PDL și sateliții vor promova absenteismul la vot

• publicat la: 5 octombrie 2012
PDL și sateliții vor promova absenteismul la vot

Conștienți fiind de faptul că nu vor reuși să câștige scrutinul din decembrie, Traian Băsescu și apologeții săi din PDL și partidulețe afiliate – care, împreună compun împreună pompos intitulata Alianța România Dreaptă, încearcă să diminueze cât mai mult posibil scorul electoral al USL. Iar metoda aleasă este o șmecherie pe care tabăra prezidențială a mai utilizat-o cu succes și la referendumul din 29 iulie: absenteismul.

O analiză sociologică a PDL, destinată exclusiv uzului intern, le-a arătat pedeliștilor și asociaților lor că dacă în decembrie 2012 vor fi prezenți la urne un număr cât mai mic de români, cu atât e mai sigur că șansa USL de a obţine peste 50% din voturi este mai scăzută. Așa stând lucrurile, s-a decis – mai întâi la Cotroceni și apoi în Modrogan, acolo unde s-a primit directiva prezidențială, ca pe toate segmentele (inclusiv prin propaganda din presa aservită) – să fie încurajat absenteismul la vot.

O analiză din perspectivă sociologică a acestor date demonstrează că, de fapt, bătălia din campania din această toamnă se dă pentru aproximativ 15 procente din populaţia cu drept de vot a României. Din majoritatea sondajelor de opinie reiese că 47 la sută dintre persoanele cu drept de vot sunt decise să meargă la vot, în timp ce 28 la sută nu se vor prezenta, în mod sigur. Astfel, din perspectiva taberei prezidențiale este extrem de important dacă la vot se prezintă 47 sau 60 la sută dintre cetăţeni. Această marjă reprezintă adevărata miză a jocului, pentru că poate face diferenţa între o majoritate confortabilă a USL şi un scor sub 50%. Dacă prezenţa la vot ar fi între 60 şi 70-72 la sută, lucrurile nu s-ar mai modifica în mod spectaculos.

Electoratul „dur” al PDL este, după cum s-a văzut şi la locale, în jur de 12% din populaţia cu drept de vot care trăieşte în România. O dată cu crearea ARD, se estimează că putem vorbi despre 15 procente. Ţinând cont că la guvernare se află USL, este clar că electoratul ARD este hipermobilizat şi se va prezenta la vot aproape în totalitate. Atenţie, aceste procente se referă la populaţia cu drept la vot. La ultimele alegeri parlamentare, PDL a obţinut 32%, dar la urne s-a prezentat 39% din populaţie, ceea ce înseamnă ca a fost votat de aproximativ 12% dintre români.

Concret, ”dacă la urne am avea o prezenţă de 47%, rezultatele ar fi următoarele: USL – 48-49%; PD – 23%; PPDD -12%, restul – celelalte partide. Aşa cum spuneam, prin crearea ARD, scorul dreptei ar putea creşte cu câteva procente. Vorbim, aşadar, despre un raport de 2:1 sau chiar mai mic între USL şi ARD ”, se arată într-o analiză publicată de ZIUAnews.ro.

Cu alte cuvinte, dacă prezenţa la vot creşte, creşte şi scorul USL, în timp ce al ARD rămâne aproape constant. La o prezenţă de peste 70%, raportul prezentat anterior ajunge de 3,5:1, în favoarea USL.

Totodată, trebuie menționat că este de așteptat ca acest raport să fie şi mai mare, dacă susţinătorii lui Dan Diaconescu îşi vor schimba opţiunea de vot în urma scandalului legat de Oltchim.

Așadar, rezultatul scrutinului din 9 decembrie va fi influențat în mod decisiv de felul în care USL va reuşi să convingă electoratul nehotărât să iasă la vot.

Altminteri, bazându-se pe datele prezentate în materialul publicat de ZIUAnews.ro, campania taberei băsiste va fi, exact la referendum, una de promovare a absenteismului la vot. Diferența față de campania pentru referendumul din 29 iulie va consta în faptul că pedeliștii și partidulețele satelit nu vor încuraja absenteismul la vot al propriilor susţinători, ci pe cel al potenţialilor votanţi ai USL. În acest sens este de așteptat ca toți adepții ARD să promoveze din plin ideea că toate partidele sunt pline de corupți și mincinoși, că de 22 de ani nu poate schimba nimic în România și că toți oamenii politici sunt la fel, inducând astfel electoratului resemnarea și dezamăgirea față de întreaga clasă politică. Firește aceste mesaje vor fi propagate până la saturație și de mass- media aservită lui Traian Băsescu…cotidianul.ro

Lasati un comentariu