de batrani unde pana a fost kalla putzea si se traia de acolo tot udmrul.
de a plecat de la echipa victoria sponsorul tarr si papp????
cati bani au fost dati pentru plecare in italia cu copii si apoi cati bani a mmmai cerut de la parinti????
cum ati vandut voi pe pereni ocsi la arad???? pe cati bani???de ce nu a fost primit la echipa la victoria focibacsi????
asta e la focista valoarea…..

de careian la 6 octombrie 2012 - 10:52

in istorie o sa ramana viceprimar fotbalist fara nici macar o echipa de fotbal seniori pentru oras sau mai exact ca cel in mandatul caruia a fost ingropata echipa de fotbal!!!

de pityu la 6 octombrie 2012 - 11:12

nu trebe suparat, ca asta ati ales asta veti. cum este veceul pus asa este si conducere oras ez van
fiecare face ce stie mai bine

de mara la 6 octombrie 2012 - 12:54

nu am avut noroc la alegeri, trebuia sa iasa USL-ul, singura formatie politica cu coloana vertebrala din tara. dar voi ati vrut unguri, unguri sa aveti.

de mitica la 6 octombrie 2012 - 16:17

degeaba tot diversionezi mara , ca la usl sunt si unguri si se inteleg bine cu toti ceilalti.
voi de la udmr sunteti cei care mereu bagati strambe–nu suportati romanii si va deranjeaza trandafirii din oras si puneti numai lalele da degeaba ca tot incuiati sunteti si ramaneti pana va alegeti sa va conduca un evazionist si un fost fotbalist care pe unde umbla in strainatate nu reusesc sa deschida ochii si sa vada cum e pe acolo si fac toalete publice ca cele din poza.
si in szalka un orasel mai mic decat careiu sunt mai frumoase statii de autobus si au manej inafara orasului dar primaru vrea numai proiecte cu satele din jur ca pentru orasenii din ungaria nu are maniere de acea nu e primit––a mai vazut cineva sa vina vreun primar de oras important din ungaria pe la carei?
ca oricum din romania nu se accepta colaborari in carei numai daca sunt din zone unde sunt unguri ca la limba romana fac alergie cei doi primari–-de aia nu platesc nici darile la stat

de Horia Mărieș la 7 octombrie 2012 - 06:43

Finalul articolului de mai sus: „Ca la noi, la nimenea.”

E clar, ăștia – cei care au gândit și au promovat chestia asta, nu-s normali.

Sau, vorba lui Dinu Săraru din titlul romanului de debut în proză (1974, editura Eminescu): sunt „Niște țărani”. Or fi din Asuajul de Sus, jud. Maramu?

de mare atentie la 8 octombrie 2012 - 07:16

daca capacul caminului este din fier probabil la ora asta a si disparut.atentie pe unde se joaca copiii.si nu este o gluma

de careian la 9 octombrie 2012 - 09:48

horica,cred ca ai mers prea departe.faptul ca te tragi de la tara nu e o rusine.sau mirajul sederii in capitala ti-a anihilat minimul bun-simt?din maramures ma trag si eu,dar locuiesc in carei de 35 de ani.tu te-ai nascut aici,dar stai in bucuresti.nu stiu care e mai careian.masoara-ti cuvintele ca prea ai devenit vulgar.

de ratota la 9 octombrie 2012 - 10:00

si eu sunt de la tara dar cand am venit la oras am ales sa ma port ca la oras daca tot a fost alegerea mea.
faptul ca vii de la tara nu cred ca iti da drepturi sporite mai ales cand acestea aduc deservicii orasului in care ai decis sa te muti.
daca tot de dai mare careian , poti sa ne spui daca chiar iti place cum arata acele custi puse in plin centru ?
e vulgar sa iti expimi o parere ?
sa iti faci nevoile in parc sau pe unde apuci nu consideri ca e vulgar ?
nici ca sa nu ai de ani de zile o toaleta publica nu consideri ca e totusi cam vulgar ?

de glad la 9 octombrie 2012 - 12:06

@ careian: Nu te lega de Majestatea Sa. El știe tot și cunoaște tot

de gizi la 9 octombrie 2012 - 12:22

la asa primari asa bude in oras ca astia nu stiu decat sa taie gazu la scoli daca nu au bani ca la chefuri nu renunta si aduc aici toti de pe satele din ungaria la baut si mancat…..o sa avem fantani pentru ca sa se spele in ei barat a lui lajos ca pentru locuri de munca nu se gandesc si noi facem naveta la papauci la vale ca lor nu au trebuit aceste fabrica

de Horia Mărieș la 9 octombrie 2012 - 13:13

@careian la 9 October 2012 – 09:48

Scuze prietene maramureșan, dar nu este de loc cazul să-mi măsor cuvintele, fiindcă în tot ce am scris eu nu este nici măcar un singur cuvânt vulgar.
N-am scris nici un cuvânt rău despre Maramureș, degeaba te-ai ofuscat matale și ai luat-o prin bălării cu aprecieri despre bunul simț. Ultimele două cuvinte se scriu de obicei separat, și nu „bunul-simț”.

Eu a făcut doar o constatare, care, cred eu, este suficient de apropiată de adevăr.

Iar cu @glad la 9 October 2012 – 12:06 rămâne tot așa cum am stabilit noi împreună mai demult. Adică, mă lași!

de glad la 9 octombrie 2012 - 14:00

Mărie, tot femeie ai rămas !

de emil la 9 octombrie 2012 - 15:10

cele 2 forme albe din fotografie sunt primarul si viceprimarul? ca nu am ochelarii la mine!

de VASY la 9 octombrie 2012 - 20:28

Tot orasul e o buda publica,e mizerie peste tot!Mai lipseste o buda publica gen cele doua,pe care ar trebui sa o puna la intrare in parc langa buda de chiosc de inghetata si ar fi ok.Asta ca sa aiba copii navetisti unde sa-si faca necesitatile ca mizerie fac har domnului destula ,seminte, pe jos, hartii flacoane si tot ce vrei.Asa ca le mai lipseste buda ,ca oricum se duc in parc la udat.Sa nu mai vobim de microbusele care se invart pe acolo si de pericolul care este in acea statie clandestina si bineinteles cu acordul tacit al celor de la Primarie.

de glad la 10 octombrie 2012 - 00:36

Daca stai sa o iei asa, nici politia comunitara nu isi face treaba cand vine vorba de vlajganii care manca seminte, si lasa pur si simplu covoare de coji si de „hoaspe”. In cazul asta e clar ca e mizerie si jeg in oras. Vina e totalmente a noastra, a celora care sparg seminte.

Lasati un comentariu