Taxa pe bancomat in Ungaria

• publicat la: 6 octombrie 2012
Taxa pe bancomat in Ungaria

Vecinii de peste Tisa încearcă să scoată bani din orice, în tentativa de a păstra deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut în acest an și în 2013. În același timp, Guvernul de la Budapesta va reduce în continuare cheltuielile aparatului bugetar, după cum a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Agerpres.

Printre măsurile de creștere a veniturilor bugetare se numără și un proiect original, acela de a taxa retragerile de bani de la bancomate, care ar urma să aducă la buget aproximativ 106 milioane de euro. Acestea se adaugă unei liste mai lungi de măsuri adoptate în ultimii ani, cum ar fi creșterea TVA până la 27%, cel mai ridicat nivel din Europa, sau suprataxarea băncilor, care va fi, după toate probabilitățile, eliminată în cele din urmă, la presiunea Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional.

Lista tăierilor de cheltuieli este mult mai lungă. O parte a acestora au fost deja adoptate în România pentru a scădea deficitul bugetar, care ajunsese, la fel ca și în Ungaria, la un nivel alarmant.

Printre acestea se numără interzicerea cumulului salariului cu pensia în sistemul public, suspendarea angajărilor pe posturile funcționarilor care ies la pensie și amânarea pentru 2014 a creșterii salariilor profesorilor.

Alte măsuri prin care se urmărește scăderea cheltuielilor bugetare, și implicit a deficitului bugetar, sunt controlul mai sever al rambursărilor de TVA și reducerea cofinanțării statului maghiar pentru proiectele finanțate din fonduri europene de la 15% la 5%.

După ultimele evoluții la nivelul colectării și execuției bugetare, Guvernul a schimbat estimarea pentru deficitul bugetar pe anul 2013 de la 2,3% din PIB la 2,7% din PIB. De asemenea, ministrul Economiei a recunoscut pentru prima dată că Ungaria va fi și în acest an în recesiune, reducând totodată estimarea de creștere economică pentru anul viitor de la 1,6% la 1%.

EVZ.ro

comentarii

de evrika la 6 octombrie 2012 - 10:33

,e clar nici ungur nu e primaru ,ca astia incerca toate metodele de a aduna bani la buget.
nici cal nici magar nu e da sigur e evazionist ca actele nu mint si nici nu le poate schimba ca si caietele de la licitatii.
in tara lui victor orban nu vezi wcu publica ca si in carei si nici statii de bus in orase ca si la noi.
eu cred ca primaru se crede in asuaj si deaia avem asa statii de bus ca la tara ca nu te apara nici de ploaie si nici de soare….baliga avem in gradina de la castel,acum avem si kktoare in centru si cu scurgere la vedere si mirosire sa se stie ce a mancat fiecare care trece pe acolo….csa csumi csa!!!!

Lasati un comentariu