” What next?” sau ” Of Doamne!” ?

• publicat la: 9 octombrie 2012
” What next?” sau ” Of Doamne!” ?

BBC Newsnight a difuzat in data de 27 setembrie un reportaj despre efectele restrictiilor pe piata muncii din UK aplicate românilor si bulgarilor: exploatarea si vulnerabilitatea in domeniul curateniei hoteliere. O jurnalistă din România impreună cu echipa BBC Newsnight au filmat cu camera ascunsa un episod cunoscut româncelor care lucrează in hotelurile britanice dar necunoscut lumii exterioare.

Am urmarit acest reportaj din studioul Newsnight unde am fost invitată să dezbat aceasta tema alături de Kevin Green CEO al Recruitment and Employment Confederation si de Jack Dromey, parlamentar laburist care prezidează Grupul Mixt Parlamentar pentru Migratie. Mi-am pus, acolo fiind intrebarea: Care va fi impactul acestui reportaj asupra victimelor, asupra românilor din UK in general?

Discutând despre exploatarea socantă a muncitorilor români si bulgari, permisă de autorităţile române, Jack Dromey l-a intrebat pe celebrul jurnalist britanic, Jeremy Paxman, gazda emisiunii: “ Ce fel de ţară este aceasta?” Este o ţară care promovează multiculturalismul si diversitatea dar care totusi permite exploatarea prin legi care de noi sunt interpretate a fi discriminatorii dar care nu incalca legislatia europeana.
Rusinati as putea spune că au fost atât gazda cât si invitatii britanici urmărind reportajul, socati de faptul că există cetăţeni europeni care câştigă o treime din minimul pe economie in capitala britanica curăţând camere de hotel prin intermediul unei agentii de recrutare. Rusinati de politica guvernamentală care permite acest lucru, politica preluată ca mostenire de Cameron de la guvernul lui Blair.

Sunt acestea insa noutăţi pentru românii din UK? Nu sunt noutăţi pentru victimele exploatarii. Nu sunt noutati pentru cei racordati la realitatile comunitatii, dupa cum nu sunt noutati pentru doctoranzi romani care studiaza in UK fenomenul migratiei.
Victimele exploatarii pe piata muncii din UK se tem dupa difuzarea acestui reportaj ca isi vor pierde locul de munca. Prost plătit asa cum este, le aduce un trai care daca nu este decent este totusi mai bun decat cel din România. Este mai bine asadar sa fii victima a exploatarii intre straini decat sa fi muncitor in România.

S-a declarat in cadrul dezbaterii BBC ca victimele nu pot fi invinovatite si ca Romania si Bulgaria ar trebui sa se bucure de drepturi egale pe piata muncii ca si celelalte state membre ale UE. Ambele argumente pot fi insa usor atacate.

Deoarece victimele sunt invinovatite de societatea britanica, iar o parte semnificativa a acestei societati este satula de migranti. In exercitiul de a creste in sondaje fiecare partid politic se va feri sa promoveze la Londra drepturi ale migrantilor. Britanicii simpatizeaza migrantii inalt calificati dar nu mai vor migranti necalificati. O corecta analiza ,o adevarata dezbatere cu privire la migratie lipseste in forurile cu putere decizionala. Nu se iau decizii nedorite de public atunci cand publicul te alege sa il conduci iar cei pe care i-ai proteja probabil nu vor vota oricum.

Trebuie sa intelegem puternicul argument conform caruia cea dintai responsabilitate a unui guvern la Londra este fata de proprii cetateni. Iar daca proprii cetateni iti spun ca s-au saturat de migranti guvernantii asculta si incearca sa demonstreze ca prin politicile adoptate isi apara cetatenii. Este naiv sa crezi ca te poti opune acestui argument avand castig de cauza. In Romania nu avem situatii similare; guvernantii ii trateaza mai bine pe straini decat pe proprii cetateni. Si asta pentru ca in Romania strainii vin cu capital strain, vin sa investeasca imbracati in oameni de afaceri, nu vin ca victime ale exploatarii ci poate de multe ori joaca ei rolul de exploatator de forta de munca ieftina.

Conform cifrelor transmise de BBC in reportaj 97 de mii de romani sunt stabiliti in Marea Britanie si 27 de mii spun cercetatori ai Oxford University sunt self-employed. Expertiza personala in migratia economica a romanilor din UK ma face sa dublez numarul romanilor aflati aici si sa triplez cifra celor care se declara a fi self-employed. Refuzurile de NINO nu se contorizeaza in statistica si Departamentul De Munca si Pensii nu ofera date despre numarul aplicantilor pentru NINO refuzati. Cei care cunosc greutatile intampinate de romani in incercarea de a isi legalizeza statutul de self-employed stiu cu siguranta despre ce vorbesc. Ceilalti citesc un editorial care nu le este adresat deoarece nu ii vor intelege esenta.

De cinci ani se discuta despre restrictiile pe piata muncii, despre exploatarea si vulnerabilitatea romanilor in UK. Dar pentru ca doar acum s-a expus transant aceasta realitate in mass media asistam abia acum la o criza pentru ca in lumea in care traim o criza devine criza doar cand ajunge subiect in presa. Iar aceasta criza cere o solutie.

Stim ca restrictiile nu vor fi eliminate pana la data de 31 decembrie 2013. A crede altfel inseamna sa fi idealist si naiv, iar eu am trecut de acest stadiu. Au trecut si victimele exploatarii care in propria judecata nici macar nu mai cred ca se vor elimina vreodata restrictiile.

“ What next?” ar intreba un englez, “ Of Doamne !” ar spune un roman. Avem o problema definita de exploatarea creata de restrictii care cere o solutie. Sau avem posibilitatea de a gandi si reactiona romaneste: ne asezam pe bancuta sezatorii romanesti ne plangem de mila cautand vinovati lamentandu-ne si vaicarindu-ne. Fara nici un rezultat. Povestim de aceste chestiuni pe facebook pe forumuri, la o bere in weekend, asa cum suntem ca romani inclinati sa facem. Vom gasi un vinovat de pe lista obisnuita: guvernul de la Bucuresti, ambasada Romaniei la Londra, romanii care au o voce si isi expun un punct de vedere, britanicii care ne discrimineaza. Rezultatul reactiei romanesti: zero barat.

Va las cu o intrebare la care sa ii dati un raspuns de sinceritate, singuri in fata unei oglinzi. Este intrebarea pe care mi-a adresat-o Jeremy Paxman in incheierea dezbaterii BBC Newsnight saptamana trecuta: “ Inteleg ca tu vei spune ca romanii si bulgarii nu ar trebui sa fie discriminati. Inteleg insa si ca intelegi ca cea dintai responabilitate a unui guvern este fata de proprii cetateni. Care este solutia ta ?”

Cristina Irimie/romani.co.uk

comentarii

de vasile la 10 octombrie 2012 - 02:15

Mda…. Mrs Irimie asteapta un raspuns pe care ea insasi nu a stiut sa il dea in emisiune, pentru ca s-a dus total nepregatita.

Pe de alta parte, unde e discriminarea? E tara lor si fac ce vor in propria ograda. Mi se pare normal. Pentru orice roman dornic sa reuseasca, sistemul este mult mai permisiv decat cel din SUA – de ex.

Lasati un comentariu