Veteranii-file vii de istorie

• publicat la: 25 octombrie 2012
Veteranii-file vii de istorie

La manifestările oficiale dedicate Zilei Armatei Române ne-am dat întâlnire cu istoria. Cu cei care au făcut posibile această sărbătoare a Armatei Române. Ei sunt veteranii de război și rândurile lor se răresc pe an ce trece.

Cei care acum 68 de ani treceau printre șrapnele și gloanțe, brazdă cu brazdă, pas cu pas. Aveau ochii umezi când rememorau acele clipe. Retrăiau intens frânturile de amintiri, iar spiritul de militar era viu în trupul lor împovărat de ani și de rănile pe care le-au suferit în război.

Generalul Marin Lungu, cel care la vremurile rememorate avea 9 ani și era copil de trupă spunea: Populația din Carei auzise că vin trupele române și un patriot local a arborat tricolorul pe statuia din parc. A doua zi a fost coborât de autoritățile locale maghiare de atunci. Sublocotenentul Borșan a pus definitiv steagul românesc în Carei. La Urziceni, când a fost fixată borna de graniță, a fost prezent și un corespondent de război. La Ghenci, directorul școlii din vremea aceea a cazat la el în casă pe generalul Costin Ionașcu  și a acceptat să instalăm acolo comanda diviziei. Am cunoștință de economistul Cădariu, omul care a indentificat după eliberare unul câte unul, eroii căzuți pe aceste meleaguri. Pe cei neidentificați i-a îngropat la Tiream, iar numele celor pe care i-a identificat au fost consemnate în documente pe care le-a predat în copie Armatei Române.


Dar cea mai cutremurătoare amintire este a lui Dumitru Dumitru, care abia ieșise de pe băncile școlii și a trecut prin experiențe greu de imaginat: La 2 iunie am ieșit pe poarta liceului din Buzău. M-au înhățat nemții și m-au dus în lagăr la Nămoloasa. Având permis de conducere pentru utilaje și mașini de război, mi-au dat nemții un tractor cu remorcă și căram morții la crematoriu. Am avut 11 zile în care m-am hrănit numai cu frunze de viță de vie. La 13 august am dezertat la ruși. Când am revenit la Nămoloasa, arseseră nemții tot din lagăr să nu lase nici o urmă.

Decanul de vârstă al grupului de veterani, generalul Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, la cei 91 de ani ai săi este  de o vitalitate de invidiat. După un discurs emotionant la tribuna oficială, a adăugat pentru Buletin de CareiEu, Badea și Marin am luptat chiar în această zonă. Acum 68 de ani am eliberat ultima brazdă de pământ din Ardealul de Nord. Întreaga suflare, de la mic la mare, ne-a primit cu lacrimi de bucurie în ochi. Urez sătmărenilor și celor din Carei viață lungă, liniștită, belșug  și „La Mulți ani!” .

La mulți ani și dumneavoastră, dragi purtători vii de istorie și să ne revedem cât mai curând și de cât mai multe ori.

Latis Nicoleta

Lasati un comentariu