Programul ”Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” la a VII-a ediţie

• publicat la: 3 octombrie 2012
Programul ”Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” la a VII-a ediţie

Educaţia pentru mediu reprezentând o prioritate în formarea generaţiilor tinere, începând cu anul  2005, A.P.M. Satu Mare în parteneriat cu I.S.J. Satu Mare a iniţiat, lansat şi organizat Programul de educaţie ecologică “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”. Scopul programului este promovarea formării atitudinilor necesare pentru a întelege inter-relaţiile dintre oameni, culturã şi mediul înconjurãtor, pentru dezvoltarea activitãţii conştiente şi responsabile care au drept scop îmbunãtãţirea calitãţii mediului.

Datorită succesului obţinut prin implementarea la nivelul judeţului Satu Mare în perioada 2005/2006, programul a avut continuitate și în următorii ani, iar temele abordate au fost diversificate în funcţie de problemele de mediu identificate, astfel:

– în perioada 2005/2006 la nivelul judeţului Satu Mare având ca temă gestiunea deşeurilor;

– în perioada 2006/2007 la nivelul celor 6 judeţe ale Regiunii 6NV, având ca temă gestiunea deşeurilor şi biodiversitatea;

– în perioada 2007/2008 la nivelul a două ţări, în judeţele de graniţă: Satu Mare – România şi Szabolcs Szatmar Bereg- Ungaria, având ca temă gestiunea deşeurilor, biodiversitatea şi calitatea apei;

– în perioada 2009/2010 la nivelul a trei ţări, în judeţele de graniţă: Satu Mare – România, Szabolcs Szatmar Bereg – Ungaria şi Vinograd- Ucraina, având ca temă gestiunea deşeurilor, biodiversitatea, calitatea apei şi aerului;

– în perioada 2010/2011 la nivelul a două tări, în judeţele de graniţă: Satu Mare – România, Szabolcs Szatmar Bereg – Ungaria, având ca temă: energia verde ;

– în perioada 2011/2012 la nivelul judeţului Satu Mare, având ca temă: conştientizarea importanţei colectării DEEE-urilor.

De fiecare dată câştigătorii concursurilor defăşurate în cadrul programului au fost motivaţi prin: excursii (Austria – Viena, Delta Dunării, ariile protejate din Ungaria, Hajduszoboslo – Ungaria), echipamente sportive, obiecte decorative, etc.

În anul şcolar 2012/2013, programul se continuă cu cea de a VII a  ediţie, iar tema abordată este o temă de actualitate:  importanţa combaterii plantei invazive ”Ambrosia” corelată cu colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile (hârtie, pet, sticlă, echipamente electrice şi electronice). În cadrul programului se vor desfăşura instruiri pentru cadrele didactice pe tema programului, un concurs teoretic pentru elevii de gimnaziu şi liceu înscrişi în program şi un concurs de proiecte de campanie privind informarea şi conştientizarea comunităţii privind combaterea plantei invazive Ambrosia, precum şi a colectării permanente de deşeuri.

Partenerii programului: APM Satu Mare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, CCR LOGISTICS SYSTEMS RO Bucureşti, SC Alpin SRL Satu Mare, vor primi sprijinul Ministerului Mediului din Ungaria, Universităţii din  Debrecen – Ungaria şi Institutului de Cercetare Debrecen – Ungaria, aceştia având deja experienţă pe acestă temă, fiind interesaţi să transmită şi să împărtăşească experienţa lor pe această temă. Programul se va desfăşura în oglindă în judeţul Satu Mare – România şi judeţele Szabolcs-Szatmar-Bereg şi Hajdu-Bihor din Ungaria. Motivaţia participanţilor la concursurile care se vor desfăşura în cadrul Programului, va fi susţinută financiar de partea maghiară şi de CCR Logistic System România, şi va consta din echipamente sportive şi o excursie la Agenţia Europeană de Mediu de la Copenhaga.

Conferinţa de lansare a Programului  de educaţie ecologică ”Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” ediţia VII, va avea loc în data de 4.10.2012, începând cu ora 11.00, în Grădina Romei la Complexul de educaţie ecologică – ”Casa Verde” din municipiul Satu Mare.

comunicat APM

Lasati un comentariu